Forum

Kuchenne porady

kasza manna a maka ziemniaczana

• Autor: kasia d Data: 2008-12-13 14:51:59

temat: makowiec. makowo-jablkowy dokladniej rzecz biorac. no wlasnie, jak nie mam kaszy manny to moge ja zastapic maka ziemniaczana? albo czyms innym? acha, i robie ciasto z maku w puszce , czy go taktuje jak normalny mak w przepisie? bo w zeszlym roku tak zrobilam ale bardzo bardzo mokre wyszlo.. iwec nie wiem... moze piany nie dodawac.... albo polowe, tak sobie mysle.... jakbka odcisnac? co wy na to? mam jedna puszke baklandu i nie chce zmarnowac.............
    pomocy! :)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-12-13 17:47:45

Lepiej nie zastępować kaszy manny mąką ziemniaczaną,kasza daje taką inną kleistość niż mąka,ale to tylko moje zdanie,każdy robi jak uważa.Pulpety z kaszą manny w środku,są dużo lepsze niż z mąką ziemniaczaną,bo z mąką są takie maziowate,

• Autor: marlena1 Data: 2008-12-13 18:52:29

Jak masz gotową puszkę makową to nic się do niej już nie dodaje. Dlatego ci wyszło za rzadkie.

• Autor: alman Data: 2008-12-13 19:58:54

Jeśli już, to zastąpiłabym kaszę bułką tartą...wciągnie wilgoć, a chyba o to chodzi.

• Autor: kasia d Data: 2008-12-14 12:23:02

no wlasnie tez do takiego wniosku doszlam. ale tak sobie pomyslslam ze przeciez w puszce nie ma jajek i masla wiec moze nie wyjdzie takie dobre..... co ty na to? dodac troche jablek i bulki tartej do masy i juz? wystarczy?
    bo juz przegladalam watki na forum i gdzies pisalo ze jak ma sie mase gotowa to trzeba do niej dodac jajka , maslo i cala reszte
    pzdr, i dziekuje za pomoc

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-12-14 15:55:46

na niemieckich opakowaniach niemieckiej masy makowej sa podane czesto przepisy z nia , w nich wlasnie polecaja dodac jajka badz maslo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu