Ostatnio siedze w domu i ciagle buszuje po wż :) Nigdy nie jadlam szpinaku i chyba chcialabym sprobowac ale nie wiem jak go doprawić, chciałabym jakiś prosty przepis, najlepiej zeby byl tam czosnek. Chialam go podac do ziemniakow. Znacie jakis szybki, prosty i dobry przepis? :)
Podsmazyc mala cebulke pokrojona w kosteczke i zabek czosnku na masle na zloto. Na to wlozyc szpinak posiekany, moze byc jak najbardziej mrozony, dodac ciut smietanki slodkiej i na srednim ogniu, pod przykryciem, udusic. Mieszac by sie nie przypalil od czasu do czasu. Doprawic czosnkiem swierzym, tak z zabek, drobniutko siekanym, jesli trzeba, sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Na koniec mozna dolozyc lyzke lub dwie kwasnej smietany . Palaszowac z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Ja zawsze dodaje do podduszonego szpinaku czosnek ok 3 zabki, troszkę pieczarek, mieszam i posypuje kawalkami sera gorogonzzolla pikantna, na koniec zabielam smietana, sól i pieprz. Serwuje z makaronem kokardkami Pychotka!
Szpinak smakuje specyficznie. Może jak się nie ma wspomnień z przedszkola nie jest to nic nadzwyczajnego. Ja nie zjem szpinaku w postaci czysto szpinakowej - przez wszystko przebija zapach. Natomiast jako dodatek do mięs i sosów jest rewelacyjny - nie wyobrażam sobie życia bez szpinaku (od niecałego roku).
Jesteśmy rodzinnie wielbicielami szpinaku, co wielokrotnie podkreślałam na WŻ. Zamieściłam przepis na krokiety ze szpinakiem a w wątku "Pierogowo dla WŻ"
Ja robię mrożony szpinak z makaronem. Szpinak należy rozmrozić i odparować wodę na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. W osobnej miseczce rozgnieść ser Feta (ile kto lubi) z jogurtem naturalnym. Do tego dodać szpinak, z ciemnozielonego ma przybrać jaśniejszy kolor. Do tego dodać szynkę drobiową (najlepsza tzw. "Guliwer") pokrojoną w kostkę i ugotowany makaron. Pycha!
Dziekuje za szybkie podpowiedzi :) Na poczatku zrobie zwykły szpinak do ziemniaków, wyprobuje ze smietana, bez smietany, jak posmakuje to przejde do makaronow ze szpinakiem a moze nawet krokietow i kopytek (choc te jak na razie wole z sosem ;) Pozdrawiam wszystkich :)
zdecydowanie łatwiej zaakceptować szpinak jako dodatek do dania - (z makaronem, jako farsz) niż sam. jeżeli polubisz sam szpinak - jako dodatek do całości będzie rewelacją (jak pisałam wyżej - jako dodatek uwielbiam, samego jednak nie dam rady przełknąć).
Nigdy nie jadlam szpinaku i chyba chcialabym sprobowac ale nie wiem jak go doprawić, chciałabym jakiś prosty przepis, najlepiej zeby byl tam czosnek. Chialam go podac do ziemniakow. Znacie jakis szybki, prosty i dobry przepis? :)
Podsmazyc mala cebulke pokrojona w kosteczke i zabek czosnku na masle na zloto. Na to wlozyc szpinak posiekany, moze byc jak najbardziej mrozony, dodac ciut smietanki slodkiej i na srednim ogniu, pod przykryciem, udusic. Mieszac by sie nie przypalil od czasu do czasu. Doprawic czosnkiem swierzym, tak z zabek, drobniutko siekanym, jesli trzeba, sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Na koniec mozna dolozyc lyzke lub dwie kwasnej smietany . Palaszowac z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Do podgrzanego szpinaku dodaję rozgnieciony ząbek czosnku doprawiam solą.Wbijam całę jajko i szybko mieszam, na koniec dodaję troszkę śmietany.
Ja zawsze dodaje do podduszonego szpinaku czosnek ok 3 zabki, troszkę pieczarek, mieszam i posypuje kawalkami sera gorogonzzolla pikantna, na koniec zabielam smietana, sól i pieprz. Serwuje z makaronem kokardkami
Pychotka!
Szpinak smakuje specyficznie. Może jak się nie ma wspomnień z przedszkola nie jest to nic nadzwyczajnego. Ja nie zjem szpinaku w postaci czysto szpinakowej - przez wszystko przebija zapach.
Natomiast jako dodatek do mięs i sosów jest rewelacyjny - nie wyobrażam sobie życia bez szpinaku (od niecałego roku).
Jesteśmy rodzinnie wielbicielami szpinaku, co wielokrotnie podkreślałam na WŻ. Zamieściłam przepis na krokiety ze szpinakiem a w
wątku "Pierogowo dla WŻ"
Ja robię mrożony szpinak z makaronem. Szpinak należy rozmrozić i odparować wodę na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. W osobnej miseczce rozgnieść ser Feta (ile kto lubi) z jogurtem naturalnym. Do tego dodać szpinak, z ciemnozielonego ma przybrać jaśniejszy kolor. Do tego dodać szynkę drobiową (najlepsza tzw. "Guliwer") pokrojoną w kostkę i ugotowany makaron. Pycha!
Pozdrawiam wszystkich :)
zdecydowanie łatwiej zaakceptować szpinak jako dodatek do dania - (z makaronem, jako farsz) niż sam. jeżeli polubisz sam szpinak - jako dodatek do całości będzie rewelacją (jak pisałam wyżej - jako dodatek uwielbiam, samego jednak nie dam rady przełknąć).
Ja też nie przepadam za szpinakiem "solo". Ale jako element potrawy uwielbiam.
hmm to moze jednak sprobuje z makaronem....