Witam serdecznie!! Bardzo proszę o pomoc. Poszukuję przepisu na seler korzeniowy w zalewie( taki starty na tarce) na zimę- jest świetny do sałatki wielowarzywnej i nie tylko. Szukałam, ale bez rezultatu. Z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.
Ja robię w ten sposób:zagotowuje zalewe z wody, octu,cukru i soli /proporcje dowolne wg smaku/ ilość zalewy jest zależna od ilości selera.Obrany seler scieram na tarce /nakladka na malakser/ i wrzucam do zalewy,po zagotowaniu nakladam seler do sloików i pasteryzuję około 10 minut /słoiki o poj. około 300 ml.Ważne jest ,żeby seler jak najszybciej wrzucić do zalewy, jest wtedy bardzo biały.Do zalewy nie daję żadnych przypraw, bo przekonałam się.że najlepszy jest w takiej właśnie zalewie.Pozdrawiam!
Cudownie, tylko, że ja dopiero "raczkuję" w robieniu przetworów i zrobienie takiej zalewy to dla mnie "czarna magia". Jeżeli mogłabym prosić o proporcje bardziej dokładne -----z góry dziękuję.
Powyżej są podane proporcje /Gitan/, ja od siebie dodam ,że daję mniej octu /około 1/3 szklanki a więcej cukru /5-6 łyżek /, radzę po zagotowaniu zalewy spróbować , jak za kwaśna dodać trochę wody, zawsze można dosłodzić, jak ktoś lubi bardziej słodkie.Pozdrawiam!
Witam serdecznie!!
Bardzo proszę o pomoc. Poszukuję przepisu na seler korzeniowy w zalewie( taki starty na tarce) na zimę- jest świetny do sałatki wielowarzywnej i nie tylko. Szukałam, ale bez rezultatu.
Z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.
Gorąco Ci dziękuje za przepis Dorocik Gorace pozdrowionka.
Ja robię w ten sposób:zagotowuje zalewe z wody, octu,cukru i soli /proporcje dowolne wg smaku/ ilość zalewy jest zależna od ilości selera.Obrany seler scieram na tarce /nakladka na malakser/ i wrzucam do zalewy,po zagotowaniu nakladam seler do sloików i pasteryzuję około 10 minut /słoiki o poj. około 300 ml.Ważne jest ,żeby seler jak najszybciej wrzucić do zalewy, jest wtedy bardzo biały.Do zalewy nie daję żadnych przypraw, bo przekonałam się.że najlepszy jest w takiej właśnie zalewie.Pozdrawiam!
Cudownie, tylko, że ja dopiero "raczkuję" w robieniu przetworów i zrobienie takiej zalewy to dla mnie "czarna magia". Jeżeli mogłabym prosić o proporcje bardziej dokładne -----z góry dziękuję.
4szkl wody
1szkl octu
1łyżka soli
3 łyżki cukru
Zalewę zagotowac. Seler pokrojony w paski wrzucic do słoików zalac zalewą .
Słoiki pasteryzowac 15 min.
Powyżej są podane proporcje /Gitan/, ja od siebie dodam ,że daję mniej octu /około 1/3 szklanki a więcej cukru /5-6 łyżek /, radzę po zagotowaniu zalewy spróbować , jak za kwaśna dodać trochę wody, zawsze można dosłodzić, jak ktoś lubi bardziej słodkie.Pozdrawiam!