Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ile czesu na oddanie samochodu?

• Autor: bena Data: 2009-01-21 20:44:23

Kupiłam samochód ,który okazało się okazał się niezgodny z deklaracją sprzedającego,kupiony był w komisie.Powiedzcie mi czy mogę go oddać i w jakim czasie.Kupiony 4 dni temu i okazał się totalnym wałkiem

• Autor: Narwen Data: 2009-01-21 21:07:22

komisy rzdza sie ze tak  powiem swoimi prawami
    masz w umowie cos takiego jak rekojmia albo"niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową"  ?? jesli nie to ciezka bedzie sprawa uzerac sie z nimi bo beda twierdzic iz zakupoiny towar nie podlega rkojmibo był uzywany jednak
    Bez względu na to co jest sprzedawane, kupującego chroni tzw. rękojmia za wady rzeczy sprzedanej. Zgodnie z kodeksem cywilnym sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne). Jak wynika z treści zacytowanego powyżej przepisu, w opisanym przypadku sprzedawca odpowiadać będzie za wady fizyczne samochodu, gdyż samochód nie ma właściwości, o których sprzedawca zapewnił kupującego. W doktrynie prawa cywilnego przyjęte jest, iż ta właśnie ustawowa odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady sprzedanej rzeczy ma charakter absolutny, tzn. sprzedawca nie może się z niej zwolnić, obciąża go ona niezależnie od tego, czy to on spowodował wadliwość rzeczy, czy ponosi w tym zakresie jakąkolwiek winę, a nawet - czy w ogóle wiedział lub mógł wiedzieć o tym, że sprzedawana rzecz jest wadliwa.
    to tyle
    prawo do odstapienia umowy masz w ciagu 10 dni

• Autor: bena Data: 2009-01-21 21:19:44

Dziekuję bardzo za szybką odpowiedz

Przejdź do pełnej wersji serwisu