Forum

Kuchenne porady

karpatka

• Autor: agness Data: 2009-01-13 17:14:28

Witam.Bardzo czesto pieke karpatke bo rodzinka ją uwielbia...tylko jest mały problem,czesto mi upieczane ciasto peka np-w paru miejscach.Nie wiem gdzie robie bład:( czy za długo trzymam w piekarniku by wyschneła,czy powinnam zaraz po upieczeniu wyciagnać ciasto z piekarnika czy pozostawic go jeszcze jakiś czas.Prosze o jakieś wskazówki..bo rodzince zakomunikowałam,ze koniec z karpatką

• Autor: małgoska Data: 2009-01-13 20:11:17

ja zawsze wyciagam zaraz po upieczeniu i nigdy mi nie peka pozdrawiam

• Autor: malinka16 Data: 2009-01-13 20:11:56

poczytaj tu      http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=1660

• Autor: Agulek74 Data: 2009-01-13 20:15:06

Aktywny http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=1660

• Autor: agness Data: 2009-01-13 20:57:33

Dziekuje za link,w tym co podałaś jest o tym co robć zeby ładnie wyrosła z tym nigdy nie mam problemu,bo zawsze mi ładnie wyrasta.Znalazłam drugi link i przypuszczam ze chyba problem jest w tym ze pieke na termoobiegu i wysusza sie za bardzo ciasto.Kobietki tam sugeruja zeby piec(góra-dół)nastepnym razem tak zrobie.

• Autor: miauka Data: 2009-01-13 22:09:23

a ja zapytam z innej beczki, nadal o karpatke, ale o krem. Czy karpatka jest "skazana" na maslo w kremie. Czy robiliscie z jakimis zamiennikami. Nie chodzi o zamiane masla na margaryne. Hmmm np. z serkiem homogenizowanym lub z czymkolkwiek zamiast masla.

• Autor: agik Data: 2009-01-13 22:33:41

Budyń? :)

• Autor: agacia3323 Data: 2009-01-14 07:31:21

Jest taki krem Karpatka w 3 minuty firmy Delecta(bez gotowania) do którego nie dodaje się ani masła ani margaryny smakuje podobnie jak tradycyjny krem karpatka.

• Autor: Julcia Data: 2009-01-14 14:04:34

Krem budyniowy Dr Oetkera wymaga dodania tylko mleka. I chyba na opakowaniu jest też przepis na zastąpienie masła śmietanką (tylko nike pamiętam na którym bo są 2 rodzaje tych do karpatek Oetkera). Chyba takie niebieskie opakowanie krem tradycyjny budyniowy, ale ręki nie dam obciąć. Jak znajdę to dam znać. Jak dodasz śmietanki to krem wyjdzie delikatniejszy i lekki w smaku. Obydwa są pyszne tylko zależy co kto lubi.

• Autor: Julcia Data: 2009-01-15 11:53:20

Użytkownik Julcia napisał w wiadomości:
    > Krem budyniowy Dr Oetkera wymaga dodania tylko mleka. I chyba na opakowaniu
    > jest też przepis na zastąpienie masła śmietanką (tylko nike pamiętam na którym
    > bo są 2 rodzaje tych do karpatek Oetkera). Chyba takie niebieskie opakowanie
    > krem tradycyjny budyniowy, ale ręki nie dam obciąć. Jak znajdę to dam znać.
    > Jak dodasz śmietanki to krem wyjdzie delikatniejszy i lekki w smaku. Obydwa są
    > pyszne tylko zależy co kto lubi.

Znalazłam zdjęcie tego kremu. Sprawdzałam i mam w domu ten żółty, więc przepis ze śmietanką zamiast masła będzie na tym niebieskim. Oj chyba zaraz włączę piekarnik. Co będzie tak leżał ten krem w szafce i kusił :-) A do kawki karpatkę by się zjadło...

Przejdź do pełnej wersji serwisu