Forum

Kuchenne porady

Dlaczego zawsze opadają mi ciasta????

• Autor: kin Data: 2009-01-22 00:00:03

Zawsze robię wszystko zgodnie z przepisem,np.dziś robiłam tradycyjny sernik,pięknie rośnie aż pęknięcia się pojawiają,wyłączam piekarnik,nie wyjmuję ciasta od razu tylko czekam żeby ostygło i ono w tym momencie opada,to samo z drożdżowymi,tylko biszkopty są ok.Gdzie popełniam błąd???co może być przyczyną???pozdrawiam

• Autor: Manna Data: 2009-01-22 09:38:35

Mam ten sam problem. Ale, to wina piekarnika. Chyba... Jakiej firmy masz piekarnik?

• Autor: angela27 Data: 2009-01-22 11:12:24

Sernik zawsze opada i ciasto drożdżowe też, przede wszystkim jak jest z owocami. Mi też się tak dzieje, ale to chyba normalne.Pozdrawiam

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-01-22 11:13:36

Najprawdopodobniej błąd leży w sztuce. Jeżeli temperatura pieczenia jest nieco za wysoka (na co wskazuje szybki wzrost ciasta w piekarniku i jego pękanie) to masz do czynienia z następującym zjawiskiem. Ta część ciasta, która przylega do metalu nagrzewa się najszybciej, przez co w pewnym momencie staja się "wypieczona". W tym samym czasie w centrum temperatura nie osiąga jeszcze należytego poziomu. Zamiast się piec, ciasto się "gotuje". Kiedy nadmiar wilgoci nie zdąży zostać zamknięty, wtedy powierzchnia pęka u góry niczym wulkan. Wyjmujesz formę z pieca a ścianki licznych pęcherzyków ciasta jeszcze nie zdążyły należycie się usztywnić i wtedy całość opada pod własnym ciężarem. A) Piekarnik musi być uprzednio faktycznie dobrze rozgrzany. B) Formę z ciastem stawiasz na siatce - NIGDY NA BLASZE! C) Albo 170 - 180 stopni, dolna półka > grzeje góra + dół, albo termo obieg, 160 stopni środkowa półka. W obu przypadkach po pół godzinie zacznij sprawdzać wilgotność w centrum suchym patyczkiem. Jeśli to nie pomoże to chyba piekarnik pokazuje Ci złą temperaturę. UWAGA! Przy pieczeniu ciasta na rolady obowiązują zupełnie inne zasady!

• Autor: anneau Data: 2009-01-22 17:42:59

...kiedyś pytałam o to samo cukiernika. Z tego co mówił wynika, że sernik sam w sobie ma tendencję do opadania. Często sprzyja temu drastyczne ochłodzenie zaraz po pieczeniu- powinien jeszcze chwilkę "dojść" w ciepłym piecu.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-01-22 17:49:27

Użytkownik anneau napisał w wiadomości:
    > ...kiedyś pytałam o to samo cukiernika. Z tego co mówił wynika, że sernik sam
    > w sobie ma tendencję do opadania. Często sprzyja temu drastyczne ochłodzenie
    > zaraz po pieczeniu- powinien jeszcze chwilkę "dojść" w ciepłym
    > piecu.
    Sernik jest ciężkim ciastem i mniej czy więcej, zawsze musi opaść. Ważne aby opadał równo. W tym celu najpierw się go piecze ostatnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a później studzi na siatce po odwróceniu formy do góry dnem.

• Autor: kin Data: 2009-01-22 23:07:21

Dziękuję bardzo za porady.Generalnie zawsze stosuję się do zasad pieczenia ale teraz faktycznie widzę ze jak już zresztą podejrzewałam mam niezbyt dobrą kuchenkę (firma candy) .Najnowsza już nie jest i piekarnik przeklamuje temperaturę.Chętnie bym ją wymieniła ale niestety to nie moja własność bo dom jest wynajmowany,więc pozostaje mi się tylko męczyć i jakoś piec dalej Dziękuję jeszcze raz za porady i pozdrawiam

• Autor: babsy Data: 2009-01-24 17:25:32

A ja wczoraj upiekłam ciasto marchewkowe wg. znalezionego tu przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis3181.html. Piekarnik miał temp. 180 stopni, włączony termoobieg. Przez 30 min. go nie otwierałam, później zaczęłam sprawdzać, czy ciasto się dopiekło. Otworzyłam piekarnik kilka razy, w sumie ciasto piekło się 50 min. Pięknie wyrosło, pękło przez środek. Zostawiłam je w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Opadło, wyszedł zakalec . Czy to dlatego, że foremkę postawiłam na blaszce, nie na kratce? Bo nic innego do głowy mi nie przychodzi- w końcu musiałam otworzyć, żeby sprawdzić, czy ciasto już gotowe. Na szczęście to ciasto jest i tak bardzo dobre, a mój luby dodatkowo lubi zakalec, ale wolałabym następnym razem jednak go ominąć.

• Autor: babsy Data: 2009-08-23 14:07:48

Moim zdaniem po pierwsze za wysoka temperatura. Jeśli z termoobiegiem jest 180, to "faktycznie" temperatura wynosi 200 stopni. Ile stopni było w przepisie? Jeśli 180, to z termoobiegiem powinnaś nastawić na 160. Ja tak zawsze robię i już dawno nie zaliczyłam zakalca.
    Po drugie- przez CO NAJMNIEJ 30 minut pieczenia KAŻDEGO ciasta pod zadnym pozorem NIE WOLNO otwierać piekarnika. Przez ten czas cała- ze tak powiem- siatka mączno- jajeczno- tłuszczowa w cieście się utrwala, jeśli otworzysz piekarnik, całą konstrukcję szlag trafi. Następnym razem sprawdź, czy ciasto się upiekło, na 5-10 min. przed czasem podanym w przepisie, wcześniej nie ma potrzeby,a jeśli widzisz, ze ciasto się pali, to znaczy, ze temperatura była za duża. Mój piekarnik jest zresztą genialny pod tym względem- ciasta pieką się dokładnie tyle, ile jest w przepisie, ani minuty mniej ani więcej.
    Po trzecie, jak pisał lubczyk, nie kładź formy z ciastem na blasze tylko na kratce. Następnym razem będzie dobrze. Ja, zanim zaczęłam stosować się do powyższych rad, też płakalam z powodu zakalca, który wychodził mi w średnio co drugim cieście. Dzisiaj to już przeszłość :).

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-24 13:33:40

z tym "zadnego ciasta"... sie nie zgodze bo na przyklad babki w keksowkach zawsze nacinam wzdluz w pierwszych 10 minutach. Nigdy nie robi sie zakalec wszystko ladnie wyrasta...

• Autor: ssasanka Data: 2009-01-23 17:14:28

Witam! A ja do serników polecam "sernix" sypie się go całego do sernika i nie ma prawa opaść a jeżeli opadnie to bardzo leciutko, naprawdę polecam. Pozdrawiam i powodzonka

• Autor: km-mk-net Data: 2009-08-22 20:23:18

No nie, wprost nie moge tego tak zostawić, opadające ciasto nie jest normalne, poczytajcie rady tych osób:

http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=110058

http://forum.gazeta.pl/forum/w,49213,92353169,92353169,Czy_ciasto_zawsze_opada_.html

• Autor: km-mk-net Data: 2009-08-25 20:50:51

Dziękuję za uaktywnienie

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-08-24 21:00:44

• Autor: km-mk-net Data: 2009-08-25 20:54:30

Lubczyku chciałeś pewnie napisać jak to robisz że baby są tak wyrośnięte jak na zdjęciu i nie opadają ani zakalca nie mają

Przejdź do pełnej wersji serwisu