kochani, nie wiem ,jak Wy,ale ja baaardzo lubię biała czekoladę i mam zamiar wypróbować przepis :) http://wielkiezarcie.com/przepis21671.html Moja 2 połowa twierdzi ,że biała czekolada nie jest czekoladą, bo nie ma kakao i nie lubi jej. jak myślicie,czy do tych ciasteczek można dać czarną czekoladę???
oczywiście że można dać czarną czekoladę, a żurawinę zastąpić rodzynkami albo orzechami etc tylko to już nie to. Wg mnie biała czekolada z prawdziwą czekoladą nie ma wiele wspólnego. Ma smak mleczny i bardzo słodki, i w tych ciastkach o ten smak chodzi, słodki i mleczny, kontrastujący z żurawiną. Może zrób pół na pół i sama oceń. :)
biała czekolada nie nazywałaby się czekoladą, gdyby nie miała z kakao nic wspólnego. Czekoladę ogólnie robi się z tłuszczu kakaowego. Biała czekolada ma go więcej niż ciemna :)
Ja strasznie lubię białą czekoladę z bakaliami, chrupkami i żelkami. Taką słowacką "studentsk"...mmm miodzio!
Zdania są podzielone :) Dla wielu żeby czekolada nazywała się czekoladą musi zawierać masę kakaową, a biała jej nie zawiera, czyli jest pozbawiona tych wszystkich zalet które posiada gorzka. Z tłuszczem kakaowym podobno też róznie bywa, bo niektorzy producenci zastępują tłuszcz kakaowym innym.
...racja, kakao jest drogim surowcem więc producenci stają na uszach, żeby obniżyć koszty i dodają inne tłuszcze. ...p.s- moja mama mówi, że biała czekolada jest jak mydło. W smaku i wyglądzie
Prawdziwa białą czekolada jest czekoladą. I zawiera ziarna kakao. Natomiast czy sprzedawane u nas nie są produktem czekoladopodobnym, opartym na mleku w proszku - nie umiem odpowiedzieć.
"Czekolada biała, w swoim składzie nie zawiera proszku kakaowego, a jedynie 20% masła kakaowego, 14% mleka w proszku oraz 55% cukru. Przez znawców nie jest traktowana jako czekolada. " - to zdanie ze strony http://www.domczekolady.eu/czekolada.htm
kochani, nie wiem ,jak Wy,ale ja baaardzo lubię biała czekoladę i mam zamiar wypróbować przepis :)
http://wielkiezarcie.com/przepis21671.html
Moja 2 połowa twierdzi ,że biała czekolada nie jest czekoladą, bo nie ma kakao i nie lubi jej.
jak myślicie,czy do tych ciasteczek można dać czarną czekoladę???
oczywiście że można dać czarną czekoladę, a żurawinę zastąpić rodzynkami albo orzechami etc tylko to już nie to.
Wg mnie biała czekolada z prawdziwą czekoladą nie ma wiele wspólnego. Ma smak mleczny i bardzo słodki, i w tych ciastkach o ten smak chodzi, słodki i mleczny, kontrastujący z żurawiną.
Może zrób pół na pół i sama oceń. :)
Ja strasznie lubię białą czekoladę z bakaliami, chrupkami i żelkami. Taką słowacką "studentsk"...mmm miodzio!
Zdania są podzielone :)
Dla wielu żeby czekolada nazywała się czekoladą musi zawierać masę kakaową, a biała jej nie zawiera, czyli jest pozbawiona tych wszystkich zalet które posiada gorzka.
Z tłuszczem kakaowym podobno też róznie bywa, bo niektorzy producenci zastępują tłuszcz kakaowym innym.
Ja tez bardzo lubię białą. :)
A mnie biała czekolada w smaku przypomina biały budyń.
...racja, kakao jest drogim surowcem więc producenci stają na uszach, żeby obniżyć koszty i dodają inne tłuszcze.
...p.s- moja mama mówi, że biała czekolada jest jak mydło. W smaku i wyglądzie
Hmmm, zeby tak mowic jak Twoja Mama... i porownac ja do mydla.... to chyba najpierw trzeba znac smak mydla?? albo?
Prawdziwa białą czekolada jest czekoladą. I zawiera ziarna kakao.
Natomiast czy sprzedawane u nas nie są produktem czekoladopodobnym, opartym na mleku w proszku - nie umiem odpowiedzieć.
"Czekolada biała, w swoim składzie nie zawiera proszku kakaowego, a jedynie 20% masła kakaowego, 14% mleka w proszku oraz 55% cukru. Przez znawców nie jest traktowana jako czekolada. " - to zdanie ze strony http://www.domczekolady.eu/czekolada.htm
http://www.domczekolady.eu/czekolada.htm ,,,,troche latwiej:)