Forum

Gawędy o jedzeniu

Jak uratowac bardzo slona i niesmaczna szynke?

• Autor: Mari Data: 2008-12-27 16:56:10

Szynka kupiona w kawalku 1.5 kg. Mrozona. Instrukacja "obslugi" twierdzi, ze po rozmrozeniu gotowa do spozycia bo juz ugotowana i upieczona.
    Kupiona w delikatesach w Ikea. Miala byc gwozdziem swiatecznego sniadania a tu niewypal! Strasznie slona i wogole bez smaku.
    Da sie ja jeszcze uratowac? Co zrobic by byla dobra do zjedzenia? /bigos odpada, nikt go nie je/.

• Autor: gitan Data: 2008-12-27 17:10:01

Zagotowac wodę z przyprawami (bez soli ) na wrzątek dac szynkę i gotowac 5 minut. Zostwic w tej wodzie do wystygnięcia. Jeżeli szynka jest bardzo słona to gotowac ją w dużej ilości wody.Zawsze tak robię jak szynka po peklowaniu i wędzeniu jest bardzo słona.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2008-12-27 23:28:06

Dodac jeszcze surowego ziemniaka do tej wody ,zostawic  do wystygniecia.

• Autor: Janek Data: 2008-12-27 17:18:26

Wrzuć dodatkowo 1 ząbek czosnku i łyżeczkę majeranku lub pół łyżeczki cząbru, dodatkowo jeśli lubisz 2-3 ziarna jałowca.
     Po  ok 1/2 godzinnym (tzw. pyrkotaniu) gotowaniu wyjmij zawiń szczelnie w folię aluminiową  i tak pozostaw do całkowitego wystudzenia.
    Jeśli pozostawisz w wywarze to sól powróci do dotychczasowej siedziby.

• Autor: Transylwania Data: 2008-12-27 19:02:59

Witaj Mari!

Jak te wszystkie "operacje" (gotowanie itd.) nie zmienia smaku, to sprubuj zrobic z niej zapiekanke z makaronem - pycha!
    Pozdrowienia - Ewa

• Autor: tineczka Data: 2008-12-27 23:40:17

Mari, ja bym ta szynke poprostu zareklamowala. Jak juz byla ugotowana i ugrillowana, to zadne gotowanie nie pomorze. Nie wiem dlaczego kupilas szynke w Ikei i jeszcze do tego mrozona,,, Ja bym nigdy tam szynki nie kupila:) Podam Ci roznice cenowa u nas na rynku: najtansze szynki mrozone kosztuja od 39 szwedzkich koron za kilo , ja kupilam szynke za 129 koron/kilo i byla super . Niestety , jak sie nie kupi dobrego produktu, to sie czlowiek tylko rozczaruje.

• Autor: Mari Data: 2008-12-28 10:34:52

Tineczko, szynke kupila moja znajoma w Japonii, po prostu nigdzie nie dostanie sie szynki "w kawalku" i to takiej podobnej do polskiej.
    Tylko w Ikea. W ub.roku byla dobra wiec sie zdecydowala kupic i w tym roku. Nie wiem czy sie da reklamowac skoro byla juz rozmrozona, rozpakowana i nadkrojona. Artykuly spozywcze w Ikea w Tokio wcale do najtanszych nie naleza, miejscowi zaopatruja sie tam jak chca miec cos innego niz oferuja "normalne" sklepy, bynajmniej nie ze wzgledu na niska cene. Jedno jest pewne - w przyszlym roku juz takiej szynki nie kupi! Pozdrawiam Cie - liczylam na to, ze sie odezwiesz!

• Autor: tineczka Data: 2008-12-28 11:17:59

Witaj Mari:)

Ja moglabym zareklamowac i nawet nie miec ze soba tej szynki do pokazania. Po prostu znaja mnie w "moim" ulubionym sklepie. Czesto dostaje zwrot pieniedzy za produkt nie dobry. Ostatnio piekne swieze truskawki smierdzialy plesnia i otrzymalam pieniadze zpowrotem.

Kurcze, ale fajnie, szwedzka szynka leciala najpierw do Japonii a potem z Japonii do Ciebie,,,hehe

Buziaki tineczka

• Autor: Mari Data: 2008-12-28 12:07:29

Nie, szynka jest stale w Japonii, dzwonili z pytaniem co robic, stad moje pytanie do Was. Pozdrawiam.

• Autor: Mari Data: 2008-12-28 17:56:45

Janek, Mama Rozyczki, Gitan, dziekuje za wszystkie rady. Ciekawe czy poskutkuja!

• Autor: tineczka Data: 2008-12-28 21:37:30

Oki, dobrze , to tylko reklamowac:) Mysle, ze Ikea chce miec dobra renome na japonskim rynku:)))
    Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu