Forum

Gawędy o jedzeniu

jaki garnek

  • Autor: ella Data: 2008-12-12 21:19:24

    Mam pytanie czy mięso w marynacie należy przechowywać tylko w garnku kamiennym czy może to być również garnek ze stali lub emaliowany ( nie mam garnka kamiennego) 

  • Autor: anay Data: 2008-12-12 21:57:15

    Odpadają metalowe naczynia. Metal wchodzi w reakcje z solą ale też z mięsem, w którym dużo jest żelaza.
    Do marynowania/peklowania mięsa powinno używać się naczyń kamiennych, szklanych lub plastikowych.

  • Autor: elunia.o Data: 2008-12-12 22:49:50

     Ja marynuję w garnku emaliowanym.Na smaku mięsa to się nie odbija. Czy szkodzi , tego nie wiem, w końcu jest dopuszczony do kontaktu z żywnością.

  • Autor: anay Data: 2008-12-12 23:09:48

    tak. jak i metalowe garnki.
    chodzi o długotrwałe przechowywanie z dużym dodatkiem soli.
    a to jest różnica. ja tylko piszę, co wiem od technologów i lekarzy weterynarii pracujących w sektorze przetwórstwa mięsa.

    co do emalii - nie wiem w jakim zakresie emalia jest metalem lub nie. na stronie Emalia Olkusz pewnie to jest napisane. nie sprawdzałam.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-12-13 16:57:04

    Jesli emaliowany to w zadnym wypadku niepoobijany!! ja mieso marynuje w sporym woreczku foliowym takim do mrozenia. Zalety: potrzeba mniej marynaty i miesa nie trzeba przewracac lecz wystarczy od czasu do czasu wygniesc przez woreczek. Oczywiscie szczelnie zwiazac, na przyklad gumka, ten woreczek trzeba. Mozna tez uzyc takiego z sowakiem.

  • Autor: ella Data: 2008-12-20 20:28:25

    Dziękuję już się marynuje w plastikowym pojemniku

    Życzę udanego pitraszenia i wesołych świąt

  • Autor: ella Data: 2008-12-20 20:28:36

    Dziękuję już się marynuje w plastikowym pojemniku

    Życzę udanego pitraszenia i wesołych świąt

Przejdź do pełnej wersji serwisu