Witajcie! Mam wielka prozbe - czy moze mi ktos z was polecic przepis na szybko przygotowany barszczyk czerwony? Taki nie zkomplikowany no i oczywiscie sprawdzony? Z gory serdecznie wam dziekuje - pozdrowienia - Ewa
Taki espressowy, to chyba tylko na szybkim wywarze z jarzyn plus ze dwa grzybki suszone. Jak ow "rosol" gotowy, to wlewasz do niego koncentrat barszczowy Krakus ale juz nie gotujesz bo straci kolor, potem zakwaszasz cytryna, sol, pieprz, cukier do smaku. Jesli dobrze dosmaczysz, to nawet niezly w smaku. Jesli ma byc niepostny to prostu na kostkach maggi.
Wywar z warzyw + ziele angielskie + listek laurowy+ 2,3 ząbki czosnku +jakiś grzybek. jak się zagotuje dodaję pokrojone buraczki (tak ze 4, 5). Gotuję aż będzie miękkie. doprawiam (pieprz, sól, majeranek). no i na koniec dodaję tak z pół butelki zakwasu na żurek, nabiera super smaku i kolorku. Przepis mojej babci!!! Pychota:)
Przyznam, że barszcz robię zawsze z torebki. Teraz mam ochotę spróbować tego przepisu, ale chciałam zapytać, o jaki zakwas chodzi? W butelkach są do białego żurki i śląskiego. O któryś z tych?
8-9 buraków obrać, umyć , pokroic w paski. wrzucić do garnka zalać wodą . do tego dodać 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie . Jak sie zagotuje gotowac ok. pół godziny. Pod koniec wlac 2 łyzki octu
Osobny garnek wypełnić do połowy wodą do tego włożyć wędzony boczek . Gotować az boczek będzie miękki. Wyjąć , pokroić w kostke , wrzucić do wody do tego wlać wywar z buraków , doprawić do smaku pieprzem, solą i octem.
Taki wywar z buraków mozesz przygotować 2 dni wcześniej , wtedy jest jeszcze lepszy.
Podam ci przepis na super expresowy barszczyk: 2l. soku z burakow (mam nadzieje, ze jest taki w Polsce. To nie jest zaden koncetrat ani zaczyn, porostu sok tak jak np. sok pomaranczowy do picia) vegeta lub kostka rosolowa ocet czosnek przecisniety przez praske sol, pieprz, cukier... koperek posiekany Wszystko podgrzac , odstawic na chwile do przegryzienia i jeszcze raz porzadnie doprawic. Jest przepyszny, wazne, zeby go dobrze przyprawic, pracy zero!
.... przez to, ze nie mieszkam w Polsce, nie mam dostepu do takich produktow... musze te przepysznosci, ktore wy w paczuszkach lub karotnikach mozecie w kazdym sklepie kupic, niestety sama pichcic.... ale - dzieki Bogu znalazlam was Zarloczki!!!
Witajcie! Mam wielka prozbe - czy moze mi ktos z was polecic przepis na szybko przygotowany barszczyk czerwony?
Taki nie zkomplikowany no i oczywiscie sprawdzony? Z gory serdecznie wam dziekuje - pozdrowienia - Ewa
Taki espressowy, to chyba tylko na szybkim wywarze z jarzyn plus ze dwa grzybki suszone. Jak ow "rosol" gotowy, to wlewasz do niego koncentrat barszczowy Krakus ale juz nie gotujesz bo straci kolor, potem zakwaszasz cytryna, sol, pieprz, cukier do smaku.
Jesli dobrze dosmaczysz, to nawet niezly w smaku. Jesli ma byc niepostny to prostu na kostkach maggi.
Wywar z warzyw + ziele angielskie + listek laurowy+ 2,3 ząbki czosnku +jakiś grzybek. jak się zagotuje dodaję pokrojone buraczki (tak ze 4, 5). Gotuję aż będzie miękkie. doprawiam (pieprz, sól, majeranek). no i na koniec dodaję tak z pół butelki zakwasu na żurek, nabiera super smaku i kolorku. Przepis mojej babci!!! Pychota:)
Przyznam, że barszcz robię zawsze z torebki. Teraz mam ochotę spróbować tego przepisu, ale chciałam zapytać, o jaki zakwas chodzi? W butelkach są do białego żurki i śląskiego. O któryś z tych?
Anko ja używam zakwasu, który akurat mam to nie robi różnicy:)
podam ci przepis na spory garnek
8-9 buraków obrać, umyć , pokroic w paski. wrzucić do garnka zalać wodą . do tego dodać 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie . Jak sie zagotuje gotowac ok. pół godziny. Pod koniec wlac 2 łyzki octu
Osobny garnek wypełnić do połowy wodą do tego włożyć wędzony boczek . Gotować az boczek będzie miękki. Wyjąć , pokroić w kostke , wrzucić do wody do tego wlać wywar z buraków , doprawić do smaku pieprzem, solą i octem.
Taki wywar z buraków mozesz przygotować 2 dni wcześniej , wtedy jest jeszcze lepszy.
Pozdrawiam
Dziewczyny - wy jestescie bardzo kochane! To sa naprawde, mozna powiedziec "szybkie" przepisy - o cos takiego mi wlasnie mi chodzilo Serdeczne dzieki!
Podam ci przepis na super expresowy barszczyk:
2l. soku z burakow (mam nadzieje, ze jest taki w Polsce. To nie jest zaden koncetrat ani zaczyn, porostu sok tak jak np. sok pomaranczowy do picia)
vegeta lub kostka rosolowa
ocet
czosnek przecisniety przez praske
sol, pieprz, cukier...
koperek posiekany
Wszystko podgrzac , odstawic na chwile do przegryzienia i jeszcze raz porzadnie doprawic.
Jest przepyszny, wazne, zeby go dobrze przyprawic, pracy zero!
Fajnie - jeszcze mniej roboty - ta mysl o barszczyku robi sie coraz przyjemniejsza! Dzieki
u mnie jak co roku bedzie barsz ekspresowy z kartonu krakusa. W tym roku dodam oprocz pieprzu wody z gotowania grzybow.
.... przez to, ze nie mieszkam w Polsce, nie mam dostepu do takich produktow... musze te przepysznosci, ktore wy w paczuszkach lub karotnikach mozecie w kazdym sklepie kupic, niestety sama pichcic.... ale - dzieki Bogu znalazlam was Zarloczki!!!
no ja tez nie w Polsce tylko na koncu swiata na malej wyspie posrodku oceanu. `Szczesciem jednak ktos ma interes i sklep polski. :)