Forum

Kuchenne porady

kamień w czajniku

• Autor: kunia Data: 2008-12-27 21:23:08

Mam pytanie jak pozbyć się kamienia z czajnika.Mam polewany czajnik na wierzchu prezentuje się całkiem dobrze ,natomiast w środku ma grubą warstwe kamienia. Woda z octem ani soda nie pomagają.Proszę o pomoc pozdrawiam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

• Autor: dana39 Data: 2008-12-27 22:00:25

Ja do czajnika wsypuję kwasek cytrynowy, zalewam wodą i gotuję; wylewam po zagotowaniu, nalewam ponownie wody, zagotowuję i wylewam. Czysty i gotowy do użytku:)

• Autor: bena Data: 2008-12-27 22:08:54

Robie dokładnie tak samo i zapewniam że działa

• Autor: as Data: 2008-12-27 22:13:37

Napiszcie jaka proporcja i ile razy przeważnie czynność powtarzacie?

• Autor: Zośka Data: 2008-12-28 00:44:16

Do elektrycznego czajnika  wlewam czysty ocet spirytusowy 10%, gotuję i zostawiam do wystygnięcia. Zazwyczaj warstwa kamienia rozpuszcza się po kilku godzinach(3-4) w zależności od jej grubości . Czystym octem czyszczę również ekspres do kawy raz na miesiąc.
     Mślę, że dla Twojego czajnika ocet też jest dobry, ale nie należy go rozcieńczać i stosować do aluminium. Kwas wchodzi w reakcję ze związkami wapnia i w ten cudowny sposób mamy czyste czajniki. Powodzenia

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-01-04 23:58:01

Robie tak samo,najlepsza i stara metoda ,tak robi moja mama ,i robila babcia ! ocet dobry na wszystko ,pamietam jak bylam mala i przebiłam noge gwozdziem ,babcia  robila mi oklady z octu,nawet jak mnie osa ukasila tez pomoglo :)

• Autor: crisen Data: 2008-12-28 10:46:21

Witam!  Najlepiej jest raz na tydzień czyścić czajnik z osadu. Nie dopuszczam wtedy do powstania twardego osadu czyli kamienia. Łatwo wtedy i szybko się czyści czjnik. Wystarczy wlać do wrząrku octu spirytusowego 10% i zostawić do ostygnięcia. Jeśli jeszcze coś zostało to wodę z octem w czajniku jeszcze zagotować. Póżniej wylewam płuczę  kilkakrotnie czajnik i gotowe. Ocet jest przecież produktem spożywczym,dlatego wystarczy tylko kilka razy dobrze wypłukać czajnik. Pozdrawiam.Życzę WSZYSTKIEGO DOBREGO
     w NOWYM 2009 ROKU.

• Autor: mysha2006 Data: 2008-12-28 12:27:31

Ja zawsze raz na tydzień wsypuję kwasek cytrynowy do pełnego wody czajnika. Zagotowuję i zostawiam na całą noc. Rano wylewam tą wodę, wlewam świeżą, przegotowuję i wylewam. Grzałka lśni jak nowa. Tylko trzeba robić to w miarę systematycznie.

• Autor: ekkore Data: 2008-12-28 13:16:18

Ja już z 10 lat nie wiem co to kamień - mam system odwróconej osmozy do oczyszczania (uzdatniania) wody.

jeżeli muszę odkamieniać to kubki do mycia zębów dzieci - wychodzi na to, że mamy dosyć twardą wodę - bo bardzo szybko pokrywają się kamiennym nalotem, szczególnie, że oni nie wycierają ich po myciu i często zostawiają wodę. Wtedy wlewam na noc ocet spirytusowy, a potem myję w zmywarce. Jak nowe.

• Autor: mags Data: 2008-12-28 15:07:32

kamix jest ok :)  polecam

• Autor: eva940 Data: 2009-01-04 00:49:27

witajcie, ja tez odkamieniałam octem czystym, nie powiem dobry sposób i tani tylko od jakosci wody zalezy czestosc odkamieniania. Ja miałam bardzo twardą wode, odkamieniłam, a z tydzien to samo. Kupiłam Brite i nie załuję, odpukac nie mam problemu z kamieniem, kamien nie osiada, woda lepsza w smaku, mam go 5 tygodni i jeszcze nie odkamieniałam bo nie mam czego

Przejdź do pełnej wersji serwisu