Forum

Pomysł czy Problem?

seler korzeniowy przepis

  • Autor: lobuzka Data: 2008-12-06 17:27:28

    Witam serdecznie!!
    Bardzo proszę o pomoc. Poszukuję przepisu na seler korzeniowy w zalewie( taki starty na tarce) na zimę- jest świetny do sałatki wielowarzywnej i nie tylko. Szukałam, ale bez rezultatu.
    Z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.

  • Autor: lobuzka Data: 2008-12-06 20:07:14

    Gorąco Ci dziękuje za przepis Dorocik Gorace pozdrowionka.

  • Autor: Rzymianka Data: 2008-12-06 18:30:36

    Ja robię w ten sposób:zagotowuje zalewe z wody, octu,cukru i soli /proporcje dowolne wg smaku/ ilość zalewy jest zależna od ilości selera.Obrany seler scieram na tarce /nakladka na malakser/ i wrzucam do zalewy,po zagotowaniu nakladam seler do sloików i pasteryzuję około 10 minut /słoiki o poj. około 300 ml.Ważne jest ,żeby seler jak najszybciej wrzucić do zalewy, jest wtedy bardzo biały.Do zalewy nie daję żadnych przypraw, bo przekonałam się.że najlepszy jest w takiej właśnie zalewie.Pozdrawiam!

  • Autor: lobuzka Data: 2008-12-06 20:01:29

    Cudownie, tylko, że ja dopiero "raczkuję" w robieniu przetworów i zrobienie takiej zalewy to dla mnie "czarna magia". Jeżeli mogłabym prosić o proporcje bardziej dokładne -----z góry dziękuję.

  • Autor: gitan Data: 2008-12-06 20:16:38

    4szkl wody
    1szkl octu
    1łyżka soli
    3 łyżki cukru
    Zalewę zagotowac. Seler pokrojony w paski wrzucic do słoików zalac zalewą .
    Słoiki pasteryzowac 15 min.

  • Autor: Rzymianka Data: 2008-12-06 22:08:54

    Powyżej są podane proporcje /Gitan/, ja od siebie dodam ,że daję mniej octu /około 1/3 szklanki a więcej cukru /5-6 łyżek /, radzę po zagotowaniu zalewy spróbować , jak za kwaśna dodać trochę wody, zawsze można dosłodzić, jak ktoś lubi bardziej słodkie.Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu