Forum

Kuchenne porady

prosty szpinak

• Autor: piszczalka Data: 2009-01-19 15:59:49

Ostatnio siedze w domu i ciagle buszuje po wż :)
    Nigdy nie jadlam szpinaku i chyba chcialabym sprobowac ale nie wiem jak go doprawić, chciałabym jakiś prosty przepis, najlepiej zeby byl tam czosnek. Chialam go podac do ziemniakow. Znacie jakis szybki, prosty i dobry przepis? :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-01-19 16:16:09

Podsmazyc mala cebulke pokrojona w kosteczke i zabek czosnku na masle na zloto. Na to wlozyc szpinak posiekany, moze byc jak najbardziej mrozony, dodac ciut smietanki slodkiej i na srednim ogniu, pod przykryciem, udusic. Mieszac by sie nie przypalil od czasu do czasu. Doprawic czosnkiem swierzym, tak z zabek, drobniutko siekanym, jesli trzeba, sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Na koniec mozna dolozyc lyzke lub dwie kwasnej smietany . Palaszowac z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

• Autor: bea39 Data: 2009-01-19 17:06:14

Do podgrzanego szpinaku dodaję rozgnieciony ząbek czosnku doprawiam solą.Wbijam całę jajko i szybko mieszam, na koniec dodaję troszkę śmietany.

• Autor: Olcia839 Data: 2009-01-19 17:27:38

Ja zawsze dodaje do podduszonego szpinaku czosnek ok 3 zabki, troszkę pieczarek, mieszam i posypuje kawalkami sera gorogonzzolla pikantna, na koniec zabielam smietana, sól i pieprz. Serwuje z makaronem kokardkami Pychotka!

• Autor: ekkore Data: 2009-01-19 17:56:02

Szpinak smakuje specyficznie. Może jak się nie ma wspomnień z przedszkola nie jest to nic nadzwyczajnego. Ja nie zjem szpinaku w postaci czysto szpinakowej - przez wszystko przebija zapach.
    Natomiast jako dodatek do mięs i sosów jest rewelacyjny - nie wyobrażam sobie życia bez szpinaku (od niecałego roku).

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-19 17:57:02

Jesteśmy rodzinnie wielbicielami szpinaku, co wielokrotnie podkreślałam na WŻ. Zamieściłam przepis na krokiety ze szpinakiem a w
    wątku "Pierogowo dla WŻ"

• Autor: babsy Data: 2009-01-19 19:30:19

Ja robię mrożony szpinak z makaronem. Szpinak należy rozmrozić i odparować wodę na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. W osobnej miseczce rozgnieść ser Feta (ile kto lubi) z jogurtem naturalnym. Do tego dodać szpinak, z ciemnozielonego ma przybrać jaśniejszy kolor. Do tego dodać szynkę drobiową (najlepsza tzw. "Guliwer") pokrojoną w kostkę i ugotowany makaron. Pycha!

• Autor: piszczalka Data: 2009-01-19 20:14:53

Dziekuje za szybkie podpowiedzi :) Na poczatku zrobie zwykły szpinak do ziemniaków, wyprobuje ze smietana, bez smietany, jak posmakuje to przejde do makaronow ze szpinakiem a moze nawet krokietow i kopytek (choc te jak na razie wole z sosem ;)
    Pozdrawiam wszystkich :)

• Autor: ekkore Data: 2009-01-20 09:43:54

zdecydowanie łatwiej zaakceptować szpinak jako dodatek do dania - (z makaronem, jako farsz) niż sam. jeżeli polubisz sam szpinak - jako dodatek do całości będzie rewelacją (jak pisałam wyżej - jako dodatek uwielbiam, samego jednak nie dam rady przełknąć).

• Autor: babsy Data: 2009-01-20 13:22:27

Ja też nie przepadam za szpinakiem "solo". Ale jako element potrawy uwielbiam.

• Autor: piszczalka Data: 2009-01-20 13:23:11

hmm to moze jednak sprobuje z makaronem....

Przejdź do pełnej wersji serwisu