Forum

Kuchenne porady

Pomoc potrzebna szybko- tort Pavolova

  • Autor: babsy Data: 2009-01-09 14:07:00

    To znowu ja :). Upiekłam dziś bezę Pavlova (wg. przepisu z WŻ, oczywiście :)). Wyszła bosko, urosła tak, że niemal wylazła z dużej tortownicy. Zamierzam dodać do niej ubitą śmietanę i owoce i zaserwować to cudo wieczorem lubemu, z okazji urodzin. Moje pytanie brzmi- czy mogę nałożyć śmietanę już teraz i trzymać wszstko w lodówce do "wielkiej degustacji" (ok. godz. 21.00) czy moze lepiej poczekać z tym do ostatniej chwili. Chodzi mi o to, czy beza od śmietany (ubitej ze śmietan fixem) nie zmięknie i nie rozwali się? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

  • Autor: L_ola Data: 2009-01-09 14:15:48

    radzę dekorować przed konsumpcją, śmietana zmiękczy bezę

  • Autor: kasia.terlecka Data: 2009-01-09 15:11:05

    oj tak lepiej poczekaj! po pierwsze dlatego ze swiezo ubita smietana  jest lepsza a po drugie dlatego ze beza ci zmieknie i straci chrupkosc. a jesli moge spytac to z jakiego przepisu pieklas beze?

  • Autor: babsy Data: 2009-01-09 15:21:24

    http://wielkiezarcie.com/przepis25612.html

    Przepis jest genialny, bezę piekłam po raz pierwszy i wyszła śliczna. Co prawda miałam więcej białek (7), dodałam 350 g cukru, piekłam przez 1 godzinę, najpierw 10 min. z termoobiegiem (przyrumienił się wierzch), a potem "góra- dół". Masę uformowałam tak, żeby w środku było zagłębienie na śmietanę. Kupiłam kiwi, pomarańczę i truskawki mrożone do dekoracji. Jestem strasznie ciekawa ostatecznego efektu.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-01-09 18:34:16

    http://wielkiezarcie.com/przepis25612.html

    i już link aktywny - podświetlony.

Przejdź do pełnej wersji serwisu