Forum

Kuchenne porady

tajemnicza przyprawa

  • Autor: malka200 Data: 2008-12-12 12:43:42

    Dostałam bożonarodzeniowy souvenir z Izraela- jedna rzecz była bez nazwy- zielony proszek przypominający zapachem majeranek. Tylko taki roztarty, zmieszany chyba z sezamem. Czy ktoś może wie do czego można użyć?? Proszę nie proponować wciągania nosem...:)

  • Autor: Mari Data: 2008-12-12 13:12:26

    zaatar?

  • Autor: malka200 Data: 2008-12-12 13:23:12

    a coś więcej? do czego to dodać?

  • Autor: malka200 Data: 2008-12-12 13:24:39

    sprawdziłam w googlach-było zdjęcie. To to, dzięki za nazwę.

  • Autor: frilka Data: 2008-12-12 15:12:52

    Przyprawa Za'atar ma zielonkawy kolor jestmieszanka tymianku, majeranku i oregano dodatkowo mieszana jest z ziarnem sezamu, sola, pieprzem i wreszcie jogurtem taka mieszanke spozywa sie  z chlebem z tym ze chleb w Izraelu jest inny od naszego .... jedna z mozliwosci ...

  • Autor: malka200 Data: 2008-12-12 15:14:46

    dziękuję. czyli rozumiem, że można zrobić taki dip. a przyprawia się tym mięso? Przed pieczeniem np?

  • Autor: Mari Data: 2008-12-12 17:25:50

    Ja to znam tylko jako posypke na chleb. Kromka bialego chleba skropiona oliwa i posypana zaatarem. Z innym zastosowaniem sie nie spotkalam.

  • Autor: agik Data: 2008-12-12 20:08:14

    WUjek google podpowiedział mi, ze to hyzop zmieszany z sezamem. Albo mieszanka z roślin wargowych (? nie wiem czy dobrze zapamiętałam)- tymianku, majeranku, oregano- zmieszane z sezamem.
    Mnie się zdaje, ze nic się nie stanie, jak przyprawisz tym mięso ( wieprzowinę)- i to obojętne, czy to wersja z hyzopem, czy ta druga.
    Hyzop ja uzywam odkąd zrezygnowałam z vegety- więc, jak najbardziej nadaje się jako przyprawa do mięs. Polecam wręcz.

    Ja bym rzuciła się na próbowanie... I nie wierzę, zeby popsuło smak mięsa.

    Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: malka200 Data: 2008-12-13 16:44:37

    bardzo dziękuję. W wersji posypki-odpada, ale spórbuję dodać do mięska.

Przejdź do pełnej wersji serwisu