Forum

Kuchenne porady

jaja gotowane

• Autor: afera10 Data: 2009-01-22 11:22:06

Proszę o info i radę jak gotować jajka (niby proste!) aby się dobrze obierały. Nie wiem zupełnie od czego to zależy, że raz obierają się świetnie, a raz skorupka odchodzi razem z białkiem. Co gorsze kilka jaj gotowanych razem niekoniecznie się tak samo obiera. Może macie jakieś sposoby na gotowane jaja?

• Autor: Shanna Data: 2009-01-22 11:42:27

Ja mam swoj sposob. Po ugotowaniu zalewam je zimna woda na 1-2 min. Jajka nie wystygna a skorupka schodzi bez problemu.

• Autor: afera10 Data: 2009-01-22 11:45:14

Oj, kurcze, chyba to nie takie proste. ZAWSZE po ugotowaniu zalewam jajka zimną wodą, a jednak nie zawsze się obierają "na gładko".

• Autor: malgosia.w Data: 2009-01-22 11:50:09

Im świeższe jajko tym gorzej się obiera, ja gotuję w mocno słonej wodzie i zalewam bardzo zimną po ugotowaniu, przed obraniem 'pomasuj' jajko rolując je po blacie wtedy jest szansa że nie stracisz tak dużo tego białka

• Autor: peggy83 Data: 2009-01-22 11:57:45

Dodaj do gotowania jajek sól, zawsze tak robię i nigdy nie miałam żadnych problemów. Potem zalewasz jajka na chwilę zimną wodą i powinno być OK :)

• Autor: afera10 Data: 2009-01-22 12:18:17

Dzięki wszystkim. No cóż, wygląda na to, że nie wiadomo od czego to zależy. Może faktycznie od świeżości jajek. Stosuję wszystkie Wasze sposoby, a jednak czasami mam problem i jajko nie chce się obierać. Widocznie jajka tak mają!

• Autor: ems Data: 2009-01-22 12:23:18

Im świeższe tym gorzej się obiera. Prawda!!!

• Autor: Beata500 Data: 2009-01-22 12:43:05

Na 100 procent,problem o którym piszesz,dotyczy tylko i wyłącznie świeżych jaj.Nawet jeżeli zastosujesz wszystkie rady,nie obierzesz dobrze jaj naprawdę świeżych.Ponad 20 lat miałam fermę drobiu i wtedy miałam takie problemy,bo gotowałam jajka zniesione tego samego dnia.Nie znalazłam żadnego sposobu.Radziłam sobie w ten sposób,że jak chciałam mieć jajka na twardo na półmisku,to po ugotowaniu i ostudzeniu kroiłam ostrym nożem na pół i łyżką podważałam jajko i wtedy jakoś wychodziło,ale nie do końca takie ładne.Im starsze jaja,tym lepiej się obiera.

• Autor: liyery486 Data: 2009-01-22 12:42:53

Zdecydowanie najlepszy sposób na obieranie jajek jaki kiedykolwiek w życiu poznałem i co najciekawsze jest to sposób który działa, co wiem na pewno bo sam sprawdzałem, zaprezentowany jest w poniższym linku. Jest to na pewno wykonalne kiedy w trakcie gotowania skorupka nie pęknie, a po ugotowaniu trzeba obić skorupkę jedynie z góry i z dołu a następnie zostawić na trochę w zimnej wodzie.

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-w-szybki-sposob-obrac-jajko

Jestem pewien że to jest najszybszy sposób :P

• Autor: afera10 Data: 2009-01-22 13:02:33

Dzięki, nie wiem czy tak potrafię obrać jajko, ale przynajmniej się pośmiałam :))

• Autor: liyery486 Data: 2009-01-22 13:09:29

Po prostu musisz kiedyś spróbować :)

• Autor: aebas Data: 2009-01-22 13:07:35

przecież do tej metody trzeba mieć płuca jak dzwon. Ale metoda suuuper

• Autor: donata72 Data: 2009-01-22 12:43:28

oczywiście wszystko zależy od świeżości jajka - tak jak mówią poprzedniczki - mój patent na "niegrzeczne jaja" to obieranie łyżeczką a konkretnie jej drugim końcem (nie tym co sie nabiera), tj czubek łyżeczki (uchwytu???) wkładasz delikatnie między skorupkę a białko i odłamujesz po kawałku skorupki. Zazwyczaj nie zawodzi. Powodzenia

• Autor: kryska Data: 2009-01-22 17:48:05

Jaja swieze nie obieraja sie tak ladnie jak te starsze, poniewaz jaja z czasem troche wysychaja i wtedy po ugotowaniu nie przylegaja tak scisle do skorupki.

Pozdrowienia
    eryk

• Autor: miauka Data: 2009-01-22 18:13:31

u mnie w kuchni uzywam sposobu dziadkowego. Jajka juz troche podgotowane, wciaz gotujace sie, obstukuje lyzka z kazdej strony. Stukam i przewracm lyzka aby obstukac mniej wiecej cale. Zajmuje to chwilke ale wystarczy by woda dostala sie pod skorupke. Pozniej wystarczy tylko zlapac skorupke wraz z blonka i odchodzi prawie sama.

Przejdź do pełnej wersji serwisu