Forum

Kuchenne porady

Masa makowa

• Autor: arabis Data: 2008-12-09 16:12:40

Żarłoczki Kochane!!! mam problem z masą makowa . Od lat piekę na Święta makowce i sama robię do nich masę makową. W tym roku krucho u mnie z czasem i zastanawiam się czy masy nie zrobić wcześniej później tylko dorobić ciasto i pozawijać... upiec i gotowe. Tylko jak ta masę przechować??? czy mogę ja zamrozić? boję się, że w odówce może nie dotrwać do pieczenia i np sfermentować... POMÓZCIE!!!

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-12-09 16:31:51

Tez zawsze sama robie mase makową ale słyszałam,ze te gotowe masy w puszkach są bardzo smaczne . Mozesz taką kupic i problem z głowy

• Autor: arabis Data: 2008-12-09 16:40:26

To jednak nie to samo by u koleżanki próbowałam... za słodka, przesadzona z aromatami... nie dla mnie :) ale dzięki za rade :)

• Autor: Rzymianka Data: 2008-12-09 17:29:33

Ja zamrażam sparzony i zmielony mak.Po rozmrożeniu dodaję resztę, ale myślę, że można zamrozić masę ale bez ubitych białek , /jeżeli je dajesz do masy makowej/.Pozdrawiam!

• Autor: arabis Data: 2008-12-09 18:04:32

Dzięki wielkie za podpowiedź :) może faktycznie zamrożę sam mak? pozdrawiam !!!

• Autor: Wkn Data: 2008-12-10 09:46:36

Nie wahaj się, tym bardziej, że to właśnie przygotowanie maku wymaga najwięcej czasu - resztę robi się niejako mimochodem

Przejdź do pełnej wersji serwisu