Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wełniana pościel"LAMA GOLD"...

• Autor: zielona70 Data: 2009-01-16 14:11:40

Czy ktoś ma w użyciu taką właśnie pościel-100% wełny z owcy merynos?Proszę Was o podzielenie się opiniami.
    Dziękuję i pozdrawiam!

• Autor: Rzymianka Data: 2009-01-16 15:56:19

Śpię pod taką pościelą /100% welny/ od około roku.U mnie w domu jest bardzo ciepło , więc moja pościel składa się z dwóch prześcieradeł - jedno służy za przykrycie.Jestem bardzo zadowolona z tej pościeli- nie pocę się,nie używam poszewek, sama piorę w wannie i odwirowuję w pralce. Pozdrawiam!

• Autor: aga1828 Data: 2009-01-16 17:04:31

jakie masz wymiary, bo bardzo jestem ciekawa jak Ci się udaje taka pościel upchnąć do pralki do odwirowania....

• Autor: Rzymianka Data: 2009-01-16 18:01:08

160x200 , po wypraniu w wannie i wypłukaniu wieszam na wannie /na kijku od mopa aby odprowadzić nadmiar wody/ lżej mi wkladać do wirowki.Wiruję oddzielnie .Mam pralkę Polar z dużym "oknem".Jak dotąd prałam już kilka razy i wszystko jest ok.Myślę ,że prędzej prana wełna filcuje się przy nieodpowiednim praniu niż wirowaniu.Pozdrawiem!.

• Autor: Beata500 Data: 2009-01-16 17:21:08

Nie wyobrażam sobie wirowania tej pościeli,a raczej tego co by z niej zostało.Raz dałam do czyszczenia chemicznego i miałam pecha,bo ponoć można,a moja skurczyła się o 10cm.Wystarczy odwirować wełniany sweter,żeby zobaczyć co się dzieje z wyrobami z wełny.Absolutnie nie polecam wirowania.

• Autor: Tolla Data: 2009-01-16 15:57:17

Moi rodzice mają taką pościel już prawie 10 lat i są zadowoleni. Jednakże pranie jej, to tragedia. Ręcznie, w wannie... Dobrze, że mają ogródek i latem schnie to to w mig.

Osobiście nie wiem, czy zdecydowałabym się na taką pościel. Zapach jej jest specyficzny... No i niby powinno się w niej spać bez powłoczek... Hmm. Ja bym nie umiała. Ale moi rodzice namiętnie śpią i twierdzą, że nakładka na materac jest genialna.

Pozdrawiam

• Autor: crystal Data: 2009-01-16 16:22:32

Mam taką posciel od niedawna. I tak jak i ty szukałam na wz opinii! Postanowiłam ją miec i jestem zadowolona, A zapachu zadnego nie ma tak jak pisze poprzedniczka.

• Autor: Tolla Data: 2009-01-16 16:32:13

Moim zdaniem wyczuwalny jest charakterystyczny zapach wełny. Nie twierdzę, że nieprzyjemny. Po prostu charakterystyczny, Może mój nochal jakiś przewrażliwiony?

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-01-17 00:03:02

Raczej nie masz przewrazliwionego nosa,moja kolezanka ma komplet tej poscieli,mnie ona troche zajezdza konmi.Napewno po jakims czasie od uzycia ,trzeba posciel wyprac i moze wtedy ten zapach znika.Jak dla mnie cena jest zbyt wysoka,kolezanka za komplet tej poscieli zaplacila cos ponad 4 tys zlotych

• Autor: makusia Data: 2009-01-18 14:13:33

tą pościel trzeba wietrzyć , poprostu:) i wtedy pieknie pachnie :)

• Autor: Tolla Data: 2009-01-18 18:14:09

Jak każdą pościel :)

• Autor: ibanez1 Data: 2010-05-17 17:23:27

Użytkownik Tolla napisał w wiadomości:
    > Jak każdą pościel :)

...dla Twojej informacji, nie powinno sie wietrzyć pościeli!!! Ani zwykłej ani tym bardziej welnianej i broń Boże na słońcu!!!

• Autor: janeczka669 Data: 2010-05-23 23:31:03

Dlaczego nie powinno się wietrzyc pościeli?
    Ja wietrzę regularnie, zwłaszcza w słoneczne dni i nie zauważylam niczego niepokojącego, wręcz przeciwnie lubię kiedy pościel jest wywietrzona.

• Autor: Tolla Data: 2009-01-18 18:18:43

Moja nadwrażliwa na czystość mamuśka pierze ją dość często i zapach pozostaje... Wydaje mi się,  że tak po prostu pachnie prawdziwa wełna. I albo się to lubi, albo nie. Cena rzeczywiście jest duża... Nie sądziłam, że aż tak poszła w górę.  lat temu rodzice zapłacili 2 tyś. i to już jest moim zdaniem sporo.

• Autor: agacia3323 Data: 2010-01-08 08:51:47

Użytkownik Tolla napisał w wiadomości:
    > Moi rodzice mają taką pościel już prawie 10 lat i są zadowoleni.
    > Jednakże pranie jej, to tragedia. Ręcznie, w wannie... Dobrze, że mają
    > ogródek i latem schnie to to w mig. Osobiście nie wiem, czy zdecydowałabym
    > się na taką pościel. Zapach jej jest specyficzny... No i niby powinno się
    > w niej spać bez powłoczek... Hmm. Ja bym nie umiała. Ale moi rodzice
    > namiętnie śpią i twierdzą, że nakładka na materac jest genialna.
    > Pozdrawiam

ja dodam ,że jeszcze trzeba spać pod tą poscielą nago!!!

• Autor: Beata500 Data: 2009-01-16 16:45:06

Był już taki wątek.Ale powiem jeszcze raz.Nie jest prawdą,że człowiek się nie poci pod tą pościelą.Różnica jest tylko taka,że pot nie jest wchłaniany przez pościel i dlatego nie jest nigdy mokra,czy wilgotna.Aktualnie jestem mocno przeziębiona i  budzę się zlana potem(mam gorączkę).Mam największy rozmiar tej pościeli i potwierdzam,że pranie nie jest łatwe.

• Autor: piegusowa Data: 2009-01-16 17:16:05

Jest milutka, ciepła - lubię ją.

• Autor: bietka Data: 2009-01-16 17:47:10

Dla mnie to upierdliwe jest jak piszą poprzednicy utrzymanie jej w czystości.No i zakup na pokazach to dla mnie wyciąganie kasy.Może też wystapić alergia.

• Autor: piegusowa Data: 2009-01-16 17:50:18

Ja lubię prać w wannie, ugniatając nogami, w specjalnym płynie. Oczywiście jest problem z suszeniem, ale jeśli jest miejsce - kłopot znika. Nie kupiłam na pokazie, dostałam w prezencie od Mamy, ale byłam na takim i zgadzam się, że to wyciąganie kasy. O alergii nic nie wiem.

• Autor: Rzymianka Data: 2009-01-16 18:07:41

Na pokazach bardzo się przepłaca.W sklepach można kupić to samo dużo taniej, należy tylko dobrze sprawdzać metki.Pozdrawiam!

• Autor: Figutka Data: 2009-01-16 19:20:00

Od kilku lat mam taką dużą, grubą wełnianą kołdrę ale używam jej jako koca. Jestem bardzo zadowolona - poduszki leżą na kanapie raczej w charakterze doraźnym , jak ktoś ma ochotę to się kładzie.

• Autor: Lucylla Data: 2009-01-16 19:42:38

Żałuję,że kupiłam.Jest tego dużo, kłopot z praniem,itp...

• Autor: Narwen Data: 2009-01-16 22:08:16

to co mowia przedstawiciele firmy lama gold na pokazach nie jest zgodne z prawda

wiele jest niezsislosciw tym co mowia a tym co jest naukowo udowodnione

zgodze sie ze wena owcza ma wiele wlasciwosci prozdrowotnych ale nie tyle ile oni mowia

tak przystepnie moze troszke ciut naukowo o produktach owczych pisze dr hab. Milewski prof UWM w tym artykule

http://medycynawet.edu.pl/pdf2006/maj/20065s05160519.pdf

tak z praktyki - kupisz taniej w dobrym sklepie, z utrzymaniem jest troszke zachodu ale jak dla mnie warto :)

ps w razie pytan sluze pomoca

• Autor: aki Data: 2010-01-07 22:07:34

Czy możesz mi podać namiary sklepów z dobrą wełnianą pościelą ?Byłam na pokazie Lama Gold -pościel fajna ale cena.......

• Autor: ibanez1 Data: 2010-05-17 17:35:42

Użytkownik aki napisał w wiadomości:
    > Czy możesz mi podać namiary sklepów z dobrą wełnianą pościelą
    > ?Byłam na pokazie Lama Gold -pościel fajna ale cena.......

...sklepów jako takich na ulicach nie ma:). W tej chwili w Szczecinie jest jedno miejsce gdzie można bez pokazu za rozsądną cenę nabyc pościel wełnianą. Rozsądna cena za dobry produkt to max. 2 tyś za 2 osobowy zestaw z camelu(wielbłąda) i cashmeru (koza kaszmirska). Od klku lat sprzedajemy poprzez pokazy ale z niższą ceną, strona internetowa jest w budowwie bo zajmuje my się kilkoma branżami. Jak pytania to zapraszam na allegro, tam mozna porównać ceny:) i nie kupować na pokazie. W Lamie Gold pracowałem trochę:)...i nie ma znaku Woolmark:), wątpię aby coś sie zmieniło przez te kilka lat:)...
    ALLESEN Italianwool SANARI  Szczecin
    allesenitalianwool@wp.pl
    Marcin K

• Autor: kiki1101 Data: 2009-01-17 22:11:20

Mam welniana koldre, poduszki od kilkunastu i jestem bardzo zadowolona. Piore w wannie z dodatkiem plynu Woolite Perła.Moi rodzice kupili Lama Gold i nie spia pod nia,bo byla droga i .... szkoda hehe

• Autor: balbina66 Data: 2010-01-09 09:49:44

Witam! również kilka lat posiadam pościel Lama Gold zakupioną na pokazie,jestem z niej zadowolona ,choć dużo więcej wychwalali przedstawiciele.
    Prawdą jest ,że człowiek jest bardziej wypoczęty rano,ale ja jednak mam powleczone ,bo strasznie drażniło ciało.Co do prania ,to też wkładam do pralki i piorę na 40 st -wiruję i jest ok.Jednak miałam w tapczanie schowaną (bez foli) tę dużą kołdrę ,ponieważ nie używałam jej od nowości i okazało sie ,że jest cała pogryziona od moli ,były widoczne braki wełny.Preparat przeciw molom był włożony,tak ,że kołdra wylądowała na śmietniku.A części pościeli codziennego użytku są ok.Wiem ,że dużo osób posiada pościel Lama Gold i jest zadowolona ,choć wydatek spory.

• Autor: momik Data: 2010-05-18 22:41:48

Lamie-Gold mówię stanowcze NIE, używałam 2 x prałam sama (niestety nie mam domu z ogródkiem) 3 raz dałam do czyszczenia 

Nam się pod tym spało źle, szorstko i niestety zapach tam też nie odpowiadał. A te wszystkie historie o braku bóli mięśni i antyreumatycznym działaniu można sobie między bajki włożyć. Miłego użytkowania :)

PS. 
    I fotelom wspomagającym kręgosłup mówię to samo co pościeli Lama Gold

• Autor: arabis Data: 2010-05-25 14:38:01

Ja od paru lat mam poduszkę z takiej wełny i jest świetna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu