Forum

Kuchenne porady

nadmiar zupy - czy mogę ją zapasteryzować???

  • Autor: aloiram Data: 2009-01-06 17:00:25

    Ugotowałam dziś, dziką ilość grochówki (jakoś tak samo wyszło). Widze już, ze małżonek dziś i jutro nie podoła jej :-)) Szkoda mi jej, żeby ją wylać. I tak pomyslałam, że może zawekowałabym ją? ale czy mogę? nigdy tego nie robiłam. Zupa jest z ziemniakami. Proszę podpowiedzcie coś:-))

  • Autor: makusia Data: 2009-01-06 17:04:27

    nigdy nie wekowałam zupy , ale zamrozić możesz :)

  • Autor: aloiram Data: 2009-01-06 17:06:22

    myslałam nad tym, ale czy te ziemniaki z zupy nie będą słodkie??

  • Autor: makusia Data: 2009-01-06 17:07:35

    spoko ;) mroziłam grochówkę wiele razy i nam smakowała:)

  • Autor: aloiram Data: 2009-01-06 17:10:15

    To ją w takim razie zamrożę. Mniej pracy, poprostu. Dziękuję makusiu.

  • Autor: bahus Data: 2009-01-06 20:19:32

    Użytkownik aloiram napisał w wiadomości:
    > myslałam nad tym, ale czy te ziemniaki z zupy nie będą słodkie??


    Ziemniaki będą niesmaczne...takie kaszkowate. Wszystkie zupy można zamrażać ale bez ziemniaków. Ja po rozmrożeniu dodaję ziemniaki świeżo ugotowane (pokrojone w kostkę). Natomiast wekować można. Robię to od lat...szczególnie na wakacje gdy wyjeżdżamy zagranicę. Otwierasz słoik podgrzewasz i masz gotową zupkę.
    Bahus

  • Autor: makusia Data: 2009-01-06 21:20:19

    nie wiem jak w innych zupach , ale do grochówki dają ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę , i po rozmrozeniu nie są kaszkowate , smakuję normalnie:)

  • Autor: tineczka Data: 2009-01-06 22:14:12

    "Szwedzka grochowka" nie ma nigdy ziemniakow, ale Ty chyba wiesz? Jest pyszna , gotowana cala dobe z szynka wedzona i podawana z musztarda, majerankiem. Mozna zamrazac bez problemu.

    A tak nota bene , to w kazdy czwartek w Szwecji na lunch je sie ta zupe a potem nalesniki z bita smietana i dzemem:)

  • Autor: agik Data: 2009-01-06 22:23:00

    Łożesz, a jak jest tak zimno, to jak otwierają wszystkie okna?

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-06 17:07:48

    Oczywiście, ze możesz wekować ! Ja tak robię bardzo często !

  • Autor: makusia Data: 2009-01-06 17:09:14

    Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości:
    > Oczywiście, ze możesz wekować ! Ja tak robię bardzo często !

    dobrze wiedzieć na przyszłość ;) dzięki Nostra:)

  • Autor: aloiram Data: 2009-01-06 17:10:59

    Zawekuję, jakiś mały słoiczek, będę miała porównanie. Dzięki.

  • Autor: sabia Data: 2009-01-06 18:20:20

    Jak zostaje mi dużo smacznej zupy to zawsze ląduje w słoikach. Z ziemniakami nie polecam mrozić zupy, ponieważ po rozmrożeniu mają one dziwny smak. Ja zawsze bardzo gorącą wlewam do słoika po sam brzeg i zakręcam mocno a potem do góry nogami i jak wystygnie to do lodówki. Ostatnio robiłam z mieszanką różnych suchych fasolek i po otwarciu wciąż była taka jak pierwszego dnia. Tak samo robiłam z ogórkową i pomidorową. Robiłam też rosół ale zrobił się jakiś osad więc bez smakowania wylałam chociaż ładnie pachniała :).

  • Autor: Jagoda B Data: 2009-01-06 20:47:11

    Witam ja też zupki daję do słoiczków tylko z ziemniakami nie ziemnaki na drugi dzień ziemniaki w zupie robią się twarde i nie satakie smaczne.

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-06 20:50:23

    Robię tak toczka w toczkę !

  • Autor: aloiram Data: 2009-01-06 21:33:54

    Dziękuję wszystkim:-)) W końcu, zupę zawekowałam, bo okazało się, że w zamrażarce miejsca niet:-))

Przejdź do pełnej wersji serwisu