Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czerwone wino. Jakie?

• Autor: reniapos Data: 2008-12-21 17:05:14

Od 5 miesięcy mieszkam w Angli i mam jeszcze kłopoty z wyborem niektórych zakupów, z tego powodu, że nie wiem jak one się nazywają w wersji angielskiej.Tym razem chcę kupić czerwone wino słodkie lub połsłodkie francuskie, włoskie lub hiszpańskie. Nie wiem jak ma pisać na etykiecie. Ostatnio kupiłam czerwone francuskie o nazwie BARON LA ROSE i jest strasznie cierpkie. Niema nic wspólnego ze smakiem słodkim.Jeśli ktoś może mi doradzić to bardzo proszę o pomoc w wyboże. Wiem  że zawsze mogę na Was liczyć. Z góry dziękuję. Renata.

• Autor: mags Data: 2008-12-21 18:20:51

..slodkie sweet a polslodkie semi sweet ;)

• Autor: hamisiak Data: 2008-12-21 21:28:40

półsłodkie to chyba raczej medium wine...

popularne i z pewnością dostępne u Ciebie są takie wina, jak Sweet Sherry, Porto Ruby, tokaj (tokaji po angielsku), malaga. odpowiednia będzie też hiszpańska sangria, chociaż to nie jest wino.

• Autor: Janek Data: 2008-12-21 21:06:08

Renatko , jak robisz że pisząc w Angli masz polskie znaki? Moze jest jakiś sposób? na ich wykorzystanie?

P.S.
    "...pomoc w wyboże.".... (wybór, wybory)
    Pozdrawiam

• Autor: Anullka Data: 2008-12-21 21:49:15

Ja osobiście polecam Porto ;) Najlepsze słodkie czerwone wino jakie kiedykolwiek piłam ;)

• Autor: superka Data: 2008-12-21 22:15:00

Tak jak w Polsce -ma polską wersję  systemu ( zapewne Windows). Pozdrowienia dla dyżurnego (emerytowanego? ) polonisty, czuwającego nad poprawnościa językową i ...kolorową:))))

A co do wina- podaję sciągawkę - przyda się na pewno:
    Na etykietach win możemy zobaczyć następujące oznaczenia:

wina wytrawne bywają opisane: dry, sec, trocken, secco

wina półwytrawne noszą nazwę: half dry, demi-sec, halbtrocken, demi secco

wina słodkie są określone: sweet, doux, suss, dolce.

• Autor: reniapos Data: 2008-12-22 13:46:26

Janku piszę polskie znaki, bo mam polski program. Przepraszam za niedopatrzenie.

• Autor: reniapos Data: 2008-12-22 13:50:17

Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Pomogą mi one w wyborze odpowiedniego wina. Siupne za Was w Święta. Życzę zdrowych i rodzinnych Świąt  każdemu z Was.

Przejdź do pełnej wersji serwisu