Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Po urlopie macierzyńskim...

• Autor: myszka82 Data: 2008-12-12 19:31:09

Witam! mam ogromną prośbę - w poniedziałek kończy mi się urlop wychowawczy i udaję się na rozmowę do szefa... W dniu dzisiejszym na takiej rozmowie była moja koleżanka, która pracuje w tej samej firmie i otrzymała 3-miesięczne wypowiedzenie pracy. Czy jest to zgodne z kodeksem pracy? jakie prawa posiada pracownik wracający do pracy po urlopie macierzyńskim? Dodam, że chciałabym wykorzystac urlop wypoczynkowy i złozyc wniosek o urlop wychowawczy. Z góry bardzo dziękuję :-))

• Autor: as Data: 2008-12-12 19:49:11

Nie czytałam dokładnie. Może tu znajdziesz potrzebne informacje: http://www.praca.info/kodeks-pracy.mspx?d=d8-uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem&ak=kodeks

• Autor: renataz36 Data: 2008-12-12 20:06:58

Kurcze nic nie kumam, piszesz że właśnie kończy ci się wychowawczy a potem że chcesz urlop wypoczynkowy a potem wniosek o urlop wychowawczy??? Coś chyba nie rozumiem. Pozdrawiam

• Autor: mysha2006 Data: 2008-12-12 20:19:07

Myszce się chyba pomyliło. Chciała napisać, że skończył jej się macierzyński i chce iść na wychowawczy.

• Autor: GraziaK Data: 2008-12-12 20:28:40

Właśnie jestem na urlopie wychowawczym, tyle że ja nie miałam z szefem żadnych problemów. Ja też po macierzyńskim wykorzystałam zaległy urlop wypoczynkowy i dopiero potem poszłam na urlop wychowawczy. Nie wiem jakim cudem szef mógł koleżance wręczyć wypowiedzenie, wydajemi się, że może to zrobić tylko gdy to stanowisko zostało zlikwidowane lub firma jest w likwidacji.....mam znajomą księgową która się orientuje w przepisach to zadzwonię i jutro napiszę, jeśli nadal jest Pani zainteresowana....

• Autor: myszka82 Data: 2008-12-12 21:36:59

No świetnie! Bardzo dziękuję!Powiedzieli koleżance, że jest brak miejsca na dotychczasowym miejscu pracy - ale to przecież nie likwidacja...

• Autor: myszka82 Data: 2008-12-12 21:35:49

Faktycznie kończy mi się macierzyński a nie wychowawczy:-)

• Autor: vena1980 Data: 2008-12-13 08:33:40

Witaj, jeśli wróciłaś z macierzyńskiego powinnaś złożyć wniosek o urlop zaległy i bieżący - chyba tak będzie dla Ciebie najlepiej. Pracodawca musi wyrazić zgodę. Co do wypowiedzenia. Uważam, że nie może Tobie tak po prostu wypowiedzieć umowy. Jestem bardzo ciekawa, co napisał koleżance w wypowiedzeniu. Zawsze możesz pójść do sądu pracy. Jak nie chcesz pisać na forum, to pisz do mnie na priv. Jestem kadrową. Może coś pomogę.

W mojej firmie nie robi się kobietom takich problemów.

• Autor: myszka82 Data: 2008-12-13 11:09:14

Witam! Powiedział koleżance, że zwalnia z powodu braku miejsca na dotychczasowym miejscu pracy - zastępuje ją inna dziewczyna i stwierdzili, że po co mają ją zwalniac, jeśli moga zwolnic ją! A urlopu jej nie chcieli dac! Od razu wypowiedzenie... Chciałąbym się jakoś przygotowac na poniedziałek - merytorycznie przede wszystkim. A czy w razie draki jak mi dadza wypowiedzenie mogę wziąśc urlop na żadanie? jestem w totalnej kropce...Może reguluje to kodeks pracy czy cosik? Bardzo prosze  pomoc

• Autor: makusia Data: 2008-12-13 11:16:51

jeśli możecie , to prowadźcie rozmowę tutaj :) też skorzystam na przyszłość , ( dla synowej)

• Autor: nonka4 Data: 2008-12-13 20:45:57

może wypowiedziec umowę,zgodnie z klauzulą, która powinna byc zawarta na umowie o pracę,
    bez podania przyczyny
     z zachowaniem odpowieniego okresu wypowiedzenia,
    dotyczy to obu stron ,pracownika i pracodawcy..
    w tym czasie pracownik może przebywać na urlopie,
    przerabiałam to...

• Autor: vena1980 Data: 2008-12-13 22:43:19

To masz umowę na czas określony czy nieokreślony, bo to też ma znaczenie? 

• Autor: myszka82 Data: 2008-12-14 07:23:58

Umowa na czas nieokreslony, mam zaległy urlop do wykorzystania. Tak sobie wymyśliłam, że może wezmę jutro urlop na żadanie i tego samego dnia złoże wniosek o wychowawczy - wówczas pracodawca chyba nie może dac mi wypowiedzenia (na urlopie) ani odmówic wychowawczego...?Strasznie to zagamatwane wszytsko - obawiam się, a raczej jestem pewna na 99%, że jak pojadę na 9.00 do pracy to też od razu dadzą mi wypowiedzenie. Bardzo prosze o sugestie :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu