Forum

Kuchenne porady

Zbędna butelka czerwonego wina

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-18 13:34:09

    Mam zbędną butelkę czerwonego słodkiego - półsłodkiego wina - dla mnie i tak za słodkie. Nie wiem czy kupione przez przypadek, czy otrzymane w prezencie. Wylać szkoda - nie jestem zwolenniczką marnowania.

    Co mogę z tym zrobić?

    Do bigosu nie dodam - bo nie robiłam i nie planuję robić, wzbogacenie kapusty do pierogów też nie wchodzi w rachubę - bo lepienie zakończone. zresztą dodawać słodkie wino?

     

  • Autor: Temida Data: 2008-12-18 13:41:43

    znalazlam przepis na ciasto z czerwonym winem http://allrecipes.com/Recipe/Red-Wine-Cake/Detail.aspx, jak bedziesz zainteresowana to daj znac, to przetlumacze.

  • Autor: Wróbelek Data: 2008-12-18 14:02:33

    Jak zbędne to ja z chęcią przyjmę ;) Podać adres ??

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-12-18 14:22:46

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > Mam zbędną butelkę czerwonego słodkiego - półsłodkiego wina - dla mnie i tak
    > za słodkie. Nie wiem czy kupione przez przypadek, czy otrzymane w prezencie.
    > Wylać szkoda - nie jestem zwolenniczką marnowania. Co mogę z tym zrobić? Do
    > bigosu nie dodam - bo nie robiłam i nie planuję robić, wzbogacenie kapusty do
    > pierogów też nie wchodzi w rachubę - bo lepienie zakończone. zresztą dodawać
    > słodkie wino? 
    U mnie za oknami wali śniegiem. Ja bym dowalił korznnych przypraw, skórki poarańczowej, i zrobił grzańca :-)

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-18 16:00:04

    U mnie tylko deszcz... cały dzień. Za grzańcem nie przepadam.

    I chyba zrobię "wołowinę po burgundzku" - aby zredukować słodki smak wina najwyżej ostrzej przyprawię. a może obejdzie się bez tego. jedna butelka do wołowiny, druga dla siebie. udało mi się dzisiaj kupić ładny kawałek wołowiny

  • Autor: bahus Data: 2008-12-19 01:32:16

    Użytkownik lubczyk69 napisał w wiadomości:

    >
    > U mnie za oknami wali śniegiem. Ja bym dowalił korznnych przypraw, skórki
    > poarańczowej, i zrobił grzańca :-)

    Popieram....poczekaj aż przymrozi a potem zużyj według lubczykowej rady
    Bahus

    PS. Do tego oczywiście orzeszki  

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-19 07:48:38

    Ba - w tym sęk, że czekać nie bardzo można. Butelka otwarta...
    I zrobiłam mięsko (wołowinę). Na razie się "marnuje" - smak zalewy nawet, nawet. Może to wino wcale takie słodkie nie było....

  • Autor: edziakalitowa Data: 2008-12-18 15:00:02

    u mnie też się nie zmarnuje :))

  • Autor: maggiekasia Data: 2008-12-18 15:04:35

    :) mozesz dodać do ciasta :)

  • Autor: agness Data: 2008-12-18 17:08:29

    http://wielkiezarcie.com/przepis17591.html prosze tu przepisik z winem:)mozna dac wiecej niz w przepisie

  • Autor: alfa_beta Data: 2008-12-19 07:59:38

    Sernik na winie- pycha, piekę go często a gdzieś widzialam podobny do mojego przepis na WŻ,

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-19 09:33:59

    http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=33890&ul=1 czy to coś takiego?

  • Autor: alfa_beta Data: 2008-12-19 10:21:50

    Tak ekkore, tylko ja daje troszkę wiecej wina ok. 10-12 łyżek. I tak podczas pieczenia trochę wyparuje a ja lubię ten winny smaczek:))

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-19 10:35:41

    Wypróbuję, pamiętając o Twojej uwadze. Może nie na te święta - bo i wino wykorzystałam, i plan pieczeniowy opracowany. Ale sylwester...

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-21 15:18:03

    Zrobiłam to http://wielkiezarcie.com/przepis2641.html razem z knedlami z bułki (niemieckie knedle maleny).
    Pycha....

Przejdź do pełnej wersji serwisu