Forum

Rozmowy wolne i frywolne

orzechy-nie tylko do zjedzenia????

• Autor: aleczka Data: 2008-12-16 13:11:05

witajcie:-)zastanawiam się nad orzechami do prania?czy Ktoś z Was już używał tych cudaków??

• Autor: _iwona_ Data: 2008-12-16 13:31:40

Używam. Działają dziwnie - spierają plamy wybiórczo - takie, które wydawałyby się niespieralne, na przykład koszulka artystycznie popisana flamastrem przez brzdąca, buraczki ze spodni itp. Nie radzą sobie ze "zwyczajnym" brudem - działają jak tanie proszki, nie dopierają dokładnie.
    Dla mnie ich zalety przewyższają wady i nie zamierzam wracać do tradycyjnych proszków. Po pierwsze - nie mają zapachu proszku (jakoś tak mam, że nie lubię i wcześniej cykl płukania leciał dwa razy mimo, że oczywiście używałam płynu do płukania). Po drugie pranie po nich jest jakieś takie delikatniejsze, bardziej miękkie (płynu używam nadal, ale połowę zalecanej ilości). Po trzecie - cena. Zużywam dopiero pierwsze opakowanie, ale już widzę, że zdecydowanie bardziej się to opłaca.
    Mąż się matwi, że kamień będzie się osadzał teraz, bo proszki to niby miały jakieś środki zapobiegające, ale wg mnie skoro pranie jest bardziej miękkie niż po proszku, to może te orzechy też mają jakieś zmiękczacze i to działające dużo skuteczniej. Nie wiem, ja jestem w każdym razie jak najbardziej za.

• Autor: aleczka Data: 2008-12-16 13:41:31

no właśnie...najgorzej to chyba z plamami...ale jakby co to jest vanish:-))co do kamienia to ja sie chyba nie martwię...skoro działają zmiękczająco na pranie to może i wodę tez?pisali,że sa też antyalergiczne....tylko tak smiesznie..prac skorupami orzechów:-)a gdzie kupiłas orzechy i w jakiej cenie?

• Autor: smakosia Data: 2008-12-16 18:20:47

Mieliśmy kiedyś podobny wątek na forum. Zerknij tutaj: http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=167056&post=167254

• Autor: aleczka Data: 2008-12-16 19:03:29

nie tu nie chodzi o kule do prania tylko orzechy takie jakies skorupkowate:-))kule są na allegro ale nie o to chodzi;-)

• Autor: smakosia Data: 2008-12-16 19:05:40

Widać nie przemyślalam dokladnie o czym napisałaś. Jakoś tak mi się skojarzyło.Ups!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-12-16 19:13:19

skojarzylo Ci sie Smakosiu dobrze taki watek o tych orzechach juz byl tylko nie moge znalezc kiedy

• Autor: smakosia Data: 2008-12-16 19:15:29

Może teraz trafiłam z watkiem? http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=204526&post=204665

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-12-16 19:17:26

to bylo dawno chyba ponad rok temu

• Autor: Maddalena Data: 2008-12-16 22:26:46

to bylo miesiac temu, wiem, bo zalozylam ten watek:)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-12-17 13:20:54

ten to znam ale byl jeszcze jeden wczesniej, duzo wczesniej - wiem bo wtedy po raz pierwszy zetknelam sie z tymi orzechami i wlasnie pytalam o info zdaje mi sie nawet ze bylo to  przed moim urlopem w zeszlym roku w lutym. Wlasnie na Sri Lance zobaczylam po raz pierwszy te drzewa na zywo - stad zapamietalam.Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: _iwona_ Data: 2008-12-17 08:14:26

Użytkownik aleczka napisał w wiadomości:
    > a gdzie kupiłas orzechy i w jakiej cenie?

Na allegro, 0,5 kg opakowanie za 19 zł (przy zakupie dwóch przesyłka gratis), w komplecie z lnianym woreczkiem i "instrukcją obsługi" ;-)

• Autor: as Data: 2008-12-18 17:24:42

O vaniszu to nawet nie pisz. Urzywałam 3 razy na różne plamy. Wcale nie pomógł. Tylko pieniądze straciłam.  

• Autor: Maddalena Data: 2008-12-16 22:25:43

orzechy do prania polecil mi znajomy, ktory przywiozl je wiele lat temu dla wlasnego uzytku z Indii. Jego dzieci maja alergie na srodki chemiczne, a orzechy te sa roslinami, wiec maja doskonale zastosowanie w przypadku alergii. Tez uwazam, ze nie dopieraja wszytskiego, wiec uzywam je glownie do poscieli. Co ciekawe orzechy mozna uzywac parokrotnie do prania. najlepiej je troche rozgniesc (ja wkladam do woreczka i obcasem traktuje) i do nastepnego prania dokladam ew. nastepnego. Uzywam je, bo przestawiam sie stopniowo na ekologiczny styl zycia. Tyle tej chemii dookola, wiec trzeba szukac alternatywnych rozwiazan.

Przejdź do pełnej wersji serwisu