Po świętach zostało mi mnóstwo czekolady w słodyczach typu mikołaje, bombki i inna galanteria :) Niestety nie jest to czekolada najwyższej jakości więc nie da jej się schrupać. Co można z nią zrobić, stopić i co dalej? Nie jestem w tym mocna...:(
Duniaszko.... poprostu podaruj te czekoladki i mikołajkowe różności dla osób samotnych...dla dzieci poprotu podaruj im ....nie będziemy wtedy tak samotnemoże w tym wątku zrób coś na tak żeby odwrócić nie Jak stopisz te czekoladki zostanie płynna maź nikomu nie potrzebna pozdrawiam cieplutko
Takie ponadgryzane Mikolaje..nadaja sie dobrze do czekoladowego fondue :) dodaje sie troche slodkiej smietanki i moze kieliszek rumu lub koniaku.. do rozpuszczonej czekolady :) potem macza sie przerozne owoce w tej cieplej czekoladzie.. truskawki, banany, winogrona, mandarynki... Ew. jesli nie chcesz tak, to mozesz zrobic czekoladowe kluski na parze :) http://wielkiezarcie.com/przepis28345.html
Pomysł z founde bardzo dobry. Mój synek bardzo się ucieszy. Zrobię bez alkoholu i już deser gotowy. Tylko nie mam zestawu do founde ani nawet podgrzewacza ze świeczką :( No nic kiedy zacznie stygnąć na chwilę wkładać do mikrofalówki. :) Dziękuję.
Polewę czekoladową do ciasta- musisz mieć 200 g mikołajków (byle było bez nadzienia), 100 g masła i 4 łyżki mleka - wszystko rozpuścić na parze. Ja w ten sposób wykorzystuję wszystkie świąteczne połamańce i to co przehandluję z dziećmi za białą czekoladę.
Może używaj tej czekolady zamiast kakao. Np do murzynka, brownies, jeżyki, bloku. Lub stop ją z dobrą, gorzką czekoladą - na polewę. Albo- zrób z niej dekoracje do dortów, ciast- stop i odlej jakieś ciekawe kształty.
...a może po prostu wykorzystaj te czekolady jako korpusy - zrób z nich miseczki do deserów- zalej ptasim mleckziem, galaretką lub lodami. Fajnie byłoby mieć deser w naczyniu, które można schrupać :)
Po świętach zostało mi mnóstwo czekolady w słodyczach typu mikołaje, bombki i inna galanteria :) Niestety nie jest to czekolada najwyższej jakości więc nie da jej się schrupać. Co można z nią zrobić, stopić i co dalej? Nie jestem w tym mocna...:(
Duniaszko....
może w tym wątku zrób coś na tak żeby odwrócić nie
poprostu podaruj te czekoladki i mikołajkowe różności dla osób samotnych...dla dzieci poprotu podaruj im
....nie będziemy wtedy tak samotne
Jak stopisz te czekoladki zostanie płynna maź nikomu nie potrzebna
pozdrawiam cieplutko
Takie ponadgryzane Mikolaje..nadaja sie dobrze do czekoladowego fondue :) dodaje sie troche slodkiej smietanki i moze kieliszek rumu lub koniaku.. do rozpuszczonej czekolady :) potem macza sie przerozne owoce w tej cieplej czekoladzie.. truskawki, banany, winogrona, mandarynki... Ew. jesli nie chcesz tak, to mozesz zrobic czekoladowe kluski na parze :) http://wielkiezarcie.com/przepis28345.html
Pomysł z founde bardzo dobry. Mój synek bardzo się ucieszy. Zrobię bez alkoholu i już deser gotowy. Tylko nie mam zestawu do founde ani nawet podgrzewacza ze świeczką :( No nic kiedy zacznie stygnąć na chwilę wkładać do mikrofalówki. :) Dziękuję.
Polewę czekoladową do ciasta- musisz mieć 200 g mikołajków (byle było bez nadzienia), 100 g masła i 4 łyżki mleka - wszystko rozpuścić na parze.
Ja w ten sposób wykorzystuję wszystkie świąteczne połamańce i to co przehandluję z dziećmi za białą czekoladę.
...a może po prostu wykorzystaj te czekolady jako korpusy - zrób z nich miseczki do deserów- zalej ptasim mleckziem, galaretką lub lodami. Fajnie byłoby mieć deser w naczyniu, które można schrupać :)
Wielkie dzięki, co ja bym bez was zrobiła? :) Przynajmniej nie zmarnuję i nie wyrzucę jak onegdaj.