Chciałabym na święta przygotować coś specjalnego. Pomyślałam o przepiórkach, ale zastanawiam się , czy w tych małych ptaszkach oprócz kości jest jeszcze coś do zjedzenia
Przepiórek to nigdy nie miałem zaszczytu przyrzadzać, ale bazanta i owszem. Sposobów dziesiątki, mięso wyborne, a wręcz wspaniałe. Zwłaszcza jesli należycie przygotowane.... Nie jest go zbyt wiele , ale na super kolacje we dwoje na pewno wystarczy :)
Jadłam przepiorki w Londynie.Najlepiej upiec jak kurczaka tylko obłożyc słoninką lub plastrami boczku miesko maja chude więc obłożone nie przypalą się i nie wyschną.
Jesli zdecydujesz sie na przepiorki, to raczej nalezy przewidziec 2 ptaszatka na osobe (chyba, ze przystawki na tyle bogate, a i desery nieubogie....). Mozna na tysiac sposobow, mozna do srodka wlozyc 2 figi, jedna czuszke i zabek czosnku), mozna tylko duzo czosnku i masla do srodka i na wierzch, mozna rowniez oblozyc ptaszka cieniutkim plastrem wedzonego boczku i do srodka wlozyc kilka owocow winogron, mozna w piekarniku i na patelni, mozna podsmazyc na patelni, a potem przez pol godziny poddusic i wreszcie podlac sosem (1/3 smietany, 1/3 musztardy i 1/3 borowek plus kieliszek wodki, sos redukowac). Jesli masz zamrozone swieze prawdziwki, to taki sos prawdziwkowy z lyzeczka tymianku tez jest swietny. Ale sie rozpisalam..... Chcialam powiedziec, ze przepiorki zawsze sie sprawdzaja na elegancka kolacje. Gdybys miala jakies dodatkowe pytania, to moje g/g w ustawieniach. A i przepiorki nie sprawiaja wiecej klopotu niz przyrzadzenie zwyczajnego drobiu.
http://wielkiezarcie.com/przepis25380.html .Miałam zaszczyt skosztować potraw przygotowywanych nie tylko przez tegoż kucharza ale i w tej restauracji. Polecam, na pewno nie będziesz żałować :)
Chciałabym na święta przygotować coś specjalnego. Pomyślałam o przepiórkach, ale zastanawiam się , czy w tych małych ptaszkach oprócz kości jest jeszcze coś do zjedzenia
ja mam bażanta i tez się zastanawiam co zrobić z taką "wielką" ilością mięsa?
Przepiórek to nigdy nie miałem zaszczytu przyrzadzać, ale bazanta i owszem. Sposobów dziesiątki, mięso wyborne, a wręcz wspaniałe. Zwłaszcza jesli należycie przygotowane....
Nie jest go zbyt wiele , ale na super kolacje we dwoje na pewno wystarczy :)
Jadłam przepiorki w Londynie.Najlepiej upiec jak kurczaka tylko obłożyc słoninką lub plastrami boczku
miesko maja chude więc obłożone nie przypalą się i nie wyschną.
nieubogie....). Mozna na tysiac sposobow, mozna do srodka wlozyc 2 figi, jedna czuszke i zabek czosnku), mozna tylko duzo czosnku i masla do srodka i na wierzch, mozna rowniez oblozyc ptaszka cieniutkim plastrem wedzonego boczku i do srodka wlozyc kilka owocow winogron, mozna w piekarniku i na patelni, mozna podsmazyc na patelni, a potem przez pol godziny poddusic i wreszcie podlac sosem
(1/3 smietany, 1/3 musztardy i 1/3 borowek plus kieliszek wodki, sos redukowac).
Jesli masz zamrozone swieze prawdziwki, to taki sos prawdziwkowy z lyzeczka tymianku tez jest swietny.
Ale sie rozpisalam..... Chcialam powiedziec, ze przepiorki zawsze sie sprawdzaja na elegancka kolacje.
Gdybys miala jakies dodatkowe pytania, to moje g/g w ustawieniach.
A i przepiorki nie sprawiaja wiecej klopotu niz przyrzadzenie zwyczajnego drobiu.
http://wielkiezarcie.com/przepis25380.html .Miałam zaszczyt skosztować potraw przygotowywanych nie tylko przez tegoż kucharza ale i w tej restauracji. Polecam, na pewno nie będziesz żałować :)