hm. w żelazku w środku? czy na żelazku? hm. może jakiś roztwór sody oczyszczonej przepuść przez żelazko? Ja tak czyściłam czajnik bezprzewodowy - gotowałam w nim wodę z sodą - efekt był piorunujący.
Ja miałam kamień w żelazku, który pozatykał mi dziurki od pary. Kupiłam tabletki, które rozpuszczało się w zimnej wodzie i w tym roztworze moczyło się żelazko. Ja poszłam na łatwiznę i ten roztwór wlałam do żelazka. Niestety to był okropny błąd. Sądziłam, że razem z parą wypadnie też kamień. Roztwór okazał się żrący i uszkadzający drogi oddechowe i skórę. :/ Przez swoją głupotę mało ludzi w domu nie podusiłam. :/ Niestety ostateczny efekt czyszczenia żelazka był odwrotny do zamierzonego. Dziurki pozapychały się jeszcze bardziej. Tak sobie to żelazko leży do dziś... :/
A kto używa zwykłej wody? Do żelazka używa się wody destylowanej (można ją nabyć na stacjach benzynowych), lub demineralizowanej. Skoro już masz to możesz użyć czystego octu spirytusowego, włącz żelazko na 5 minut i zostaw do ostygnięcia. Wylej i przepłucz kilkakrotnie wodą. powinno pomóc. Powodzenia!
Dzięki za pomoc, ale żaden sposób nie jest w 100% skuteczny.Próbowałam wody z octem i gotowych preparatów, ale niewiele to dało.Spróbuje jeszcze samego octu.Jeszcze raz dzięki.
Użytkownik alman napisał w wiadomości: > Napisz koniecznie jakie efekty dał sam ocet, mam też ten problem. Niestety i sam ocet nie pomógł. A używałam wody demineralizowanej.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja kupiłam ostatnio w Nomi taki odkamieniacz( 3 fiolki plastikowe, zapakowane w kartoniku), rewelacja..a żelazko miałam zakamienione jak smok, teraz chodzi jak burza:) kiedys robiłam octem i miałam wszystkie białe ciuchy zalane " na rdzawo" podczas prasowania
Nie mogę się pozbyc kamienia w żelazku Prosze o pomoc
hm. w żelazku w środku? czy na żelazku?
hm. może jakiś roztwór sody oczyszczonej przepuść przez żelazko?
Ja tak czyściłam czajnik bezprzewodowy - gotowałam w nim wodę z sodą - efekt był piorunujący.
Ja miałam kamień w żelazku, który pozatykał mi dziurki od pary. Kupiłam tabletki, które rozpuszczało się w zimnej wodzie i w tym roztworze moczyło się żelazko. Ja poszłam na łatwiznę i ten roztwór wlałam do żelazka. Niestety to był okropny błąd. Sądziłam, że razem z parą wypadnie też kamień. Roztwór okazał się żrący i uszkadzający drogi oddechowe i skórę. :/ Przez swoją głupotę mało ludzi w domu nie podusiłam. :/ Niestety ostateczny efekt czyszczenia żelazka był odwrotny do zamierzonego. Dziurki pozapychały się jeszcze bardziej. Tak sobie to żelazko leży do dziś... :/
A kto używa zwykłej wody? Do żelazka używa się wody destylowanej (można ją nabyć na stacjach benzynowych), lub demineralizowanej. Skoro już masz to możesz użyć czystego octu spirytusowego, włącz żelazko na 5 minut i zostaw do ostygnięcia. Wylej i przepłucz kilkakrotnie wodą. powinno pomóc. Powodzenia!
ja uzywam, bo mam zawsze zelaska dobrej jakosci i z funkcja oczyszczania z kamienia
Ja też używam zwykłej wody, a żelazko podstawowej klasy. W instrukcji podane było: używac zwykłej wody, nie destylowanej.
Zośka ja zawsze używałam wody destylowanej a i tak nie uchroniło to mojego żelazka przed kamieniem :/
Dzięki za pomoc, ale żaden sposób nie jest w 100% skuteczny.Próbowałam wody z octem i gotowych preparatów, ale niewiele to dało.Spróbuje jeszcze samego octu.Jeszcze raz dzięki.
Napisz koniecznie jakie efekty dał sam ocet, mam też ten problem.
Użytkownik alman napisał w wiadomości:
> Napisz koniecznie jakie efekty dał sam ocet, mam też ten problem.
Niestety i sam ocet nie pomógł. A używałam wody demineralizowanej.
Nie wiem gdzie mieszkasz,
ale ja kupiłam ostatnio w Nomi taki odkamieniacz( 3 fiolki plastikowe, zapakowane w kartoniku),
rewelacja..a żelazko miałam zakamienione jak smok, teraz chodzi jak burza:)
kiedys robiłam octem i miałam wszystkie białe ciuchy zalane " na rdzawo" podczas prasowania