Kochani pomózcie !,Chcialabym na świeta zrobic kiełbaskę taką swojej roboty ,uwędzic .Ale za nic w świecie nie mam pojecia jak sie za to zabrac.Moze ktos mi podpowie .Z góry dziekuje
Kiełbasa kresowa 3 kg chudej wieprzowiny 1,2 kg chudej wołowiny, a nawet cielęciny 800 g słoniny 170 ml spirytusu 200 g soli 200 g mieszanki peklującej 1 łyżka majeranku 1 łyżka cukru 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 goździków – wszystkie te przyprawy należy zmielić 1 łyżka pieprzu 7-8 m osłonek z jelita wołowego Sposób przyrządzania: Mięso mielimy przez maszynkę o dość grubych oczkach. Wszystkie przyprawy mieszamy z saletrą i dodatkowo przesiewamy. Wyrabiamy mięso z przyprawami dolewając od czasu do czasu spirytus. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i kleista. Słoninę kroimy w kostkę o boku 2 cm i dodajemy do wyrobionej masy mięsnej, mieszamy. Osłonki ściśle napełniamy masą, związujemy końce i wieszamy, żeby kiełbasa się uleżała. Po kilku godzinach kładziemy kiełbasę na desce, przykrywamy drugą deska i obciążamy. Przechowujemy przez 2 dni w temperaturze 15ºC, potem przez 2 tygodnie w temperaturze 6-8ºC, potem wieszamy w przewiewnym miejscu na 3 dni, a na końcu wędzimy w zimnym dymie przez tydzień. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu
Ten przepis pochodzi ze strony wędliny domowe i go zdazylam wypróbowac. Powodzenia
Kochani pomózcie !,Chcialabym na świeta zrobic kiełbaskę taką swojej roboty ,uwędzic .Ale za nic w świecie nie mam pojecia jak sie za to zabrac.Moze ktos mi podpowie .Z góry dziekuje
Na tej stronie znajdziesz wszystko na ten temat
http://wedlinydomowe.pl/
Kiełbasa kresowa
3 kg chudej wieprzowiny
1,2 kg chudej wołowiny, a nawet cielęciny
800 g słoniny
170 ml spirytusu
200 g soli
200 g mieszanki peklującej
1 łyżka majeranku
1 łyżka cukru
5 liści laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
10 goździków – wszystkie te przyprawy należy zmielić
1 łyżka pieprzu
7-8 m osłonek z jelita wołowego
Sposób przyrządzania:
Mięso mielimy przez maszynkę o dość grubych oczkach. Wszystkie przyprawy mieszamy z saletrą i dodatkowo przesiewamy. Wyrabiamy mięso z przyprawami dolewając od czasu do czasu spirytus. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i kleista. Słoninę kroimy w kostkę o boku 2 cm i dodajemy do wyrobionej masy mięsnej, mieszamy. Osłonki ściśle napełniamy masą, związujemy końce i wieszamy, żeby kiełbasa się uleżała. Po kilku godzinach kładziemy kiełbasę na desce, przykrywamy drugą deska i obciążamy. Przechowujemy przez 2 dni w temperaturze 15ºC, potem przez 2 tygodnie w temperaturze 6-8ºC, potem wieszamy w przewiewnym miejscu na 3 dni, a na końcu wędzimy w zimnym dymie przez tydzień. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu
Dziekuje bardzo za szybka podpowiedz ,jestem bardzo wdzieczna .Napisze jakich efektów sie doczekam .pozdrawiam
Spytaj osobę spod nicka BARTEEK vel Mariusz.Jakiś tydzień temu też wędził i o północy ( !!! ) się objadał...
Powodzenia!Pozdrawiam!