Forum

Gawędy o jedzeniu

pytanie o mrozenie

  • Autor: kasia.terlecka Data: 2008-12-20 23:11:48

    Chcialabym sie dowiedziec czegos na temat mrozenia ciast. mam w planach zrobic makowiec drozdzowy przekladany, seromakowiec na kruchym ciescie oraz tradycyjny sernik na kruchym ciescie. czy mge je wszystkie zamrozic jesli bede je robic jutro? i jak je wtedy rozmrazac by nie pachnialy lodowkai nie byly mokre??? czy ktos poradzi?

  • Autor: kokliko Data: 2008-12-21 04:30:02

    Kasiu, wszystko  w zasadzie mozna  mrozic, z cala pewnoscia  wypisane powyzej ciasta, ale lodowka ( raczej zamrazalnik) musza byc  idealnie czyste, czyli niesmrodliwe zadnym zapachem! I tu najwiekszy ambaras, ale wrocmy do niego po Swietach, toc to dobry temacik, a poki co to mrozimy odmrazamy (kiedy? no i temacik w sam raz).Swiatecznie, zamraczalnikowo Cie pozdrawiam. 

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-21 08:41:07

    Ja mrożę wszystkie ciasta.
    Po rozmrożeniu mniej mi smakują te przekładane kremem z masłem - ale jak nie ma innego ciasta to i takie jest dobre.
    Ciasta drożdżowe i serniki mrożą się doskonale.
    W zeszłym roku struclę makową skończyliśmy jeść po Wielkanocy - ja nie jestem zwolenniczką, więc zawsze zostaje najdłużej (odwlekam moment rozmrażania, gdy są inne ciasta)

  • Autor: renataz36 Data: 2008-12-21 10:10:18

    No właśnie zamrażanie ciasta.... w a czym?czy trzeba mieć specjalne pojemniki? czy wystarczy szczelnie owinięte w woreczek foliowy?

  • Autor: ekkore Data: 2008-12-21 10:13:57

    ja zawijam w folię aluminiową. Jeżeli maja na górze miękką polewę lub samą masę wtedy przykrywam ją nie rozwiniętym nowym woreczkiem foliowym - to "ściągnięte" z cukierni - tak u nas pakują ciasta takiego rodzaju.

  • Autor: bena Data: 2008-12-21 10:40:58

    Zawsze robię wcześniej makowiec i keks i oczywiscie zamrażam.Dzielę na 2-3 cześci i pakuję do woreczka foliowego a wyciągam rano pozostawiając w temp. pokojowej ,napewno nikt się nie zorientuje ,że ciasto jest mrożone

Przejdź do pełnej wersji serwisu