Forum

Kuchenne porady

Czym wyczyścic buteleczkę niemowlaka?

• Autor: myszka82 Data: 2008-12-11 22:36:08

mam ogromna prośbę - prosze o informacje w jaki sposób pozbyc się z plastykowej buteleczki osadu z herbatki. Pomimo wyparzania i każdorazowego dokładnego mycia buteleczka nabrała nieprzyjemnego koloru. Również smoczek podbarwił się soczkiem marchewkowym i nie potrafie go odbarwic. Bardzo proszę o pomoc:-)

• Autor: anay Data: 2008-12-11 22:54:33

:) nie przejmuj się. niestety, nie będzie już ślicznie przezroczysta jak nowa. co nie znaczy że jest brudna.
    my z czasem kupujemy nową butelkę i nowe smoczki (te częściej, bo oczywiście smoczki trzeba wymieniać co 2 m-ce)

• Autor: Iloria Data: 2008-12-11 23:01:41

Ja butelki szorowałam płynem do mycia i zwykłym myjaczkiem. Wkładałam gąbkę ta ostrzejszą stroną i za pomocą np widelca szorowałam ile miałam sił. Nie było przebarwień. Niestety ze smoczkiem miałam większe problemy. Po jakimś czasie po prostu zmienił kolor. hmm
    czytałam gdzieś kiedyś by do smoczka wsypać sól i palcami ugniatać smoczek. Miałoby to niby pomóc w usunięciu zabrudzeń, może gdybyś w taki sposób użyła np kwasku cytrynowego to niechciany kolor by zniknął?
    Pozdrawiam!

• Autor: messua27 Data: 2008-12-12 07:59:34

ja czyściłam sodą oczyszczoną i jedno i drugie, później wyparzałam, ale po soczkach nawet soda jest ciężko wyczyścić, ja miałam kilka butelek (do mleczka, herbatki i soczków ,)

• Autor: irena57 Data: 2008-12-12 09:54:49

Spróbuj ,do buteleczki z wodą i płynem do mycia naczyń ,wsyp łyżkę lub dwie ryżu ,oczywiście nie gotowanego:)zatkaj dziurkę dłonią lub kciukiem,w zależności od wielkości wlotu i porządnie potrząsaj powinno się odmyć.

• Autor: agness Data: 2008-12-12 10:16:46

polecam sode oczyszczona:)zawsze nią czysciłam butelki.Oczywiscie trzeba po takim wyszorowaniu butelke wyparzyć.Powodzenia

• Autor: jamajka Data: 2008-12-12 10:29:26

A mnie własnie przed chwilką koleżanka powiedziała że ona czyści butelki kaszą wsypuje łyżkę kaszy zalewa gorącą wodę i potrząsa podobno działa i butelka jest czyściutka. Pozdrawiam.

• Autor: nelcia Data: 2008-12-12 15:52:13

gorąco polecam tabletki do sterylnego czyszczenia MILTON kupiłam je w sklepie z akcesoriami dziecięcymi.wystarczy wrzucic kawalek tabletki do butelki zalac gorąco woda i bez szorowania brud bez problemu schodzi,butelkę wystarczy jeszcze raz wyplukac goracą woda i dziecko może od razu z niej pic.
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu