Sama jestem ciekawa czy ta frytkownica jest dobra. Od dwóch miesięcy mam ochotę ja kupić.....ale jakoś nie przekonuje mnie to, że na łyżce oleju można usmażyć 1 kg frytek Kochane żarłoczki podzielcie się Waszymi opiniami o tym sprzęcie.
Beatko, nie wiem, czy już widziałaś ten wątek : TEFAL Jak widać, opinie nieco podzielone ;) Przecież to kwestia gustu, jakie frytki ktoś preferuje. Ja też przez chwilę o niej myślałam, ale że kolejka sprzętu do kupna długa, więc na razie dałam sobie spokój.
Mam Tefal Actifry od miesiąca i muszę przyznać, że frytki są pyszne, chrupiące i wcale nie suche. Faktycznie leje się tylko jedną łyżkę oleju (podczas smażenia 1 kg). Gdy pieczemy mniej frytek dodajemy stosunkowo mniej oleju, gdyż będą zbyt tłuste.
Masz rację, w sklepie kosztuje prawie 600zł, też ją widziałam i miałam na nią ochotę, ale ponieważ jest dość droga , a mam swoją (też nie tanią, bo 4 late temu płaciłam ok 400zł) więc zrezygnowałam.
Olcia, mogla bys mi szczerze napisac czy naprawde ona jest na 1kg. frytek? Od dawna mam na ta frytkownice ochote, ale czytalam o niej duzo komentarzy, ze jest za mala na 4 osobowa rodzine. Na ebay duzo osob wlasnie ja z tego wzgledu sprzedaje. Czytalam, ze mozna w niej wiele rzeczy piec ale wlasnie w malych ilosciach. Pozdrawiam.
Mam ją od kilku miesięcy.Dla mojej rodziny to naprawdę fantastyczny zakup.Frytki dla 1 osoby smażę na 1/3 załączonej łyżce oleju.Dla 4 osób to 1 i ciut łyzki.Frytki mają bardzo dobry smak.Nie są tłuste więc możne zjeść ich więcej i wreszcie nic mi się nie odbija.Smak mają pomiędzy frytkami tradycyjnie smażonymi a takimi z piekarnika.Robię frytki sama a czasami kupione,mrozone. Pyszne robię ziemniaczki.Kroję je na cząstki,dobrze osuszam,dodaję przyprawę do ziemniaków,odrobinę oleju i na 30 min do frytownicy.Naprawdę smak mają bardzo dobry.Ja robię obiad dla synów na 15 i dla męża na 17 wiec dla mnie to wygoda.Nastawiam dzwonek i ziemniaczki maż ma świeże.Można też robić inne potrawy-jest załączona książka.Można przygotowac kuraka,owoce morza,warzywa.Odgrzać potrawy.Ta frytownica ma nawiew ciepłego powietrza.To powietrze smaży a olej to dodatek.Do mrozonych frytek nawet oleju mozna nie dawać.Ostatnio syn dodał na tzw.oko i olej pozostał nie wchłoniety na dnie. Mam tradycyjną frytownicę ale już poszła w odstawkę.Na zakup trzeba na starcie wydać ale na oleju i zdrowiu zaoszczędzić.I co ważne dzieci same z mrozonych ziemniaków bezpiecznie mogą sobie obiad zrobić bo do frytek lub cząstek ziemniaków wrzucą na 15 min kawałek mięsa wcześniej upeczonego i obiad gotowy. Swoją kupiłam w makro za 600 zł i maiałm tydzień na ew.zwrot.Dziewczyny na forum cin cin dzieliły się opiniami.
Dziekuje bietka,ze podzielilas sie z nami twoimi doswiadczeniami. Piszesz,ze obiad robisz na dwa razy, moje watpliwosci sa czy mozna za jednym razem zrobic w niej potrawy na 4 osoby (albo i wiecej)? Ps. Tradycyjnej frytkownicy nie wyrzucaj, bo zaczelo sie paczkowanie... Pozdrawiam.
Tak ,1kg frytek to jest bardzo duzo. A np. warzywa czy mieso tez sie da dla 4 osob na raz usmazyc? Troche glupie moje pytania, ale wiele osob pisalo, ze jest to frytownica wylacznie na max. 2 porcje. Dziekuje ci za odpowiedz. Ps. Juz tyle sprzetu u mnie stoi nie uzywanego, ze teraz za nim cos kupie to sie porzadnie zastanowie.
Najlepiej gdybys mogła sama ocenić jej pojemność w sklepie-w środku na mieszadle masz znak -max-można wkładać wszystko do tego znaku.Przyznam się że robię ziemniaki lub ogrzewam np udko,kotlet.Warzywa takie gotowe tzw na patelnie mrożone należy robić z sosem bo ciepłe powietrze wysuszy je na wiór.Tak samo udko czy pierś. Ta frytownica to taki kombiwar-smaży nawiewem ciepłego powietrza.
Dziekuje ci bardzo za odpowiedzi. Narazie troche ochlonelam z zamiaru kupna tej frytkownicy ale napewno mnie znowu napadnie, bo ona mnie juz meczy od dawna.Pozdrawiam.
To fakt ze zakup nalezy przemyśleć bo jednak trochę kosztuje a i miejsca potrzebuje.Ja nie żałuję zakupu i używam jej często głównie do ziemniaków.Robię obiad na 2 czasami i na 3 razy więc dla mnie to wybawienie.Jednak gdy nie spełni oczekiwań to przykro jest patrzeć na zbędną rzecz tak np na oczach stoi mi grill elektryczny i w oczu kuje.
Czy posiada ktoś taką frytownicę czy to dobry sprzęt? jak smakują frytki z takiej frytownicy ? jeśli ktoś zna odpowiedź to bardzo proszę bo interesuje mnie ta frytownica. http://www.allegro.pl/item518847942_frytownica_tefal_fz_7000_1kg_1_lyzka_oleju.html
Sama jestem ciekawa czy ta frytkownica jest dobra. Od dwóch miesięcy mam ochotę ja kupić.....ale jakoś nie przekonuje mnie to, że na łyżce oleju można usmażyć 1 kg frytek Kochane żarłoczki podzielcie się Waszymi opiniami o tym sprzęcie.
Beatko, nie wiem, czy już widziałaś ten wątek :
TEFAL
Jak widać, opinie nieco podzielone ;) Przecież to kwestia gustu, jakie frytki ktoś preferuje.
Ja też przez chwilę o niej myślałam, ale że kolejka sprzętu do kupna długa, więc na razie dałam sobie spokój.
Mam Tefal Actifry od miesiąca i muszę przyznać, że frytki są pyszne, chrupiące i wcale nie suche. Faktycznie leje się tylko jedną łyżkę oleju (podczas smażenia 1 kg). Gdy pieczemy mniej frytek dodajemy stosunkowo mniej oleju, gdyż będą zbyt tłuste.
..jeśli moę - jakiego rzędu pieniądze dałaś, oczywiście w przybliżeniu.
Kupiłam ją przez allegro i zapłaciłam 400 zł więc w zasadzie bardzo niedrogo. Z tego co wiem w sklepie kosztuje w granicach 500-600 zł.
Masz rację, w sklepie kosztuje prawie 600zł, też ją widziałam i miałam na nią ochotę, ale ponieważ jest dość droga , a mam swoją (też nie tanią, bo 4 late temu płaciłam ok 400zł) więc zrezygnowałam.
Olcia, mogla bys mi szczerze napisac czy naprawde ona jest na 1kg. frytek? Od dawna mam na ta frytkownice ochote, ale czytalam o niej duzo komentarzy, ze jest za mala na 4 osobowa rodzine. Na ebay duzo osob wlasnie ja z tego wzgledu sprzedaje. Czytalam, ze mozna w niej wiele rzeczy piec ale wlasnie w malych ilosciach. Pozdrawiam.
..i jeszce to - jak długo trwa taki jeden proces smażenia?
Mam ją od kilku miesięcy.Dla mojej rodziny to naprawdę fantastyczny zakup.Frytki dla 1 osoby smażę na 1/3 załączonej łyżce oleju.Dla 4 osób to 1 i ciut łyzki.Frytki mają bardzo dobry smak.Nie są tłuste więc możne zjeść ich więcej i wreszcie nic mi się nie odbija.Smak mają pomiędzy frytkami tradycyjnie smażonymi a takimi z piekarnika.Robię frytki sama a czasami kupione,mrozone.
Pyszne robię ziemniaczki.Kroję je na cząstki,dobrze osuszam,dodaję przyprawę do ziemniaków,odrobinę oleju i na 30 min do frytownicy.Naprawdę smak mają bardzo dobry.Ja robię obiad dla synów na 15 i dla męża na 17 wiec dla mnie to wygoda.Nastawiam dzwonek i ziemniaczki maż ma świeże.Można też robić inne potrawy-jest załączona książka.Można przygotowac kuraka,owoce morza,warzywa.Odgrzać potrawy.Ta frytownica ma nawiew ciepłego powietrza.To powietrze smaży a olej to dodatek.Do mrozonych frytek nawet oleju mozna nie dawać.Ostatnio syn dodał na tzw.oko i olej pozostał nie wchłoniety na dnie.
Mam tradycyjną frytownicę ale już poszła w odstawkę.Na zakup trzeba na starcie wydać ale na oleju i zdrowiu zaoszczędzić.I co ważne dzieci same z mrozonych ziemniaków bezpiecznie mogą sobie obiad zrobić bo do frytek lub cząstek ziemniaków wrzucą na 15 min kawałek mięsa wcześniej upeczonego i obiad gotowy.
Swoją kupiłam w makro za 600 zł i maiałm tydzień na ew.zwrot.Dziewczyny na forum cin cin dzieliły się opiniami.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ...
Dziekuje bietka,ze podzielilas sie z nami twoimi doswiadczeniami. Piszesz,ze obiad robisz na dwa razy, moje watpliwosci sa czy mozna za jednym razem zrobic w niej potrawy na 4 osoby (albo i wiecej)?
Ps. Tradycyjnej frytkownicy nie wyrzucaj, bo zaczelo sie paczkowanie...
Pozdrawiam.
1 kg frytek zrobisz na raz.Dla naszej 4 wystarczy bo wiadomo że nie same frytki jesz na obiad.
Tak ,1kg frytek to jest bardzo duzo. A np. warzywa czy mieso tez sie da dla 4 osob na raz usmazyc? Troche glupie moje pytania, ale wiele osob pisalo, ze jest to frytownica wylacznie na max. 2 porcje. Dziekuje ci za odpowiedz.
Ps. Juz tyle sprzetu u mnie stoi nie uzywanego, ze teraz za nim cos kupie to sie porzadnie zastanowie.
Najlepiej gdybys mogła sama ocenić jej pojemność w sklepie-w środku na mieszadle masz znak -max-można wkładać wszystko do tego znaku.Przyznam się że robię ziemniaki lub ogrzewam np udko,kotlet.Warzywa takie gotowe tzw na patelnie mrożone należy robić z sosem bo ciepłe powietrze wysuszy je na wiór.Tak samo udko czy pierś.
Ta frytownica to taki kombiwar-smaży nawiewem ciepłego powietrza.
Dziekuje ci bardzo za odpowiedzi. Narazie troche ochlonelam z zamiaru kupna tej frytkownicy ale napewno mnie znowu napadnie, bo ona mnie juz meczy od dawna.Pozdrawiam.
To fakt ze zakup nalezy przemyśleć bo jednak trochę kosztuje a i miejsca potrzebuje.Ja nie żałuję zakupu i używam jej często głównie do ziemniaków.Robię obiad na 2 czasami i na 3 razy więc dla mnie to wybawienie.Jednak gdy nie spełni oczekiwań to przykro jest patrzeć na zbędną rzecz tak np na oczach stoi mi grill elektryczny i w oczu kuje.