Mam pytanie czy mięso w marynacie należy przechowywać tylko w garnku kamiennym czy może to być również garnek ze stali lub emaliowany ( nie mam garnka kamiennego)
Odpadają metalowe naczynia. Metal wchodzi w reakcje z solą ale też z mięsem, w którym dużo jest żelaza. Do marynowania/peklowania mięsa powinno używać się naczyń kamiennych, szklanych lub plastikowych.
tak. jak i metalowe garnki. chodzi o długotrwałe przechowywanie z dużym dodatkiem soli. a to jest różnica. ja tylko piszę, co wiem od technologów i lekarzy weterynarii pracujących w sektorze przetwórstwa mięsa.
co do emalii - nie wiem w jakim zakresie emalia jest metalem lub nie. na stronie Emalia Olkusz pewnie to jest napisane. nie sprawdzałam.
Jesli emaliowany to w zadnym wypadku niepoobijany!! ja mieso marynuje w sporym woreczku foliowym takim do mrozenia. Zalety: potrzeba mniej marynaty i miesa nie trzeba przewracac lecz wystarczy od czasu do czasu wygniesc przez woreczek. Oczywiscie szczelnie zwiazac, na przyklad gumka, ten woreczek trzeba. Mozna tez uzyc takiego z sowakiem.
Mam pytanie czy mięso w marynacie należy przechowywać tylko w garnku kamiennym czy może to być również garnek ze stali lub emaliowany ( nie mam garnka kamiennego)
Odpadają metalowe naczynia. Metal wchodzi w reakcje z solą ale też z mięsem, w którym dużo jest żelaza.
Do marynowania/peklowania mięsa powinno używać się naczyń kamiennych, szklanych lub plastikowych.
Ja marynuję w garnku emaliowanym.Na smaku mięsa to się nie odbija. Czy szkodzi , tego nie wiem, w końcu jest dopuszczony do kontaktu z żywnością.
tak. jak i metalowe garnki.
chodzi o długotrwałe przechowywanie z dużym dodatkiem soli.
a to jest różnica. ja tylko piszę, co wiem od technologów i lekarzy weterynarii pracujących w sektorze przetwórstwa mięsa.
co do emalii - nie wiem w jakim zakresie emalia jest metalem lub nie. na stronie Emalia Olkusz pewnie to jest napisane. nie sprawdzałam.
Jesli emaliowany to w zadnym wypadku niepoobijany!! ja mieso marynuje w sporym woreczku foliowym takim do mrozenia. Zalety: potrzeba mniej marynaty i miesa nie trzeba przewracac lecz wystarczy od czasu do czasu wygniesc przez woreczek. Oczywiscie szczelnie zwiazac, na przyklad gumka, ten woreczek trzeba. Mozna tez uzyc takiego z sowakiem.
Dziękuję już się marynuje w plastikowym pojemniku
Życzę udanego pitraszenia i wesołych świąt
Dziękuję już się marynuje w plastikowym pojemniku
Życzę udanego pitraszenia i wesołych świąt