Kochane Żarłoczki jestem w ciazy i mam anemie. Doradzcie co powinnam jesc aby jak najszybciej wrocic do dobrego stanu zdrowia. Wiem juz ze sok z buraka lub zakwas z niego oraz watróbke. Ale co jeszcze? Wypije i zjem wszystko co trzeba haha :-))) Czekam na Wasze rady :)
Dzisiaj juz nie bede wlaczac robota bo obudze synka ale jutro rano zrobie i wypije fujjj, wlasnie teraz dokonczylam dzisiejszy sok z buraka fujj, ciekawe czy ktos z Was lubi sok z tego warzywa :)
Lubię sok z buraka ale nie sam, raczej jako dodatek do soku z marchwi i "soków zielonych". Wypić sam "sok zielony" czyli np z natki pietruszki, pokrzywy czy sałaty to dopiero sztuka . Te soki zielone też są bardzo dobre dla zdrowia. Wracając do Twojego pytania, też mam skłonność do anemii. U mnie dobrze działała taka mikstura: dwa żółtka, łyżeczka cukru (ja stosowałam brązowy), odrobina imbiru i kurkumy (te dodatki stosowałam tak na wszelki wypadek, żeby nie załapać jakichś bakterii z surowych jajek) i to wszystko utrzeć, a następnie dodać jakieś 50- 70 g czerwonego wytrawnego wina. Tylko nie wiem czy taki dodatek wina co dzień w Twojej sytuacji byłby dopuszczalny. Wygląd tej mikstury nie jest za ciekawy, ale smak całkiem, całkiem. W każdym razie mniej więcej po półtora miesiącu stosowania wyniki znacznie się poprawiły. Miksturę piłam na pusty żołądek, najczęściej późnym popołudniem. Muszę dodać, że jajka miałam od kur "grzebiących"
Cytat z artykułu dla kobiet w ciąży: "Ciężarna ma o wiele większe zapotrzebowanie na żelazo i nie wolno o tym zapominać. Aby zapobiec anemii, należy więc stosować się do zaleceń lekarza, co miesiąc wykonywać badanie kontrolne krwi oraz zdrowo się odżywiać.
Prawidłowe odżywianie
Należy przede wszysstkim jeść pełnowartościowe produkty, które dostarczą organizmowi białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Najlepiej więc wybierać pełnoziarniste pieczywo, spożywać dużą ilość warzyw, zwłaszcza strączkowych. Z warzyw poleca się również paprykę, natkę pietruszki, brokuły i pomidory. Doskonałym źródłem potrzebnych ciężarnym składników są ryby, jak również chude mięso, a także wątroba. Warto pamiętać, iż witamina C pomaga wchłaniać żelazo, dlatego nie należy w czasie ciąży zapominać o owocach, w szczególności cytrusowych. Pamiętaj, iż żelazo z produktów mięsnych wchłania się o wiele lepiej niż to zawarte w roślinach. " Smacznego
Sok z buraka ze skorka od chleba juz zrobiony wiec jutro bede mogla wypic, a na razie sam bede przecedzac przez zeby haha. Liste zakupow na kiszony barszcz zrobilam wiec mezus po pracy idzie na zakupy. Miksturke z jajek spisalam do swojej ksiazki z przepisami, na razie jej nie wyprobuje bo winko tam jest a kiedys bylam na szkoleniu "dzieci FAS" wiec wole nie pic alkoholu w ciazy. Dzisiaj zrobie salatke m. in. z papryka pomidorem ogórkiem i pietruszka a na razie wcinam jabłko. Szczerze mowiac to nigdy nie robilam soku z pietruszki zielonej czy sałaty, nawet nie wiedzialam ze mozna, ale jestem zacofana ;) Co do miesa to uwielbiam tlusciutkie miesko, no ale chude teraz bede zajadac. Dziekuje wszystkim za rady :)
Dzisiaj juz nie bede wlaczac robota bo obudze synka ale jutro rano zrobie i wypije fujjj, wlasnie teraz dokonczylam dzisiejszy sok z buraka fujj, ciekawe czy ktos z Was lubi sok z tego warzywa :)
Tu masz pyszny przepis na kiszony barszcz dla anemików:
KISZONY BARSZCZ CZERWONY
1 kg buraków pokroić, 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek chrzanu, średnia cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku. Zalać 3 litrami przegotowanej zimnej wody. Po 4 dniach zlać do butelek.
Bez pasteryzowania stoi u mnie w lodówce już chyba 3 miesiace bo żadko używam.
Lubię sok z buraka ale nie sam, raczej jako dodatek do soku z marchwi i "soków zielonych". Wypić sam "sok zielony" czyli np z natki pietruszki, pokrzywy czy sałaty to dopiero sztuka . Te soki zielone też są bardzo dobre dla zdrowia. Wracając do Twojego pytania, też mam skłonność do anemii. U mnie dobrze działała taka mikstura: dwa żółtka, łyżeczka cukru (ja stosowałam brązowy), odrobina imbiru i kurkumy (te dodatki stosowałam tak na wszelki wypadek, żeby nie załapać jakichś bakterii z surowych jajek) i to wszystko utrzeć, a następnie dodać jakieś 50- 70 g czerwonego wytrawnego wina. Tylko nie wiem czy taki dodatek wina co dzień w Twojej sytuacji byłby dopuszczalny. Wygląd tej mikstury nie jest za ciekawy, ale smak całkiem, całkiem. W każdym razie mniej więcej po półtora miesiącu stosowania wyniki znacznie się poprawiły. Miksturę piłam na pusty żołądek, najczęściej późnym popołudniem. Muszę dodać, że jajka miałam od kur "grzebiących"
Piłam kiedyś sok z zielonej pietruszki i kiwi (zmisowane razem). Mi smakował.
już sobie spisałam Twój przepis na barszcz z buraków i pewnie niedługo zrobię. Dzięki
Cytat z artykułu dla kobiet w ciąży:
"Ciężarna ma o wiele większe zapotrzebowanie na żelazo i nie wolno o tym zapominać. Aby zapobiec anemii, należy więc stosować się do zaleceń lekarza, co miesiąc wykonywać badanie kontrolne krwi oraz zdrowo się odżywiać.
Prawidłowe odżywianie
Należy przede wszysstkim jeść pełnowartościowe produkty, które dostarczą organizmowi białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Najlepiej więc wybierać pełnoziarniste pieczywo, spożywać dużą ilość warzyw, zwłaszcza strączkowych. Z warzyw poleca się również paprykę, natkę pietruszki, brokuły i pomidory. Doskonałym źródłem potrzebnych ciężarnym składników są ryby, jak również chude mięso, a także wątroba. Warto pamiętać, iż witamina C pomaga wchłaniać żelazo, dlatego nie należy w czasie ciąży zapominać o owocach, w szczególności cytrusowych. Pamiętaj, iż żelazo z produktów mięsnych wchłania się o wiele lepiej niż to zawarte w roślinach. "
Smacznego
Szczerze mowiac to nigdy nie robilam soku z pietruszki zielonej czy sałaty, nawet nie wiedzialam ze mozna, ale jestem zacofana ;)
Co do miesa to uwielbiam tlusciutkie miesko, no ale chude teraz bede zajadac.
Dziekuje wszystkim za rady :)
UWAGA jednak na zielona pietruszke w ciazy!!!! moze powodowac aborcje przy duzych ilosciach jest toksyczna!
podobno nie wolno tez pić soku z malin bo mogą wywołać skurcze .
wierze, bo zoltko zawiera b. duzo zelaza, a kurkuma oczyszcza watrobe