witam Planuje udekorować tort masą cukrową. Nigdzie nie mogę kupić barwników spożywczych. Czy może mi ktoś doradzić jak zabarwić masę cukrową np.na kolor czerwony?
Stosuję sok z buraków do np. robienia storczykowej dekoracji: Tutaj róż( agar (zelatyna), mleko, cukier)do stygnacej masy już wylanej na płaską powierzchnię kilka kropel soku z buraków, przemieszane lekko, powstają smugi, pręcikiem bambusowym lub widelcem. Po zastydnięciu wycinam półkółka i zwijam lekko, w środek pręciki z galaretki wiśniowej (połowę mniej wody). , a tu efekt końcowy
witam
Planuje udekorować tort masą cukrową. Nigdzie nie mogę kupić barwników spożywczych. Czy może mi ktoś doradzić jak zabarwić masę cukrową np.na kolor czerwony?
Z góry dziękuje
np. sokiem z buraczków :)
Ja się zastanawiam czy barwienie lukru buraczkim lub marchewką nie zepsuje smaku polukrowanych słodkości?
http://wielkiezarcie.com/przepis21533.html Tu jest link co prawda na lukier ale może Ci sie przyda ta podpowiedź. Ja nigdy nie robiłam.
Zgadzam się- sok malinowy!
Piękny kolor, nieprawdaż???;)
oto rolada którą polałam cukrem pudrem z sokiem malinowym
http://wielkiezarcie.com/przepis32596.html
dziękuje bardzo !
Jeśli korzystasz z przepisu na masę cukrową w której wykorzystuje się żelatynę to zamiast niej dodaj po prostu kolorową galaretkę..
Stosuję sok z buraków do np. robienia storczykowej dekoracji: Tutaj róż( agar (zelatyna), mleko, cukier)do stygnacej masy już wylanej na płaską powierzchnię kilka kropel soku z buraków, przemieszane lekko, powstają smugi, pręcikiem bambusowym lub widelcem. Po zastydnięciu wycinam półkółka i zwijam lekko, w środek pręciki z galaretki wiśniowej (połowę mniej wody).
,
a tu efekt końcowy
Super temacik a ten ponysł ze storczykami jest super