kochane żarłoczki!!! pomóżcie .. potrzebuję dobrego ciasta na pierogi.. dotychczas w mojej karierze robiłam 2 razy rzeczone pierogi,ale za każdym razem ciasto nie było miękkie, jakie jest ciasto na miękkie pierogi??? bo robiłam i z jajkiem i bez a za każdym razem niezby miękkie mi wychodziły.. pomóżcie,,
dzieki wielkie Nostra :) bede próbowac :) raczej skusze sie na ten 1 podany przez Ciebie link :) może w końcu moj uraz do pierogów zniknie, bo póki co, te 2 razy nie były udane, a baaardzo lubie pierogi z wszelkimi nadzieniami :) najlepiej z owocami :)
ja zawsze robię prościutkie ciasto i jest super, miękkie i smczniutkie. mąka, dodaję szczyptę soli, troszke oleju lub stopionego masła i zalewam to prawie wrzątkiem. ciasto powinno byc elastyczne i nie klejić sie. zawsze wychodzi
Ja robię tak: szklankę maki zalewam wrzącą wodą ( ile mąka "zabierze"), szybko mieszam drewnianą łyzką, dosypuję do tego dwie szklanki mąki i zalewam juz chłodną woda ( tez ile zabierze). Ciasto jest bardzo elastyczne, zagniata się błyskawicznie, nie ma fruwającej po kuchni maki. Nie dodaję oleju do ciasta, ani soli ( pierogi będa się gotowały w osolonej wodzie)
Próbowałam całość zalać wrzątkiem, ale ciasto jest za bardzo elastyczne i za bardzo się klei. Te proporcje to wynik moich eksperymentów, tak mi sie najszybciej zagniata ( nie mierzyłam czasu, zmierze następnym razem), ale myslę, ze cąły proces nie zajmuje więcej niż 10 min- od wsypania maki do zagniecionego ciasta. Z tej ilosci wychodzi mi ok 70 pierogów wycinanych szlanką.
Mags, ciasto na którym nigdy się nie zawiodłam to ciasto z przepisu Glumandy http://wielkiezarcie.com/przepis27473.html, robię z niego uszka i pierogi z różnym nadzieniem, jest naprawdę rewelacyjne
kochane żarłoczki!!! pomóżcie .. potrzebuję dobrego ciasta na pierogi.. dotychczas w mojej karierze robiłam 2 razy rzeczone pierogi,ale za każdym razem ciasto nie było miękkie, jakie jest ciasto na miękkie pierogi??? bo robiłam i z jajkiem i bez a za każdym razem niezby miękkie mi wychodziły.. pomóżcie,,
gdzie to jest???
wejdż na główna stronę :
+ Ratuneczku!
+ wypadające włosy
+ Boli
+ mariaand i Anielka obchodzą dziś urodziny
+ kawa - cola
+ blokowanie przepisu
Nostra ja potrzebuje przepis!!!
Zajrzyj tutaj
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=217580&post=218138
..ale to jakis wierszyk a nie przepis konkretny :(
a serio: link aktywny - tylko naciśnij:http://wielkiezarcie.com/przepis28421.html
i tu: link aktywny : http://wielkiezarcie.com/przepis18013.html
dzieki wielkie Nostra :) bede próbowac :) raczej skusze sie na ten 1 podany przez Ciebie link :) może w końcu moj uraz do pierogów zniknie, bo póki co, te 2 razy nie były udane, a baaardzo lubie pierogi z wszelkimi nadzieniami :) najlepiej z owocami :)
sorki :)
ten przepis na ciasto pierogowe jest dobry
http://wielkiezarcie.com/przepis134.html
ja zawsze robię prościutkie ciasto i jest super, miękkie i smczniutkie.
mąka, dodaję szczyptę soli, troszke oleju lub stopionego masła i zalewam to prawie wrzątkiem. ciasto powinno byc elastyczne i nie klejić sie. zawsze wychodzi
Ja też tak robie , najlepsze ciasto .Łatwo sie klei i mozna zrobic cieniuteńkie bardzo i nie rozpadnie się w gotowaniu.
Ja robię tak: szklankę maki zalewam wrzącą wodą ( ile mąka "zabierze"), szybko mieszam drewnianą łyzką, dosypuję do tego dwie szklanki mąki i zalewam juz chłodną woda ( tez ile zabierze). Ciasto jest bardzo elastyczne, zagniata się błyskawicznie, nie ma fruwającej po kuchni maki.
Nie dodaję oleju do ciasta, ani soli ( pierogi będa się gotowały w osolonej wodzie)
Próbowałam całość zalać wrzątkiem, ale ciasto jest za bardzo elastyczne i za bardzo się klei. Te proporcje to wynik moich eksperymentów, tak mi sie najszybciej zagniata ( nie mierzyłam czasu, zmierze następnym razem), ale myslę, ze cąły proces nie zajmuje więcej niż 10 min- od wsypania maki do zagniecionego ciasta. Z tej ilosci wychodzi mi ok 70 pierogów wycinanych szlanką.
Ostatnim razem robiłam ciasto na pierogi według tego przepisu
"PIEROGI Z SEREM pomarańczowo - cynamonowe"
CIASTO (przepis znaleziony w internecie):
~ 2 szklanki mąki
~ 1 duże jajko
~ 3 łyżki gęstej śmietany
~ 2 łyżki oleju
~ ok.1/3 szklanki letniej wody
~ szczypta soli
i powiem szczerze, że nigdy do tej pory nie miałam tak dobrego ciasta na pierogi- pozdrawiam autorkę przepisu
Potwierdzam, dzisiaj zrobiłam pierogi i od tej pory to będzie mój przepis na ciasto pierogowe. Dziękuję
Ja robię z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis20156.html . Ciasto jest super elastyczne.
Zamiast wody leję na mąkę wrzące mleko i zagarniam,zagarniam.Jest mięciutkie i elastyczne.
Mags, ciasto na którym nigdy się nie zawiodłam to ciasto z przepisu Glumandy http://wielkiezarcie.com/przepis27473.html, robię z niego uszka i pierogi z różnym nadzieniem, jest naprawdę rewelacyjne
Dziekuje MonikoK :) bardzo mi milo :)
Dzięki kochani , bedę próbować :)