Ulek, kilka razy by temat kuchni regionalnych, jestes juz dość długo z nami przecież. Ja o dwa lata krócej i pamiętam niemal burzę za i przeciw kuchniom regionalnym. Co nie znaczy, że jestem za czy przeciw ale jak zacznie się udowadnianie czyje np. kluski śląskie są naprawdę śląskie albo modra kapusta, który przepis wg prawdziwej(!?) kluchni śląskiej ... to noże siekiery i tasaki pójdą w ruch. Podyskutujmy więc: zaraz będzie wielkopolska(z podziałem na regiony, mazurska...itd., a w kazdej kuchni po pieć dziesieć przepisów na jedno danie tylko wg "...moim domu od wieków tak gotowano..." Pozdrawiam
ale ja myśłe że chyba niejest to złe bo np?: niekażdy umie warzyć po śłąsku a chetnie moze by sprubował a nie chodzi mi o udawadnianie czyja potrawa i z jakiego regionu niechce robic zamieszania.POZDRAWIAM:))))
Temat nie będzie grodził burzą w szklance wody, a raczej w komentarzach do jakiegoś przepisu dopiero, gdy uda nam się utworzyć grupę bardzo dobrych jakościowo pod względem merytorycznym artykułów o kuchniach regionalnych.
Na poczontek sa by trza może kluski śonskie, modro kapusta i miynso z niciom. A co se bedziymy żałować ? Jak sie bawić to sie bawić portki sprzedać kram zastawić:)))) Pozdrawiam, fajny pomysł
Ulek, kilka razy by temat kuchni regionalnych, jestes juz dość długo z nami przecież. Ja o dwa lata krócej i pamiętam niemal burzę za i przeciw kuchniom regionalnym.
Co nie znaczy, że jestem za czy przeciw ale jak zacznie się udowadnianie czyje np. kluski śląskie są naprawdę śląskie albo modra kapusta, który przepis wg prawdziwej(!?) kluchni śląskiej ... to noże siekiery i tasaki pójdą w ruch.
Podyskutujmy więc: zaraz będzie wielkopolska(z podziałem na regiony, mazurska...itd., a w kazdej kuchni po pieć dziesieć przepisów
na jedno danie tylko wg "...moim domu od wieków tak gotowano..."
Pozdrawiam
ale ja myśłe że chyba niejest to złe bo np?: niekażdy umie warzyć po śłąsku a chetnie moze by sprubował a nie chodzi mi o udawadnianie czyja potrawa i z jakiego regionu niechce robic zamieszania.POZDRAWIAM:))))
Temat nie będzie grodził burzą w szklance wody, a raczej w komentarzach do jakiegoś przepisu dopiero, gdy uda nam się utworzyć grupę bardzo dobrych jakościowo pod względem merytorycznym artykułów o kuchniach regionalnych.
z kazdego regionu cos sie znajdzie prawda
Ja jestem za,nie mam żadnych sprzeciwów .Jest dużo innych potraw,których nie wszyscy znają.Za nowościami jestem bardzo chętna.A więc do dzieła.
JAK TO DOBRZE ZE SA CHĘTNI DO NOWYCH PRZEPSÓW A WOGÓŁE DO ŚLASKICH
wiec trza zacząć działąć POZDRAWIAM:))
Dobry pomysł
Na poczontek sa by trza może kluski śonskie, modro kapusta i miynso z niciom. A co se bedziymy żałować ? Jak sie bawić to sie bawić portki sprzedać kram zastawić:)))) Pozdrawiam, fajny pomysł
No to na początek
wyszukujmy wszystkie potrawy śląskie i wrzucajmy w ten wątek ich linki.
Jest to odezwa również do AUTORÓW wpisanych już przepisów.