Forum

Kuchenne porady

Mrożenie białego sera

  • Autor: Agapis Data: 2008-12-11 08:46:13

    Kochani pomóżcie!!! Wy się znacie na różnych mądrych rzeczach (ale jestem lizus ;) ). Powiedzcie mi czy mogę zamrozić biały ser? Jeśli tak, to jak go później rozmrażać żeby nie miał dużo wody? Na sitku jakimś? Pozdrawiam - Agapis.

  • Autor: makusia Data: 2008-12-11 09:15:36

    możesz zamrozić ser , lecz ja wolę zalać go gorącym masłem :)

  • Autor: Agapis Data: 2008-12-11 09:19:57

    I ile może stać zalany tym masłem i gdzie go przechowywac (w lodówce?) No i czy będzie sie nadawał jeszcze na sernik?

  • Autor: crystal Data: 2008-12-11 10:14:38

    ja mroze!~ a odmrazam na sitku! a to czy ma duzo wody zalezy od ogrzania samego sera!

  • Autor: alman Data: 2008-12-11 10:44:01

    Żona kolegi z pracy piekła wspaniałe serniki, a na pytanie jak to robi, mówił, że zawsze robi z sera zamrożonego, nawet jeśli kupi ser tuż przed pieczeniem, to na noc wkłada do zamrożenia. Jak rozmrażała - nie wiem. Ja też kilka razy próbowałam, rozmrażałam normalnie /nie na sitku/, ale moje serniki nigdy nie były takie jak jej. Być może, że miała jeszcze jakieś sekrety do tego zamrożonego sera, o których on nie wiedział.

  • Autor: bytomianka Data: 2008-12-11 12:04:02

        Ja też mrożę i rozmrażam na sitko.Pozdrawiam.

  • Autor: mariateresa Data: 2008-12-11 19:02:35

    Mroziłam już biały ser.   Ale rozmrażałam   baaaaardzo wolno,  czyli po wyjęciu z zamrazalnika ,  na całą noc  ( i pół dnia -  zależy jaka duża jest  " bryła " sera  )  położyłam  na najwyższą półkę lodówki  -  bez folii  oczywiście.    Ser był  " jak nowy ".   

  • Autor: Transylwania Data: 2008-12-11 20:00:29

    Bingo!!! Mariatereso - masz swieta racje - ja tez to tak robie. Bardzo, bardzo powoli musi ten serek do siebie dojsc, bez zadnych gwaltach na sitkach itp....

  • Autor: Agapis Data: 2008-12-11 20:56:41

    No to zamrożę go. Dzięki serdeczne za rady i pomoc. Agapis

  • Autor: as Data: 2008-12-12 11:12:04

    Dużo razy mrozilam ser. Wsadzałam go do worka foliowego. Po wyjęciu z zamrażarki zostawiałam w kuchni na stole aż sam się odmrozi. Nie zauważyłam by był bardziej wodnisty niż przed zamrożeniem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu