Forum

Kuchenne porady

Ser do sernika

• Autor: gosiek73 Data: 2008-12-18 12:12:29

Proszę pomóżcie :)
    Chcę upiec sernik na świeta zawsze piekłam z sera z kostki i mieliłam parokrotnie.
    Teraz dla odmiany chciałabym upiec z mielonego sera z wiaderka ale jest tak dużo rodzajów że nie wiem na który sie zdecydować.
    Doradźcie mi prosze z jakiej firmy ser nadaje sie najlepiej do serniczka.
    Z góry dziękuję za pomoc :)

• Autor: L_ola Data: 2008-12-18 12:59:50

president - firmy bacha bodajże, nie jest on w wiaderku tylko takim duzym opakowaniou wygladajacym jak pospolite kostki, teraz kupiłam o garmaturze 1 kg w realu ;)

dodatkowo 3 tyg wczesniej kupilam 3 opakowania serka mielonego w lidlu w takim zielonym pudelku 250 gramowym i musze przyznac, że sernik wyszedl najlepszy jaki dotychczas jadłam

ja szczerze moge polecic obydwa wymienione

• Autor: Tekla Data: 2008-12-18 13:01:58

Kiedyś też kupowałam ser mielony w wiadereczku, ale teraz wróciłam do sera  z kostki, który sama mielę tylko 1 raz przez siteczko do maku. Uważam, że taki ser to prawdziwy ser a nie jakieś masy serowe. Jeśli jednak zdecydujesz się kupić mielony to sprawdź jakie ma składniki. Nie polecam serów, które mają w składzie zagęstniki: skrobię modyfikowaną i gumę guar. Kupiłam kiedyś taki i sernik to była wielka porażka. Tekla.

• Autor: gosiaw70 Data: 2008-12-18 20:58:45

przychylam sie do wypowiedzi tekli,tez po probach z masami serowymi powrocilam do sera na kilogramy:)

• Autor: Shanna Data: 2008-12-18 13:06:00

Ja kiedys mielilam zwykly twarog, ale od jakiegos czasu przekonalam sie do tych kilkukrotnie mielonych. Polecam ser w wiaderku Tesco.
    A jesli masz w okolicy spozywczak to popytaj bo czasem na zamowienie miela dowolna ilosc trwarogu, co czasem wychodzi taniej.

• Autor: monilen Data: 2008-12-18 13:13:05

Ja robie albo Dr.Otkera albo Mój ulubiony.

• Autor: alman Data: 2008-12-18 13:33:36

Najbardziej odpowiada mi ser kupiony na wagę /w dużych kostkach i w sklepie ważą ile się potrzebuje/ i też sama mielę go jeden raz używając sitka do maku. Ale ktoś mi mówił, że z "tescowego" mielonego wyszedł mu bardzo dobry.
    Uważam też, ze wszystko zależy jeszcze od tego, jakie serniki lubimy. Ja lubię sernik typowy, mam czuć, że jem sernik a nie np. coś jak ptasie mleczko. Stąd też nie lubię serników bez spodu, bo wtedy mam wrażenie jakbym jadła sernik ugotowany. Zawsze robię choćby cieniutki spód, a nawet kładę tylko warstwę herbatników pod ser.

• Autor: zosia-k Data: 2008-12-18 14:36:09

Ja zawsze piekę sernik z wiaderka i zawsze wychodzi b.dobry.

• Autor: lizbetka Data: 2008-12-18 16:26:53

Od kilku lat uzywam do sernika sera "Turek"-sprzedawany jest w 0,5 kg pojemniczkach połączonych razem. Próbowałam innych w wiaderkach itp. al "Turek" najlepszy - moim zdaniem :-)

• Autor: Edirad Data: 2008-12-18 16:56:54

Ja używam ser z Biedronki Zielona Łąka w wiadereczku mielony, bardzo dobry

• Autor: babsy Data: 2008-12-20 13:16:22

A ja ostatnio zrobiłam pyszny ser z serka homogenizowanego Jogobella (sprzedawany w 500 g. opakowaniach). Przepis znalazłam na WŻ. Sernik wyszedł boski!

Przejdź do pełnej wersji serwisu