Forum

Kuchenne porady

mleko w proszu jak "zagospodarowac"

  • Autor: mary50 Data: 2009-01-16 23:35:47

    Przywiozlam z polski mleko w proszku/niebieskie/ z mysla o mojej wnuczce.Synowa karmi piersia i wyczytala takze ze takie mleko nie jest dobre dla niemowlatJak moge zuzyc takie mleko w wypiekach?slyszalam omasie do andruta ale nie moge znalezc przepisu.Zostalo mi takze ok 1l smietany kwasnej i ntez nie wiem jak to spozytkowac.Nie lubie wyzucac zywnosci.Czekam i bede wdzieczna za kazda sugestie.Pozdrawiam z bardzo zimnego Toronto.

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-16 23:43:15

    Witam z równie zimnej Polski. A może z mleka zrobisz blok np z bakaliami dla łasuchów -link aktywny, wystarczy kliknąć http://wielkiezarcie.com/przepis29302.html . Jest naprawdę pyszny ! A litr śmietany, to nie tak dużo , można ją zużyć do surówek i sałatek...Pozdrawiam gorąco !

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-16 23:45:09

    ..albo taki deser : http://wielkiezarcie.com/przepis38471.html wygląda smakowicie...

  • Autor: tineczka Data: 2009-01-17 00:26:49

    Zuzyj to mleko do kapieli, od lat to robie:)

    Wyrzucac zywnosci tez nie lubie, ale 1 l smietany wole wylac niz zuzyc z mysla o zdrowiu:)

    Pozdrawiam z nie bardzo zimnego Sztokholmu (Szwecja)

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-17 01:00:12

      ..to następnym razem tineczko, jak będziesz miała nadwyżką śmietany , prześlij ją - w ramach dbałości o zdrowie - tutaj, do Polski . Wszyscy słyszeliśmy, że szwedzka śmietana jest najlepsza na świecie i chcielibyśmy się osobiście o tym przekonać...Pozdrawiam z zimnej Trzebnicy (Polska)

  • Autor: izaura222 Data: 2009-01-17 07:49:07

    Moje propozycje na kwaśną śmietanę to:

    http://wielkiezarcie.com/przepis31937.html

    http://wielkiezarcie.com/przepis7263.html

    A resztę można zamrozic :)

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-17 10:04:33

    Świetne pomysły ! Te kluseczki Różyczki robiłam i sa pyszne.Nie zawierają też chyba składników, których karmiąca mamusia nie mogłaby spożyć ! Chrusty tez maja sporo pochwalnych komentarzy !

  • Autor: tineczka Data: 2009-01-17 20:30:05

    hehe, nadwyzki smietany nigdy nie mam, bo kupuje zadko i tylko tyle ile potrzebuje:)

    a ja zawsze myslalam , ze polska jest najlepsza:) , nie wiem czy dobrze pamietam, ale ta , ktora ubijalo sie do WZ-tek, miala lekko kwaskowaty posmak i taka uwielbialam.

    Zeby sprobowac szwedzka smietane , proponuje wybrac sie tutaj na wycieczke, bo droga pocztowa dojdzie gwarantowanie w jednym kawalku:)))

    Pozdrawiam z tak sobie zimnego, ale dzisiaj slonecznego Sztokholmu

  • Autor: aloiram Data: 2009-01-17 11:21:52

    Ja z mleka w proszku robię blok z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis366.html zamiast margaryny możesz dać masło i zamiast wody, mleko, albo pół na pół :-))

  • Autor: mary50 Data: 2009-01-17 18:07:29

    Bardzo dziekuje wszystkim za przepisy.Jutro na obiad kluseczki,a dzisiaj zabieram sie za robienie bloku.Pozdrawiam .Maria

  • Autor: mary50 Data: 2009-01-17 18:11:26

    Alman .Przeoczylam Twoje propozycje ato jest to czego szukalam.Mam wafle w domu wiec nie bedzie problemu ze zrobieniem.Czeka mnie pracowita sobota.Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje.Maria

  • Autor: angela27 Data: 2009-01-17 18:26:42

    Ja mam przepis na masę do wafla z mleka w proszku taki:
    1 margaryna, 1 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, mleko w proszku.
    Pierwsze trzy składniki podgrzać,zdjąć z ognia, później wsypywać mleko do uzyskania odpowiedniej gęstości.

  • Autor: angela27 Data: 2009-01-19 08:11:20

    Zapomniałam dopisać 2 łyżki kakao.:))

  • Autor: Transylwania Data: 2009-01-17 20:01:34

    Polecam: http://wielkiezarcie.com/przepis39371.html Pozdrowienia z mroznej i slonecznej Transylwani!

Przejdź do pełnej wersji serwisu