Forum

Kuchenne porady

domowe barwniki spożywcze

  • Autor: Alemalka Data: 2008-12-22 10:54:41

    witam
    Planuje udekorować tort masą cukrową. Nigdzie nie mogę kupić barwników spożywczych. Czy może mi ktoś doradzić jak zabarwić masę cukrową np.na kolor czerwony?

    Z góry dziękuje

  • Autor: mags Data: 2008-12-22 10:57:59

     np. sokiem z buraczków :)

  • Autor: as Data: 2008-12-22 12:31:02

    Ja się zastanawiam czy barwienie lukru buraczkim lub marchewką nie zepsuje smaku polukrowanych słodkości?

  • Autor: as Data: 2008-12-22 12:38:19

    http://wielkiezarcie.com/przepis21533.html Tu jest link co prawda na lukier ale może Ci sie przyda ta podpowiedź. Ja nigdy nie robiłam.

  • Autor: till Data: 2008-12-22 15:10:43

    sok malinowy :) tak jakby bardziej na słodko :))))

    Czasami barwię lukry przy pomocy herbatek granulowanych dla dzieci. Różowy wychodzi super!

  • Autor: Mloda Data: 2008-12-22 17:08:26

    Zgadzam się- sok malinowy!
    oto rolada którą polałam cukrem pudrem z sokiem malinowym
    Piękny kolor, nieprawdaż???;)

  • Autor: edima Data: 2008-12-22 12:39:14

    http://wielkiezarcie.com/przepis32596.html

  • Autor: Alemalka Data: 2008-12-22 13:11:55

    dziękuje bardzo !

  • Autor: martuś Data: 2008-12-22 23:16:45

    Jeśli korzystasz z przepisu na masę cukrową w której wykorzystuje się żelatynę to zamiast niej dodaj po prostu kolorową galaretkę..

  • Autor: Janek Data: 2008-12-27 17:09:26

    Stosuję sok z buraków do np. robienia storczykowej dekoracji: Tutaj róż( agar (zelatyna), mleko, cukier)do stygnacej masy już wylanej na płaską powierzchnię kilka kropel soku z buraków, przemieszane lekko, powstają smugi, pręcikiem bambusowym lub widelcem. Po zastydnięciu wycinam półkółka i zwijam lekko, w środek pręciki z galaretki wiśniowej (połowę mniej wody).
    , a tu efekt końcowy

  • Autor: tyniunia123 Data: 2008-12-30 11:32:48

    Super temacik a ten ponysł ze storczykami jest super

Przejdź do pełnej wersji serwisu