Kochane żarłoczki jak to mówią starość nie radość:) dopadły mnie jakieś problemy sercowo-ciśnieniowe i pani doktor poleciła zakupić sobie do domu ciśnieniomierz. No i tu zaczęły się schody. Weszłam na allegro a tam... 14 stron takowych:) Nie wiem który z nich byłby w miarę dobry, tzn pokazywał w miarę dokładnie wyniki badania. Siostra odradziła mi te nadgarstkowe, podobno właśnie nie są za dokładne. Pozostają te naramienne, tylko jakie? Może ktoś z Was używa w domku i coś mi poleci? Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrówka
Ja uważam,że najlepsze są nadgarstkowe elektroniczne. Mam już taki drugi. Pierwszy wydawało mi się, że pokazuje za małe wartości więc kupiłam drugi. Okazało się, że drugi pokazuje takie same wartości. Takie u lekarza zawsze pokazują mi 120/80 a w domu to mniej ok 100(czasem nawet95) /60. Śmiejemy się z mężem, w gabinetach lekarskich badaja tylko czy ciśnienie jest wyższe ponad normalne.
Osobiście sprawdziłam 3 rodzaje !!!! Wyniki najbliższe prawdzie otrzymywałam na zwykłym ciśnieniomierzu z opaską naramienną, pompką, manometrem i stetoskopem. Przy mierzeniu nie jest super wygodny, ale można się nauczyć jego obsługi . Drugi to wypasiony elektroniczny z pamięcią, pulsem, itp.. Miał opaskę naramienną i pompkę oraz moduł elektroniczny. Problem w tym, że za każdym razem wskazywał inaczej. aparat leży, niestety był to prezent, bo podzieliłby los trzeciego aparatu - nadgarstkowego. Ten, mimo, że wygodny, też nie wskazywał nawet podobnych wartości, dlatego zwróciłam go do sklepu. Chińskie aparaty spowodują stratę pieniędzy, jeśli nie zdrowia. Pierwszy opisany model- zwykły i poski, poleciła mi aptekarka i ja go polecam. Życzę dużo zdrowia!
Te nadgarstkowe, rzeczywiście są czasem niezbyt dokładne. Tylko chyba chodzi o to, zeby poobserwować Twoje ciśnienie- ewentualne skoki, jak bardzo wzrasta po wysiłku, w jakich sytuacjach wzrasta itd. A do takich celów wystarczy. Luby ma i taki i taki- nadgarstkowy Tech-med, i naramienny Unistar. Oba pokazują jednakowe wartości. Używa częściej tego nadgarstkowego, bo jest wygodniejszy. Zapytaj może pani doktor, jaki byłby lepszy?
ja od kilku lat mam aparat semi-automatik blood KD-388 jest on zasilany dwoma bateriami...paluszki R6 normalnie ma rękaw zapinany na rzep..który zakłada się przed ramieniem duży czytelny wyświetlacz i przewód z gruszką do pompowania... i zgadza mi się wartośc ciśnienia mierzona w domu z tą mierzoną w Ośrodku Zdrowia..bo pielęgniarka ma taki sam jak mój..pozdrawiam ...
Dzięki dziewczyny za wasze informacje, z których wynika że jest wiele dobrych aparatów. Raczej wybiorę taki naramienny bo przecież jakoś będzie mierzył i do takiej kontroli skoków ciśnienia jaką mi zaleciła lekarka to powinien wystarczyć. Dzięki raz jeszcze. Pozdrówka
Ja również polecam zwykłe aparaty z pompką i manometrem.Mierzę często ciśnienie teściowi takim i jest dużo bardziej dokładny od tych elektronicznych nadgarstkowych. Te mają to do siebie, że za każdym pomiarem wskazują inną wartość, przez co są mało wiarygodne. Myślę że najlepiej kupić taki w aptece, a nie na allegro. Fachowa opinia magistra na pewno pomoże. Dużo zdrowia życzę i spokojnego ciśnienia;)
ja jako pielęgniarka (prawie:D) mysle ze najlepsze sa rteciowe lub te z pompka naramienne. elektroniczne czesto sa niedokładne,mierza cisnienie w zaleznosci od ułozenia,tkanki tłuszczowej,poziomu baterii...sa oczywiscie wygodne.rteciowe (takie jakie sa u lekarzy zzwyczaj) sa zas bardzo dokładne ale nie kazdy umie nimi mierzyc cisnienie. do ewentualnych skoków faktycznie wystarczy taki nadgarstkowy:) ja swoj rteciowy na allegro kupiłam za 55 zł i jestem z niego bardzo zadowolona
Kochane żarłoczki jak to mówią starość nie radość:) dopadły mnie jakieś problemy sercowo-ciśnieniowe i pani doktor poleciła zakupić sobie do domu ciśnieniomierz. No i tu zaczęły się schody. Weszłam na allegro a tam... 14 stron takowych:) Nie wiem który z nich byłby w miarę dobry, tzn pokazywał w miarę dokładnie wyniki badania. Siostra odradziła mi te nadgarstkowe, podobno właśnie nie są za dokładne. Pozostają te naramienne, tylko jakie? Może ktoś z Was używa w domku i coś mi poleci? Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrówka
Ja uważam,że najlepsze są nadgarstkowe elektroniczne. Mam już taki drugi. Pierwszy wydawało mi się, że pokazuje za małe wartości więc kupiłam drugi. Okazało się, że drugi pokazuje takie same wartości. Takie u lekarza zawsze pokazują mi 120/80 a w domu to mniej ok 100(czasem nawet95) /60. Śmiejemy się z mężem, w gabinetach lekarskich badaja tylko czy ciśnienie jest wyższe ponad normalne.
Osobiście sprawdziłam 3 rodzaje !!!! Wyniki najbliższe prawdzie otrzymywałam na zwykłym ciśnieniomierzu z opaską naramienną, pompką, manometrem i stetoskopem. Przy mierzeniu nie jest super wygodny, ale można się nauczyć jego obsługi . Drugi to wypasiony elektroniczny z pamięcią, pulsem, itp.. Miał opaskę naramienną i pompkę oraz moduł elektroniczny. Problem w tym, że za każdym razem wskazywał inaczej. aparat leży, niestety był to prezent, bo podzieliłby los trzeciego aparatu - nadgarstkowego. Ten, mimo, że wygodny, też nie wskazywał nawet podobnych wartości, dlatego zwróciłam go do sklepu. Chińskie aparaty spowodują stratę pieniędzy, jeśli nie zdrowia. Pierwszy opisany model- zwykły i poski, poleciła mi aptekarka i ja go polecam. Życzę dużo zdrowia!
Juz ponad 10 lat uzywamy w domu aparat naramienny OMRON, jest dokladny, uzywany codziennie.
A do takich celów wystarczy.
Luby ma i taki i taki- nadgarstkowy Tech-med, i naramienny Unistar. Oba pokazują jednakowe wartości. Używa częściej tego nadgarstkowego, bo jest wygodniejszy.
Zapytaj może pani doktor, jaki byłby lepszy?
ja od kilku lat mam aparat semi-automatik blood KD-388
jest on zasilany dwoma bateriami...paluszki R6
normalnie ma rękaw zapinany na rzep..który zakłada się przed ramieniem
duży czytelny wyświetlacz i przewód z gruszką do pompowania...
i zgadza mi się wartośc ciśnienia mierzona w domu z tą mierzoną w
Ośrodku Zdrowia..bo pielęgniarka ma taki sam jak mój..pozdrawiam ...
Dzięki dziewczyny za wasze informacje, z których wynika że jest wiele dobrych aparatów. Raczej wybiorę taki naramienny bo przecież jakoś będzie mierzył i do takiej kontroli skoków ciśnienia jaką mi zaleciła lekarka to powinien wystarczyć. Dzięki raz jeszcze. Pozdrówka
Ja również polecam zwykłe aparaty z pompką i manometrem.Mierzę często ciśnienie teściowi takim i jest dużo bardziej dokładny od tych elektronicznych nadgarstkowych. Te mają to do siebie, że za każdym pomiarem wskazują inną wartość, przez co są mało wiarygodne. Myślę że najlepiej kupić taki w aptece, a nie na allegro. Fachowa opinia magistra na pewno pomoże.
Dużo zdrowia życzę i spokojnego ciśnienia;)
ja jako pielęgniarka (prawie:D) mysle ze najlepsze sa rteciowe lub te z pompka naramienne.
elektroniczne czesto sa niedokładne,mierza cisnienie w zaleznosci od ułozenia,tkanki tłuszczowej,poziomu baterii...sa oczywiscie wygodne.rteciowe (takie jakie sa u lekarzy zzwyczaj) sa zas bardzo dokładne ale nie kazdy umie nimi mierzyc cisnienie.
do ewentualnych skoków faktycznie wystarczy taki nadgarstkowy:)
ja swoj rteciowy na allegro kupiłam za 55 zł i jestem z niego bardzo zadowolona