Jestem już przy opracowniu 37 pytania i utknęlam... nawet w googlach tego nie znalazlam:(. Może ktoś z Was wie??? W sumie mam 80 pytań do opracowania więc jeszcze mogę Was tu zahaczyć:)
37)Jakie zbiory nazywamy rozlącznymi? Czy zbiory C-zbiór liczb calkowitych i W-zbiór liczb wymiernych są rozlączne? Odpowiedź uzasadnij.
Zbiory rozłączne – dwa zbiory są rozłączne, gdy ich część wspólna jest zbiorem pustym. Inaczej mówiąc, zbiory te nie mają ani jednego wspólnego elementu. ... pl.wikipedia.org/wiki/Zbiory_rozłączne - 21k - Kopia - Podobne strony
CZYLI NIE MAJĄ ELEM. WSPÓLNEGO
Liczby wymierne — liczby, które można zapisać w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych, gdzie druga jest różna od zera, czyli liczby, które można przedstawić za pomocą ułamka zwykłego. Tak więc zbiór liczb wymiernych to
Zbiór liczb całkowitych oznaczamy w matematyce symbolem \mathbb Z (od niem. Zahlen - liczby). W Polsce w szkołach podstawowych i średnich stosuje się jednak ... pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_całkowite - 32k - Kopia - Podobne strony
Liczby całkowite – intuicyjnie definiując są to: liczby naturalne dodatnie oraz liczby przeciwne do nich a także liczba zero.
Zbiór liczb całkowitych można zdefiniować jako zbiór klas abstrakcji zbioru relacji równoważności
.
Wówczas dodawanie i mnożenie definiuje się jako:
,,
gdzie oznacza klasę abstrakcji odpowiadającą .
Wtedy oznacza się przez
,
gdzie n = | a − b | .
Zbiór liczb całkowitych oznaczamy w matematyce symbolem (od niem.Zahlen - liczby). W Polsce w szkołach podstawowych i średnich stosuje się jednak oznaczenie , żeby ułatwić skojarzenie z polską nazwą.
wYMIERNE, TO NIE WSZYSTKIE UŁAMKI, TYLKO TE, KTÓRE MAJĄ ILORAZ CAŁKOWITY.NP.Przykładem liczby niewymiernej może być liczba , czy też a WYMIERNE :4/2 , 4/4, 6/3, 8/4.PRZEMYŚL TO !
Wychodzi na to że zbiór liczb naturalnych zawarty jest w zbiorze liczb wymiernych i on jest częscią wspólną....czyli nierozlączne. tak?:) czy to logiczna odpowiedź?:))))
Nostra2004, jestes WIELKA!!!!! Tajgerka tez, mnie przerazenie ogarnia jak tylko na to popatrze, ufffff, jak to dobrze ze dla mnie na szkole juz zbyt pozno. Pozdrawiam.
Ja też się cieszę, że już nie muszę uczyć się matematyki, bo nigdy jej zanadto nie lubiłam ( czytaj:"umiałam"). A jak popatrzyłam na te Twoje wykłady, Nostra, to już zupełnie czarna magia. Tajger, serdecznie Ci życzę, abyś przez to przeszła bez szwanku! Trzymaj się!
To nie jest trudne, tylko trzeba miec dobrego nauczyciela,który dobrze wytłumaczy....Mi tłumaczyła to sporo lat temu nauczycielka, która stworzona była przez Niebiosa do przekazywania wiedzy ! Szkoda, że teraz już nie ma nauczycieli ze starej lwowskiej szkoły matematycznej !
1/Wartość bezwzględna (moduł[1]) – liczba rzeczywista bez uwzględnienia jej, ewentualnego, ujemnego znaku. Odległość liczby od zera. Przykładowo 3 jest wartością bezwzględną zarówno liczby rzeczywistej 3 jak i − 3. W programowaniufunkcję obliczającą tę wartość zwykle oznacza się abs(x).
Własności
Dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzą poniższe własności:
| x | = | − x |
Zobaczmy kilka przykładów:
| 4 | = 4
| − 5 | = 5
| 30 − 40 | = | − 10 | = 10
| 4 − 3 | = | 1 | = 1
| 3 − π | = π − 3 , aby Ci łatwiej było zrozumieć:
Wartość bezwzględną liczby można interpretować jako odległość współrzędnej tego punktu od punktu zerowego:
Ok:) , czyli brakowało mi tego że ; jest to odległość od zera. Już wiem jak to wytłumaczyć profesorowi hehehehe
Dzięki!!
Jeszcze chyba podeślę tu do sprawdzenia obliczenia potęg i pierwiastków jak nie będę pewna. Tales , Funkcje trygonometryczne , równania i nierówności mam już opanowane;) aaaaaaa no i jeszcze logiczne zdania:)))...masakra! Ale już wiem:))... Choć chyba mi brakuje w którymś przykładu, jak znajdę to podeślę:)))
pierwiastek z 3/10 razy 10 do potęgi 1/2 minus dwa pierwiastki z 3 razy 4 i 1/2= wynik mi wyszedł -8 pierwiastków z 3
I drugie; pierwiastek z 3 razy pierwiastek z 2 dodać w nawiasie pierwiastek z 2 za nawiasem do potęgi drugiej minus 2 pierwiastki z 6= 2- pierwiastek z 6
To nie musi być teraz ja sobie zdaję sprawę ze dziś sylwester:)))))
Wg tego, co doczytałam jest OK. W pierwszym zadaniu napisałaś wynik 8..., ale potem poprawiłaś na --8 i tak ma być. Natomiast wracam do ostatniego zadania - wg mnie jest żle. zaznaczyłaś na osi liczbowej strzałki wychodzące do liczb Większych niż 4 i --4. Nie spełniają one warunków prawidłowej odpowiedzi, jeśli [x]<=4.Klamra na osi liczbowej powinna być zamknięta i obejmować liczby od --4 /włacznie/ do 4/ włącznie/. Wg Twojego rozwiązania warunki te spełnia liczba np.6. Czy [6], spełnia warunek postawiony w zadaniu? Nie, gdyz jej wart bezwzgl. jest większa niż 4.Musisz zapamiętać, że tam gdzie występuje znak<=, >= klamra zawsze zamyka jakiś okreslony obszar na osi współrzędnych. Jeśli są znaki tylko<,> klamra ma postać otwartą do nieskonczoności. Pozdrawiam
Jestem już przy opracowniu 37 pytania i utknęlam... nawet w googlach tego nie znalazlam:(. Może ktoś z Was wie???
W sumie mam 80 pytań do opracowania więc jeszcze mogę Was tu zahaczyć:)
37)Jakie zbiory nazywamy rozlącznymi? Czy zbiory C-zbiór liczb calkowitych i W-zbiór liczb wymiernych są rozlączne? Odpowiedź uzasadnij.
Zbiory rozłączne - Wikipedia, wolna encyklopedia
Wyniki 1 - 10 spośród około 11,200 dla zapytania zbiór rozłączny. (Znaleziono w 0,24 sek.)
Wyniki wyszukiwaniapl.wikipedia.org/wiki/Zbiory_rozłączne - 21k - Kopia - Podobne strony
Liczby wymierne — liczby, które można zapisać w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych, gdzie druga jest różna od zera, czyli liczby, które można przedstawić za pomocą ułamka zwykłego. Tak więc zbiór liczb wymiernych
to
pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_całkowite - 32k - Kopia - Podobne strony
Liczby całkowite – intuicyjnie definiując są to: liczby naturalne dodatnie
oraz liczby przeciwne do nich
a także liczba zero.
Zbiór liczb całkowitych można zdefiniować jako zbiór klas abstrakcji zbioru
relacji równoważności
Wówczas dodawanie i mnożenie definiuje się jako:
gdzie
oznacza klasę abstrakcji odpowiadającą
.
Wtedy
oznacza się przez
gdzie n = | a − b | .
Zbiór liczb całkowitych oznaczamy w matematyce symbolem
(od niem. Zahlen - liczby). W Polsce w szkołach podstawowych i średnich stosuje się jednak oznaczenie
, żeby ułatwić skojarzenie z polską nazwą.
No to wychodzi na to ze są to zbiory rozlączne bo w calkowitych nie ma ulamków.... potwierdzcie bo mi się już mózg przegrzal chyba:))
pRZESTUDIUJ TEN RYSUNEK!
Przykładem liczby niewymiernej może być liczba
, czy też 
MOIM WIĘC ZDANIEM NIE SĄ ROZŁACZNYMI, GDYŻ CZĘŚCIĄ WSPÓLNĄ SĄ WSZYSTKIE LICZBY ZAWARTE W ZB. LICZB CAŁKOWITYCH
Ale wymierne to wszystkie ulamki .... a ulamki nie mają chyba nic wspólnego z calkowitymi. Kurcze:)) już mi się miesza to wszystko:)
wYMIERNE, TO NIE WSZYSTKIE UŁAMKI, TYLKO TE, KTÓRE MAJĄ ILORAZ CAŁKOWITY.NP.Przykładem liczby niewymiernej może być liczba
, czy też
a WYMIERNE :4/2 , 4/4, 6/3, 8/4.PRZEMYŚL TO !
KAPUJESZ COŚ?
Pomiędzy liczbami naturalnymi, całkowitymi, wymiernymi i niewymiernymi możemy zaobserwować poniższe związki:
N -LICZBY NATUR.
Z-ZB.LICZB CAŁKOITYCH
Q- ZB. LICZB WYMIERNYCH
r - ZB.LICZB RZECZYWISTYCH
Wychodzi na to że zbiór liczb naturalnych zawarty jest w zbiorze liczb wymiernych i on jest częscią wspólną....czyli nierozlączne. tak?:)
czy to logiczna odpowiedź?:))))
yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PRZEZ TEN RYSUNECZEK JEST ŁATWIEJ ZAPAMIĘTAĆ.MUSISZ TYLKO PRZYSWOIĆ JAKIE DANY ZBIÓR ZAWIERA LICZBY!
ufffff:) To problem z glowy:)))) dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem przy pytaniu 46 tak że do 80 jeszcze mogę wolać:))))
KIEDY MASZ TEN EGZAMIN?
Gdzieś po nowym roku ale jeszcze nie znam terminu bo to nawet trzy dni przed się możemy dowiedzieć:). Ale wcześniej jest pisemny jeszcze:)
POWODZENIA!
Dzięki za pomoc
Nostra2004, jestes WIELKA!!!!! Tajgerka tez, mnie przerazenie ogarnia jak tylko na to popatrze, ufffff, jak to dobrze ze dla mnie na szkole juz zbyt pozno. Pozdrawiam.
Ja też się cieszę, że już nie muszę uczyć się matematyki, bo nigdy jej zanadto nie lubiłam ( czytaj:"umiałam").
A jak popatrzyłam na te Twoje wykłady, Nostra, to już zupełnie czarna magia.
Tajger, serdecznie Ci życzę, abyś przez to przeszła bez szwanku! Trzymaj się!
Jakoś to będzie:) Jak narazie to bardzo mnie to cieszy:)))
To nie jest trudne, tylko trzeba miec dobrego nauczyciela,który dobrze wytłumaczy....Mi tłumaczyła to sporo lat temu nauczycielka, która stworzona była przez Niebiosa do przekazywania wiedzy ! Szkoda, że teraz już nie ma nauczycieli ze starej lwowskiej szkoły matematycznej !
To jeszcze dwa pytania jakby sie ktos nudził:)))))).....w Sylwestra hehehe
1-Podaj definicje wartosci bezwzględnej. Znajdź liczby spełniające warunek |x|=7. Odpowiedź uzasadnij.
Odp. Wartośc bezwzględna jest zawsze równa lub wieksza od zera, jest dodatnia. x=7 x=-7.
...i tyle wiem....i to jeszcze pewna nie jestem:))
2-Podaj interpretację geometryczną wartosci bezwzględnej. Wskaż na osi liczbowej liczby spełniające warunek |x|=5
Czy to chodzi o to by na osi zaznaczyć 5 i -5?
To narazie tyle:D ...cos czuje że jeszcze o coś zapytam:))))
Pozdrawiam Wszystkich i szampańskiej zabawy zyczę:)))
1/Wartość bezwzględna (moduł[1]) – liczba rzeczywista bez uwzględnienia jej, ewentualnego, ujemnego znaku. Odległość liczby od zera. Przykładowo 3 jest wartością bezwzględną zarówno liczby rzeczywistej 3 jak i − 3. W programowaniu funkcję obliczającą tę wartość zwykle oznacza się abs(x).
Dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzą poniższe własności:
Zobaczmy kilka przykładów:
Wartość bezwzględną liczby można interpretować jako odległość współrzędnej tego punktu od punktu zerowego:
żle mi weszło ostatnie zdanie x=7 i x=--7 a nie w=--7
Ok:) , czyli brakowało mi tego że ; jest to odległość od zera. Już wiem jak to wytłumaczyć profesorowi hehehehe
Dzięki!!
Jeszcze chyba podeślę tu do sprawdzenia obliczenia potęg i pierwiastków jak nie będę pewna.
Tales , Funkcje trygonometryczne , równania i nierówności mam już opanowane;) aaaaaaa no i jeszcze logiczne zdania:)))...masakra! Ale już wiem:))... Choć chyba mi brakuje w którymś przykładu, jak znajdę to podeślę:)))
Dziękuję bardzo :))
ok
2/ tak i zaznaczyć, że od x=5 i x=--5 jest taka sama odl. na osi liczbowej , dlatego są rozwiązaniem.... i to wsio!
No i te moje pierwiastki...zrobiłam ale nie jestem w 100% pewna szczególnie pierwszych dwóch.
W pierwszym jest wynik 8 pierwiastków z trzech. Bo ucięło:)
nie 8, tylko minus osiem pierwiastków...
tajger - nie mogę niestety odczytać, bo nawet w powiększeniu niektóre cyfry są za małe...
to ja Ci napiszę słownie działanie samo i wynik
pierwiastek z 3/10 razy 10 do potęgi 1/2 minus dwa pierwiastki z 3 razy 4 i 1/2= wynik mi wyszedł -8 pierwiastków z 3
I drugie;
pierwiastek z 3 razy pierwiastek z 2 dodać w nawiasie pierwiastek z 2 za nawiasem do potęgi drugiej minus 2 pierwiastki z 6= 2- pierwiastek z 6
To nie musi być teraz ja sobie zdaję sprawę ze dziś sylwester:)))))
Napisz mi ostatnie zadanie, bo nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że ono jest źle...Czy tam jest [x] mniesza, równa 4 ?
..jeśli tak, to co te strzałki robią poza 4 i --4 ?
..i rozwiń troszkę zad. 7 o odlegóści liczb / czyli współrzędnych na osi/ od zera...ubierz to troszkę więcej w słowa..
W ostatnim jest mniejsze lub równe 4.
Ale mi chodzi głównie o te pierwiastki...
Wg tego, co doczytałam jest OK. W pierwszym zadaniu napisałaś wynik 8..., ale potem poprawiłaś na --8 i tak ma być. Natomiast wracam do ostatniego zadania - wg mnie jest żle. zaznaczyłaś na osi liczbowej strzałki wychodzące do liczb Większych niż 4 i --4. Nie spełniają one warunków prawidłowej odpowiedzi, jeśli [x]<=4.Klamra na osi liczbowej powinna być zamknięta i obejmować liczby od --4 /włacznie/ do 4/ włącznie/. Wg Twojego rozwiązania warunki te spełnia liczba np.6. Czy [6], spełnia warunek postawiony w zadaniu? Nie, gdyz jej wart bezwzgl. jest większa niż 4.Musisz zapamiętać, że tam gdzie występuje znak<=, >= klamra zawsze zamyka jakiś okreslony obszar na osi współrzędnych. Jeśli są znaki tylko<,> klamra ma postać otwartą do nieskonczoności. Pozdrawiam
To ja tak mam:), jest to ostatni rysunek. Wtedy x należy od <-4 ;4> i są to nawiasy zamknięte.
A jeśli chodzi o te pierwiastki to tam bylo -8 pierwiastek z 3. A nie samo -8, czy tak?
tak, dlatego dałam ......powodzenia
Dzięki za pomoc:))) Może akurat nie wylosuję pierwiastków:)))
Nic sie nie martw, dobrze Ci idzie !
Dzięki:)