Kochane Żarłoczki doradzcie co powinnam jesc i pic przy anemii. Jestem w ciązy wiec szybko musze dojsc do dobrego zdrowia. Wiem juz powinnam jesc watróbke i pic sok z buraka (fuuujjjj) i pietruszki. Ale co jeszcze? Wypije i zjem wszystko co dobre i niedobre :-)))
Anemia - dieta W przypadku niedokrwistości spowodowanej niedostateczną ilością żelaza w organizmie, ważna jest zmiana diety na tzw. zdrowe odżywianie. Ponieważ kawa i herbata ograniczają naszemu organizmowi wchłanianie żelaza z produktów spożywczych, należy unikać ich picia w trakcie posiłków (można je spożywać pomiędzy posiłkami). Zalecane jest jedzenie większych ilości "chudych" wędlin, "chudego" mięsa i wątroby. Do każdego posiłku należy również włączyć owoce i warzywa z dużą zawartością witaminy C (np. pietruszka, pomidory, truskawki, brokuły, papryka czerwona). śniadanie - herbata z cytryną, pieczywo z masłem, ser, II śniadanie - jabłka surowe lub pieczone, obiad - zupa pomidorowa czysta z groszkiem ptysiowym, befsztyk po angielsku, ziemniaki, sałata, czerwone wino, kompot, podwieczorek - pieczywo z chudą wędliną, sok z marchwi, kolacja - jaja sadzone ze szpinakiem.
Aby w naturalny sposób poprawić wyniki, należy spożywać produkty bogate w żelazo, wśród których znajdują się m.in.:
piszczalka Miałam ten sam problem, ale posłuchałam rady babci i było dobrze. Weź pół szklanki śmietany ( najlepiej swojska )dodaj żółtko , kakao i może byc cukier lub sól -wymieszaj i pij dwa razy w tygodniu .Lekarz po miesiącu , jak zobaczył wyniki to zdumiał , że takie są dobre. Za masę ciała nie gwarantuję ( utyłam ) , ale po miesiącu nie było śladu anemii .Stosowałam też sok z marchwi i buraków. Do soku z buraczków dodawałam sok z cytryny i cukier dla polepszenia smaku . Życzę powodzenia w kuracji śmietanowej - w smaku jest bardzo dobra . Dużo lepsza niż sok z buraczków. Jak będziesz stosowac kurację śmietanową - daj znac jak po miesiącu wyniki z morfologii .Może niektorym Żarłoczką tez się ona przyda.
W ciąży z wątróbką trzeba uważać. Zawiera zbyt dużą ilość witaminy A i może uszkodzic płód. Wiem, że kiedyś karmiono nimi kobiety w ciąży ale kilka lat temu wyczytałam tą wiadomość w jakims poradniku dla kobiet w ciąży więc lepiej nie ryzykwać.
Na anamie pomagają buraczki ćwikłowe w różnych postaciach, żółtka jaj, brokóły, szpinak, kiwi. Wszystkie produkty zawierające żelazo. Wpisz sobie w wyszukiwrkę w jakich produktach jest żelazo i poczytaj.
Mięso. Mięso jest źródłem najlepiej i najnaturalniej przyswajalnego żelaza. Nie trzeba stosować dodatkowych suplementów, żeby się wchłonęło, co niestety występuje, jeśli spożywa się wyłącznie roślinne żelazo.
Ja w ciąży niestety musiałam zażywać żelazo w tabletkach bo inaczej bym sobie nie poradziła. Lekarz i w aptece mówili że najlepiej przyswajalny dla kobiet w ciąży jest Tardyferon Fol
Suplementy sztuczne to ostateczność. A koleżanka pyta o dietę. Ja jadłam mięso (zresztą, całą ciążę na głód tylko pragnęłam mięcha). Wyniki na poziom żelaza miałam bardzo dobre - a raz dziennie piłam kawę (bo mam raczej niskie ciśnienie).
Anemia - dieta
W przypadku niedokrwistości spowodowanej niedostateczną ilością żelaza w organizmie, ważna jest zmiana diety na tzw. zdrowe odżywianie. Ponieważ kawa i herbata ograniczają naszemu organizmowi wchłanianie żelaza z produktów spożywczych, należy unikać ich picia w trakcie posiłków (można je spożywać pomiędzy posiłkami). Zalecane jest jedzenie większych ilości "chudych" wędlin, "chudego" mięsa i wątroby. Do każdego posiłku należy również włączyć owoce i warzywa z dużą zawartością witaminy C (np. pietruszka, pomidory, truskawki, brokuły, papryka czerwona).
śniadanie - herbata z cytryną, pieczywo z masłem, ser,
II śniadanie - jabłka surowe lub pieczone,
obiad - zupa pomidorowa czysta z groszkiem ptysiowym, befsztyk po angielsku, ziemniaki, sałata, czerwone wino, kompot,
podwieczorek - pieczywo z chudą wędliną, sok z marchwi,
kolacja - jaja sadzone ze szpinakiem.
Kiwi , codziennie przynajmniej jedno, mnie pomogło i piłam nie sok, a kwas z ukiszonych buraków, też pomaga.
piszczalka
Miałam ten sam problem, ale posłuchałam rady babci i było dobrze.
Weź pół szklanki śmietany ( najlepiej swojska )dodaj żółtko , kakao i może byc cukier lub sól -wymieszaj i pij dwa razy w tygodniu .Lekarz po miesiącu , jak zobaczył wyniki to zdumiał , że takie są dobre.
Za masę ciała nie gwarantuję ( utyłam ) , ale po miesiącu nie było śladu anemii .Stosowałam też sok z marchwi i buraków. Do soku z buraczków dodawałam sok z cytryny i cukier dla polepszenia smaku .
Życzę powodzenia w kuracji śmietanowej - w smaku jest bardzo dobra . Dużo lepsza niż sok z buraczków.
Jak będziesz stosowac kurację śmietanową - daj znac jak po miesiącu wyniki z morfologii .Może niektorym Żarłoczką tez się ona przyda.
Aronia i czarna porzeczka czyli soki , dżemy i inne przetwory.
W ciąży z wątróbką trzeba uważać. Zawiera zbyt dużą ilość witaminy A i może uszkodzic płód. Wiem, że kiedyś karmiono nimi kobiety w ciąży ale kilka lat temu wyczytałam tą wiadomość w jakims poradniku dla kobiet w ciąży więc lepiej nie ryzykwać.
Na anamie pomagają buraczki ćwikłowe w różnych postaciach, żółtka jaj, brokóły, szpinak, kiwi. Wszystkie produkty zawierające żelazo. Wpisz sobie w wyszukiwrkę w jakich produktach jest żelazo i poczytaj.
Mięso.
Mięso jest źródłem najlepiej i najnaturalniej przyswajalnego żelaza. Nie trzeba stosować dodatkowych suplementów, żeby się wchłonęło, co niestety występuje, jeśli spożywa się wyłącznie roślinne żelazo.
Ja w ciąży niestety musiałam zażywać żelazo w tabletkach bo inaczej bym sobie nie poradziła. Lekarz i w aptece mówili że najlepiej przyswajalny dla kobiet w ciąży jest Tardyferon Fol
Suplementy sztuczne to ostateczność. A koleżanka pyta o dietę.
Ja jadłam mięso (zresztą, całą ciążę na głód tylko pragnęłam mięcha).
Wyniki na poziom żelaza miałam bardzo dobre - a raz dziennie piłam kawę (bo mam raczej niskie ciśnienie).
Poradź się lekarza,tyle w temacie.Nic na własną rękę-żadnych preparatów z żelazem,ze względu na różne dawki tego pierwiastka.Pozdrawiam!
Oczywiście, że żadnych lekarst ani witamin w ciąży bez konsultacji z lekarzem nie można brać.