Forum

Kuchenne porady

Co z tym zrobić?

• Autor: Duniasza Data: 2009-01-10 09:07:15

Po świętach zostało mi mnóstwo czekolady w słodyczach typu mikołaje, bombki i inna galanteria :) Niestety nie jest to czekolada najwyższej jakości więc nie da jej się schrupać. Co można z nią zrobić, stopić i co dalej? Nie jestem w tym mocna...:(

• Autor: kamaxyz Data: 2009-01-10 09:38:43

Duniaszko....
    poprostu podaruj te czekoladki i mikołajkowe różności dla osób samotnych...dla dzieci poprotu podaruj im
    ....nie będziemy wtedy tak samotnemoże w tym wątku zrób coś na tak żeby odwrócić nie
    Jak stopisz te czekoladki zostanie płynna maź nikomu nie potrzebna
    pozdrawiam cieplutko

• Autor: Glumanda Data: 2009-01-10 11:33:23

Takie ponadgryzane Mikolaje..nadaja sie dobrze do czekoladowego fondue :) dodaje sie troche slodkiej smietanki i moze kieliszek rumu lub koniaku.. do rozpuszczonej czekolady :) potem macza sie przerozne owoce w tej cieplej czekoladzie.. truskawki, banany, winogrona, mandarynki... Ew. jesli nie chcesz tak, to mozesz zrobic czekoladowe kluski na parze :) http://wielkiezarcie.com/przepis28345.html

• Autor: Duniasza Data: 2009-01-10 11:54:06

Pomysł z founde bardzo dobry. Mój synek bardzo się ucieszy. Zrobię bez alkoholu i  już deser gotowy. Tylko nie mam zestawu do founde ani nawet podgrzewacza ze świeczką :( No nic kiedy zacznie stygnąć na chwilę wkładać do mikrofalówki. :) Dziękuję.

• Autor: ekkore Data: 2009-01-10 11:48:51

Polewę czekoladową do ciasta- musisz mieć 200 g mikołajków (byle było bez nadzienia), 100 g masła i 4 łyżki mleka - wszystko rozpuścić na parze.
    Ja w ten sposób wykorzystuję wszystkie świąteczne połamańce i to co przehandluję z dziećmi za białą czekoladę.

• Autor: anneau Data: 2009-01-10 19:03:07

Może używaj tej czekolady zamiast kakao. Np do murzynka, brownies, jeżyki, bloku. Lub stop ją z dobrą, gorzką czekoladą - na polewę. Albo- zrób z niej dekoracje do dortów, ciast- stop i odlej jakieś ciekawe kształty.

• Autor: anneau Data: 2009-01-11 14:14:37

...a może po prostu wykorzystaj te czekolady jako korpusy - zrób z nich miseczki do deserów- zalej ptasim mleckziem, galaretką lub lodami. Fajnie byłoby mieć deser w naczyniu, które można schrupać :)

• Autor: Duniasza Data: 2009-01-12 18:38:09

Wielkie dzięki, co ja bym bez was zrobiła? :) Przynajmniej nie zmarnuję i nie wyrzucę jak onegdaj. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu