Forum

Gawędy o jedzeniu

Przepiórki

  • Autor: matylda27 Data: 2008-12-15 12:41:07

    Chciałabym na święta przygotować coś specjalnego. Pomyślałam o przepiórkach, ale zastanawiam się , czy w tych małych ptaszkach oprócz kości jest jeszcze coś do zjedzenia

  • Autor: ally Data: 2008-12-15 12:58:42

    ja mam bażanta i tez się zastanawiam co zrobić z taką "wielką" ilością mięsa?

  • Autor: BlackOnion Data: 2008-12-15 18:14:38

    Przepiórek to nigdy nie miałem zaszczytu przyrzadzać, ale bazanta i owszem. Sposobów dziesiątki, mięso wyborne, a wręcz wspaniałe. Zwłaszcza jesli należycie przygotowane....
    Nie jest go zbyt wiele , ale na super kolacje we dwoje na pewno wystarczy :)

  • Autor: ally Data: 2008-12-15 21:37:52

    to może zdradzisz jak tego bażanta przyrządzić ?

  • Autor: Barbara Data: 2008-12-15 21:43:23

    Jadłam przepiorki w Londynie.Najlepiej upiec jak kurczaka tylko obłożyc słoninką lub plastrami boczku
    miesko maja chude więc obłożone nie przypalą się i nie wyschną.

  • Autor: kokliko Data: 2008-12-16 23:59:54

     Jesli zdecydujesz sie na przepiorki, to  raczej nalezy przewidziec 2 ptaszatka na osobe (chyba, ze przystawki na tyle bogate, a i desery
    nieubogie....). Mozna na tysiac sposobow, mozna do srodka wlozyc 2 figi, jedna czuszke i zabek czosnku), mozna tylko duzo czosnku i masla do srodka i na wierzch, mozna rowniez oblozyc  ptaszka cieniutkim plastrem wedzonego boczku i do srodka wlozyc kilka owocow winogron, mozna  w piekarniku i na patelni, mozna podsmazyc na patelni, a potem przez pol godziny poddusic i wreszcie podlac sosem
    (1/3 smietany, 1/3 musztardy i 1/3 borowek plus  kieliszek wodki, sos redukowac).
    Jesli masz zamrozone swieze prawdziwki, to taki sos prawdziwkowy z lyzeczka tymianku tez jest swietny.
    Ale sie rozpisalam..... Chcialam powiedziec, ze przepiorki zawsze sie sprawdzaja na  elegancka kolacje.
    Gdybys miala jakies dodatkowe pytania, to moje g/g w ustawieniach.
    A i przepiorki nie sprawiaja wiecej klopotu niz przyrzadzenie zwyczajnego drobiu.

  • Autor: bea39 Data: 2008-12-16 20:50:28

    http://wielkiezarcie.com/przepis25380.html .Miałam zaszczyt skosztować potraw przygotowywanych nie tylko przez tegoż kucharza ale i w tej restauracji. Polecam, na pewno nie będziesz żałować :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu