Forum

Kuchenne porady

Cytryna-Pomocy!!!!!

  • Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 12:03:07

    Mam duzo cytryn czy mozna zrobic jakis sok który można  przechowywac błagam o pomoc

  • Autor: ekkore Data: 2009-01-04 12:19:59

    Można.
    Cytryny parzysz i szorujesz. Kroisz na plastry, osuwając dokładnie pestki. Na dno słoika (najlepszy jest litrowy) wsypujesz trochę cukru, dalej warstwę cytryn, warstwę cukru - aż do zapełnienia słoika. Na końcu cukier. generalnie 1 kg cytryn, jeden cukru
     Po kilku - kilkunastu godzinach możesz korzystać z soku. Lejesz jakieś 5-6 łyżek, plus trochę cukru z dna (nie rozpuszcza sie do końca), plus kilka plasterków cytryny na 1,5 l dzbanek wody - proporcje musisz dobrać do własnych upodobań smakowych. Sklepowy smakołyk się chowa. Trzymasz w lodówce aż nie zużyjesz - u mnie kilo cytryn starczało na tydzień.

    Kiedyś ten przepis był u nas na stronie. Potem zniknął - a teraz nawet nie sprawdzałam, bo pamiętam. Ale może ktoś zna link to poda.

  • Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 12:30:30

    Dzieki za pomoc zaraz spróbuje ale bardziej mi chodziło o przepis na sam sok ktory mozna by pasteryzowac w butelkach i przechowywac dłuzej ale i tak dzieki pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2009-01-04 12:34:33

    No to wyciśnij sok z cytryn, przecedź z pestek (lub jak lubisz pływajace nitki cytryny wybierz pestki), wlej do słoików lub butelek - zapasteryzuj. Jak masz mało to garnku z wodą (od zagotowania wody 20 minut) lub w piekarniku - w temp 150 stopni przez 30 minut (wkładasz do zimnego i dodajesz jakieś 10 minut na nagrzanie piekarnika - czyli razem 40)

  • Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 12:36:21

    Jaszcze raz dzieki a czy bez cukru bedzie sie dobrze przechwywał?

  • Autor: alinka Data: 2009-01-04 13:26:14

    Sok z cytryny można zamrozić, jak kostki lodu.

  • Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 14:20:46

    Dzieki Alinko tylko jeszcze trzeba miec miejsce w zamrazarce a tego u mnie niestety brakuje.Ale pomysł super!!!

  • Autor: ekkore Data: 2009-01-04 14:57:11

    Ja bym pasteryzowała bez cukru. Cukier ma na celu utrwalenie produktu bez pasteryzacji (tak jak sok z malin)

  • Autor: ewu Data: 2009-01-04 15:08:27

    mam przepis na wyjątkowy dzem, tylko że robi się go kilka dni ale smak niezrównany - jeśli chcesz się spróbować to go podam

  • Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 15:18:32

    Jeżeli możesz to proszę podaj mi,chetnie skorzystam z Twojego przepisu na dzem

  • Autor: ewu Data: 2009-01-04 18:15:05

    przepis pochodzi z książki ''pikantne i słodkie przetwory domowe" Małgorzaty Caprari

    Cytrynowe konfitury klasztorne

    2 kg twardych cytryn, cukier

     

    cytryny dokładnie umyć, włożyć do kamionkowego garnka lub szklanej miski, zalać zimną wodą by przykrywała owoce. Następnie przez 2 tygodnie (niestety) codziennie zmieniać wodę. Następnie nakłuć cytryny wykałaczką i gotować do miękkości. Stopniowo wystudzać, najlepiej rozgrzać piekarnik do 180 st i włożyć do niego przykryty garnek, wyłączyć piekarnik i zostawić na noc.W?ystudzone cytryny zważyć i wziąść tyle cukru ile ważą owoce. Ostrym nożem pokroić na cieniutkie plasterki. z cukru i niewielkiej ilości wody ugotować syrop. zalać cytryny i pozostawić na noc, następnego dnia syrop zlać i zagotować i zalać cytryny, trzeciego dnia znów zlać syrop zagotować , włożyć cytryny doprowadzić do wrzenia leciutko ostudzić i włożyć do słoików, najlepiej malutkich.

    roboty kupa ale przepyszny efekt

  • Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 18:34:35

    Bardzo dziekuje za przepis.Fakt jest przy nim troche pracy ale efekt napewno jest rewelacyjny.Myśle ze kiedys go zrobie a wtedy pochwale sie wynikiem.Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki

  • Autor: as Data: 2009-01-04 19:29:20

    Efekt pewnie pyszny ale z właściwości cytryny juz chyba nic nie zostanie:(

  • Autor: anneau Data: 2009-03-14 20:24:08

    a propos cytryn- czemu niektóre cytryny sprawiają, że herbata jest GORZKA? Obierać skórkę/ sparzyćwrzątkiem, wyszorować? - nie bardzo skutkuje. Wina cytryn czy nawozów?

  • Autor: as Data: 2009-03-14 22:37:46

    Nic nie mogę na ten temat odpowiedzieć ale ja cytryny zawsze obieram.

  • Autor: anneau Data: 2009-03-15 12:06:37

    Tak, ja też- kiedy czuję, że to "TA" - gorzka. Wtedy obieram, ale też zaraz po zaparzeniu herbaty wyciskam sok i wyrzucam. Mimo to herbata jest gorzka! Zwłąszcza, kiedy już przestygnie. A chciałabym wiedzieć co za grzyb, żeby wiedzieć jakie owoce kupować a jakie nie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu