Forum

Kuchenne porady

Ananas

• Autor: Aniula27 Data: 2008-12-14 13:14:12

Czy ktoś może wie jak w prosty sposób przyżądzić świeżego ananasa żeby stracił tą swoją cirepkość ?

• Autor: luckystar Data: 2008-12-14 14:40:17

Aniula, nie bardzo rozumiem, bo ananas powinien byc slodki ... moze jest niedojrzaly??

• Autor: bigmisiu Data: 2008-12-14 14:47:52

hmm z tego co mi wiadomo ananas nie jest cierpki a jestem ich fanem;p w każdym razie ja takie kupuje ze są ok, tzn żeby nie były zbyt zielone skórki. Co do cierpkości to może Ci chodzi o kwas? W reakcji ze stalowym nożem się coś tam wytwarza i to właśnie tak mocno szczypie. Ja szybko kroję ananasa i często wycieram nóż ręcznikiem papierowym żeby sok z niego zebrać i żeby nie zaszła właśnie reakcja ze stalą. Jeśli chodzi Ci o coś innego to opisz dokładnie może pomogę.
    Pozdrawiam Michał

• Autor: bacha** Data: 2008-12-14 14:57:23

Jeśli jesteś takim koneserem ananasa to prosze poradź mi na co mam zwrócic uwage kupując ten owoc by był dojrzały
    Słyszłam że czuprynka musi sie mu lekko ruszać i powinien być brązowy a wtedy bedzie pyyyyyyyyyyycha!!!!

• Autor: Agapis Data: 2008-12-14 16:10:59

Jeśli mogę to odpowiem w zastępstwie. Ja zawsze wącham ananasy. Im mocniej pachnie tym lepszy i słodszy. Podobno jeśli listki ze środka pióropusza łatwo sie wyjmują to jest dobry, ale ja tego nie praktykuję. Na brązowe radzę uważać, bo mogą być w środku zgnite. Co do cierpkości, to musi byc niedojrzały.

• Autor: ekkore Data: 2008-12-14 17:08:38

Ja te, z których liście się wyjmują uważam już za zepsute - znaczy, że coś z nimi nie tak. Generalnie wybieram zielono- żółte (bardziej w tonacji żółtej) - osobiście wolę kwaskowate niż samą słodycz. Poza tym brązowe często już psują sie od środka - brązowa otoczka od brzegu rozszerza się ku środkowi, owoc często wtedy ma juz posmak fermentacyjny (przynajmniej dla mnie).
    I jeszcze sprawdzam czy od spodu nie ma białego  nalotu - pleśń nie pleśń, wolę nie ryzykować.

• Autor: bigmisiu Data: 2008-12-14 20:14:57

no dokładnie tak jak przedmówcy napisali! zółtawo-zielony jest zwykle ok, na liściach się nie znam ale każdy owoc wącham i nie ważne czy bardziej żółty czy brązowy zawsze wybieram owoce na węch i o dziwo trafiam;] (nie tylko ananasy ale inne egzotyczne tez), z tym nalotem na spodzie to trochę gorzej bo ananasy sprowadzają zielone, niedojrzałe i one poprostu miały na spodzie łodygę, która od wilgoci dostaje nalotu białego (gorzej jak jest zielony bo to na bank jest pleśń) więc rzadko można znaleźć takiego pięknego "świeżutkiego";p
    na pewno nie może być miękki tzn nie ugina się pod palcami.. nie wiem co jeszcze..

• Autor: Aniula27 Data: 2008-12-14 20:31:12

Może żeczywiście źle to ujęłam, chodzi mi o to że jak zjem świeżego zupełnie nie przetworzonego ananasa to przez resztę dnia piecze, a nawe boli, mnie język i podniebienie, natomiast jadłam kiedyś ananasa przyżądzonego w jakimś karmelu i takiej reakcji nie było.

• Autor: ekkore Data: 2008-12-14 21:13:38

Widocznie źle znosisz enzymy z ananasa. To ten sam enzym, który nie pozwala galaretce zastygnąć. Aby się go pozbyć wystarczy ananasa zanurzyć we wrzątku - to działa w przypadku ananasa do galaretki. Lub korzystać z ananasów puszkowych

Przejdź do pełnej wersji serwisu