Forum

Kuchenne porady

Piekarnik z termoobiegiem.

  • Autor: ESTORKA Data: 2008-12-05 19:44:53

    Witam. Mam pytanie do właścicieli piekarników z termoobiegiem. Czy to prawda, że w takim piekarniku można piec naraz 2 blaszki? Wiem, że napewno nie sernika, ale może ktoś piekł pierniki( pieczywo na czasie) albo jakieś ciastka i jakie wyszły. Ja piekę pierniki z 5 kg mąki, dla połowy rodziny i wtedy przy piecu spędzam ok. 6 godz a gdyby kłaść po 2 blaszki może byłoby trochę szybciej. Co o tym sądzicie?

  • Autor: basia19 Data: 2008-12-05 19:54:47

    Cześć! ja pierniczki zawsze piekę po 2 blaszki na raz i nawet jak nie miałam termoobiegu i jak miałam piec gazowy, to też piekłam po 2 blaszki na raz, chleby już też piekłam na 2 poziomach i wszystko się fajnie piecze.

  • Autor: Tereska* Data: 2008-12-05 20:09:06

    Droga Basiu. Kilka dni temu kupiłam kuchenkę z termoobiegiem, w której jeszcze nie piekłam. Pierwsze pieczenie bedzie dopiero na święta. Jestes wspaniała i doświadczoną piekarką. Proszę napisz mi jak wygląda pieczenie z termoobiegiem, na czym ono polega i kiedy trzeba go właczyc? Czy do wszystkich ciast? i czy temperaturę trzeba ustawic nizsza niz w zwykłej kuchence elektrycznej bez termoobiegu. Proszę o radę bo inaczej bede miala nieudane ciasta. Z gory dziekuje i pozdawiam. Tereska

  • Autor: vikunia Data: 2008-12-05 20:43:39

    Termoobieg powoduje, że w calym piekarniku jest jednakowa temp. Mozna piec wszystkie ciasta. Temperwture jednak trezba nastawiac na nizszą. Ja obnizam tak o 20-30c.

  • Autor: crisen Data: 2008-12-05 21:01:53

    Jeśli mogę to coś niecoś podpowiem . Najlepiej jest sprawdzic w instrukcji obsługi. Tam wszystko pisze w jakich temperaturach piec ciasta  i mięsa. Ja mam "Mastercook" i w instrukcji wszystko jest opisane więc i u Ciebie też powinno być. U mnie  przy włączonym termoobiegu  można piec tylko do 200 st.Są jeszcze i inne zalecenia . Jak wcześniej miałaś piekarnik gazowy to będziesz się musiała przyzwyczaić do trochę innego pieczenia. Na termoobiegu piekę po 2 blaszki ale muszą to być ciasta ,które piecze się w takiej samej temperaturze i czasie. Kruche ciasteczka w niskich formach to wkładam po 3 ale trzeba pilnować aby nie przypalić najniżej położonych. Napewno nic już nie włożysz razem z sernikiem i biszkoptem. Inne czasy pieczenia i nie otwiera się w trakcie.Proponuję jednak poczytać instrukcję to jest zawsze ważny pierwszy krok po zakupie jakiego kolwiek sprzętu.Jeśli coś pomogłam to będzie mi miło. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  • Autor: crisen Data: 2008-12-05 21:07:58

    A tak wogóle Tereniu to radziła bym abyś wypróbowała piekarnik już teraz a nie zostawiała na święta bo różnie może być. Spróbuj upiec jakiś pacek i będziesz mieć rozeznanie a nie denerwować się przed samymi świętami /wyjdzie czy nie/.

  • Autor: ESTORKA Data: 2008-12-06 18:35:59

    Dziękuję wszystkim za rady. Mam nadzieję, że w tym roku mniej czasu spędzę przy tych piernikach( Kurcze placek drożdżowy zrobił mi się pomarańczowy bo weszłam na WŻ i zapomniałam o nim).Pozdrowionka dla wszystkich

  • Autor: Glumanda Data: 2008-12-05 20:53:14

    Tak to prawda, mozna piec naraz nawet i trzy jak sie zmieszcza. Mozna i dwa serniki... mozna nawet ciasto i cos innego np zapiekanke naraz... oczywiscie ta ostatnia..to nie akurat z ryba.. :)

  • Autor: uleczka58 Data: 2008-12-05 21:25:30

    Ja mam piec z termobiegiem już 15 lat AMIICA.Piekę wszystko na termoobiegu oprócz ptysi  . Sernik na dwóch poziomach.Pozostałe ciasta na trzech poziomach Nie wyobrażam sobie pieczenia bez termoobiegu.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-12-05 21:28:00

    Ja rowniez ptysie, pieke na termoobiegu :)

  • Autor: uleczka58 Data: 2008-12-06 06:59:57

    Mnie nigdy nie wychodzą ptysie na termoobiegu. Zdradz w jekiej temperaturze je pieczesz i czy dajesz na spód wodę w rondelku do parowania.

  • Autor: nina Data: 2008-12-06 09:27:01

    Ja wszystkie ciastka piekę na dwóch poziomach jednocześnie

  • Autor: as Data: 2008-12-06 10:10:46

    Nie wiedziałamże można piec na 2 poziomach. Raz tylko tak zrobiłam i wyszło mi.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-12-06 15:37:00

    NIe, nie daje zadnej wody do parowania. Ptysie pieke rowniez na dwoch poziomach temperatura 200-210° C - Zaraz po upieczeniu biore kazdy w scierezke (czysta) i przekrajam nozem do chleba na pol zostawiam do wystygniecia. Pozdrawiam :)

  • Autor: marlenusek Data: 2008-12-06 22:35:06

    Ja mam piekarnik Amica i piekę wszystko na termoobiegu, radzę dokładnie przeczytać książeczkę dołączoną kuchni, ja zawsze z niej korzystam, mam tam podane temperatury i poziomy, na które kłaść blachy. Często piekę na dwóch, a nawet trzech poziomach, ale z doświadczenia radzę, żeby sprawdzać tą blachę niżej, bo lubi się się szybciej przypiekać. Z tego co ja się doczytałam w mojej książce, przy termoobiegu można wszystko wstawiać do piekarnika bez uprzedniejszego jego nagrzania. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale jakoś nigdy na nim się nie zwiodłam. Pozdrawiam!

  • Autor: ESTORKA Data: 2008-12-07 15:14:28

    Moja książka od kuchenki bezpowrotnie przepadła podczas przeprowadzki. Nie zdążyłam jej nawet przeczytać, bo kuchenka poszła już na nowe a papiery od niej zostały na starym i chyba wyrzuciłam podczas sprzątania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu