Forum

Kuchenne porady

Kiełbasa swojej roboty

• Autor: iwa1 Data: 2008-12-10 18:25:46

Kochani pomózcie !,Chcialabym na świeta  zrobic kiełbaskę taką swojej roboty ,uwędzic .Ale za nic w świecie nie mam pojecia jak sie za to zabrac.Moze ktos mi podpowie  .Z góry dziekuje

• Autor: liyery486 Data: 2008-12-10 18:33:13

Na tej stronie znajdziesz wszystko na ten temat

http://wedlinydomowe.pl/

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-12-10 18:42:57

Kiełbasa kresowa
    3 kg chudej wieprzowiny
    1,2 kg chudej wołowiny, a nawet cielęciny
    800 g słoniny
    170 ml spirytusu
    200 g soli
    200 g mieszanki peklującej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka cukru
    5 liści laurowych,
    10 ziaren ziela angielskiego,
    10 goździków – wszystkie te przyprawy należy zmielić
    1 łyżka pieprzu
    7-8 m osłonek z jelita wołowego
    Sposób przyrządzania:
    Mięso mielimy przez maszynkę o dość grubych oczkach. Wszystkie przyprawy mieszamy z saletrą i dodatkowo przesiewamy. Wyrabiamy mięso z przyprawami dolewając od czasu do czasu spirytus. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i kleista. Słoninę kroimy w kostkę o boku 2 cm i dodajemy do wyrobionej masy mięsnej, mieszamy. Osłonki ściśle napełniamy masą, związujemy końce i wieszamy, żeby kiełbasa się uleżała. Po kilku godzinach kładziemy kiełbasę na desce, przykrywamy drugą deska i obciążamy. Przechowujemy przez 2 dni w temperaturze 15ºC, potem przez 2 tygodnie w temperaturze 6-8ºC, potem wieszamy w przewiewnym miejscu na 3 dni, a na końcu wędzimy w zimnym dymie przez tydzień. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu

Ten przepis pochodzi ze strony wędliny domowe i go zdazylam wypróbowac. Powodzenia

• Autor: iwa1 Data: 2008-12-10 19:26:03

Dziekuje bardzo za szybka podpowiedz ,jestem bardzo wdzieczna .Napisze jakich efektów sie doczekam .pozdrawiam

• Autor: zielona70 Data: 2008-12-10 20:09:19

Spytaj osobę spod nicka BARTEEK vel Mariusz.Jakiś tydzień temu też wędził i o północy ( !!! ) się objadał... Powodzenia!Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu