Szynka kupiona w kawalku 1.5 kg. Mrozona. Instrukacja "obslugi" twierdzi, ze po rozmrozeniu gotowa do spozycia bo juz ugotowana i upieczona. Kupiona w delikatesach w Ikea. Miala byc gwozdziem swiatecznego sniadania a tu niewypal! Strasznie slona i wogole bez smaku. Da sie ja jeszcze uratowac? Co zrobic by byla dobra do zjedzenia? /bigos odpada, nikt go nie je/.
Zagotowac wodę z przyprawami (bez soli ) na wrzątek dac szynkę i gotowac 5 minut. Zostwic w tej wodzie do wystygnięcia. Jeżeli szynka jest bardzo słona to gotowac ją w dużej ilości wody.Zawsze tak robię jak szynka po peklowaniu i wędzeniu jest bardzo słona.
Wrzuć dodatkowo 1 ząbek czosnku i łyżeczkę majeranku lub pół łyżeczki cząbru, dodatkowo jeśli lubisz 2-3 ziarna jałowca. Po ok 1/2 godzinnym (tzw. pyrkotaniu) gotowaniu wyjmij zawiń szczelnie w folię aluminiową i tak pozostaw do całkowitego wystudzenia. Jeśli pozostawisz w wywarze to sól powróci do dotychczasowej siedziby.
Mari, ja bym ta szynke poprostu zareklamowala. Jak juz byla ugotowana i ugrillowana, to zadne gotowanie nie pomorze. Nie wiem dlaczego kupilas szynke w Ikei i jeszcze do tego mrozona,,, Ja bym nigdy tam szynki nie kupila:) Podam Ci roznice cenowa u nas na rynku: najtansze szynki mrozone kosztuja od 39 szwedzkich koron za kilo , ja kupilam szynke za 129 koron/kilo i byla super . Niestety , jak sie nie kupi dobrego produktu, to sie czlowiek tylko rozczaruje.
Tineczko, szynke kupila moja znajoma w Japonii, po prostu nigdzie nie dostanie sie szynki "w kawalku" i to takiej podobnej do polskiej. Tylko w Ikea. W ub.roku byla dobra wiec sie zdecydowala kupic i w tym roku. Nie wiem czy sie da reklamowac skoro byla juz rozmrozona, rozpakowana i nadkrojona. Artykuly spozywcze w Ikea w Tokio wcale do najtanszych nie naleza, miejscowi zaopatruja sie tam jak chca miec cos innego niz oferuja "normalne" sklepy, bynajmniej nie ze wzgledu na niska cene. Jedno jest pewne - w przyszlym roku juz takiej szynki nie kupi! Pozdrawiam Cie - liczylam na to, ze sie odezwiesz!
Ja moglabym zareklamowac i nawet nie miec ze soba tej szynki do pokazania. Po prostu znaja mnie w "moim" ulubionym sklepie. Czesto dostaje zwrot pieniedzy za produkt nie dobry. Ostatnio piekne swieze truskawki smierdzialy plesnia i otrzymalam pieniadze zpowrotem.
Kurcze, ale fajnie, szwedzka szynka leciala najpierw do Japonii a potem z Japonii do Ciebie,,,hehe
Szynka kupiona w kawalku 1.5 kg. Mrozona. Instrukacja "obslugi" twierdzi, ze po rozmrozeniu gotowa do spozycia bo juz ugotowana i upieczona.
Kupiona w delikatesach w Ikea. Miala byc gwozdziem swiatecznego sniadania a tu niewypal! Strasznie slona i wogole bez smaku.
Da sie ja jeszcze uratowac? Co zrobic by byla dobra do zjedzenia? /bigos odpada, nikt go nie je/.
Zagotowac wodę z przyprawami (bez soli ) na wrzątek dac szynkę i gotowac 5 minut. Zostwic w tej wodzie do wystygnięcia. Jeżeli szynka jest bardzo słona to gotowac ją w dużej ilości wody.Zawsze tak robię jak szynka po peklowaniu i wędzeniu jest bardzo słona.
Dodac jeszcze surowego ziemniaka do tej wody ,zostawic do wystygniecia.
Po ok 1/2 godzinnym (tzw. pyrkotaniu) gotowaniu wyjmij zawiń szczelnie w folię aluminiową i tak pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Jeśli pozostawisz w wywarze to sól powróci do dotychczasowej siedziby.
Witaj Mari!
Jak te wszystkie "operacje" (gotowanie itd.) nie zmienia smaku, to sprubuj zrobic z niej zapiekanke z makaronem - pycha!
Pozdrowienia - Ewa
Mari, ja bym ta szynke poprostu zareklamowala. Jak juz byla ugotowana i ugrillowana, to zadne gotowanie nie pomorze. Nie wiem dlaczego kupilas szynke w Ikei i jeszcze do tego mrozona,,, Ja bym nigdy tam szynki nie kupila:) Podam Ci roznice cenowa u nas na rynku: najtansze szynki mrozone kosztuja od 39 szwedzkich koron za kilo , ja kupilam szynke za 129 koron/kilo i byla super . Niestety , jak sie nie kupi dobrego produktu, to sie czlowiek tylko rozczaruje.
Tineczko, szynke kupila moja znajoma w Japonii, po prostu nigdzie nie dostanie sie szynki "w kawalku" i to takiej podobnej do polskiej.
Tylko w Ikea. W ub.roku byla dobra wiec sie zdecydowala kupic i w tym roku. Nie wiem czy sie da reklamowac skoro byla juz rozmrozona, rozpakowana i nadkrojona. Artykuly spozywcze w Ikea w Tokio wcale do najtanszych nie naleza, miejscowi zaopatruja sie tam jak chca miec cos innego niz oferuja "normalne" sklepy, bynajmniej nie ze wzgledu na niska cene. Jedno jest pewne - w przyszlym roku juz takiej szynki nie kupi! Pozdrawiam Cie - liczylam na to, ze sie odezwiesz!
Witaj Mari:)
Ja moglabym zareklamowac i nawet nie miec ze soba tej szynki do pokazania. Po prostu znaja mnie w "moim" ulubionym sklepie. Czesto dostaje zwrot pieniedzy za produkt nie dobry. Ostatnio piekne swieze truskawki smierdzialy plesnia i otrzymalam pieniadze zpowrotem.
Kurcze, ale fajnie, szwedzka szynka leciala najpierw do Japonii a potem z Japonii do Ciebie,,,hehe
Buziaki tineczka
Nie, szynka jest stale w Japonii, dzwonili z pytaniem co robic, stad moje pytanie do Was. Pozdrawiam.
Janek, Mama Rozyczki, Gitan, dziekuje za wszystkie rady. Ciekawe czy poskutkuja!
Pozdrawiam.