Dziekuje za szybka odpowiedz :) Dwa razy robilam bo za pierwszym mi nie wyszlo, za drugim razem dalam mniej wody i pozniej goracej dodawalam pomalu, wyszedl karmel i pyszny deser :)
Jeżeli tym karmelem chcesz zaprawić wódkę , to bierze się piętkę z chleba. Wybiera się z piętki miąższ i w to miejsce wsypuje sie cukier. Piętkę się zapala / oczywiście z jednej strony / i płomień spalając chleb topi cukier zamieniając go w karmel. Teraz tylko trzeba mieć w miarę celne oko, żeby krople karmelu spływały bezpośrednio do butelki. Ale to przepis dla dorosłych traperów.
zerknij tutaj: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/karmel_i/ mozna zrobic bez śmietanki
Dziekuje za szybka odpowiedz :)
Dwa razy robilam bo za pierwszym mi nie wyszlo, za drugim razem dalam mniej wody i pozniej goracej dodawalam pomalu, wyszedl karmel i pyszny deser :)
Jeżeli tym karmelem chcesz zaprawić wódkę , to bierze się piętkę z chleba. Wybiera się z piętki miąższ i w to miejsce wsypuje sie cukier. Piętkę się zapala / oczywiście z jednej strony / i płomień spalając chleb topi cukier zamieniając go w karmel. Teraz tylko trzeba mieć w miarę celne oko, żeby krople karmelu spływały bezpośrednio do butelki. Ale to przepis dla dorosłych traperów.