Kochani, w innym wątku "pochwaliłam się", że niestety nie mam piekarnika. Jestem już tak zdesperowana, bo nie da się żyć bez dommowych ciast i pasztetów, że mam zamiar kupić prodiż. Ale nie mam koncepcji jaki, a zwrócić muszę uwagę na:
a) oszczędnosć prądu,
b) oszczędność miejsca w kuchni,
c) wygodę działania,
d) niezawodność.
Wiem, że wielu z Was nadal używa prodiża i chwali go sobie.
I chciałabym zapytać się jeszcze czy przepisy muszą być jakoś modyfikowane by udały się w prodiżu? Czy czas wypieku się zmienia?
Bosssz, jaka ja mam ochotę na domową szarlotkę....
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min ........................................................ ................................................. Ciasto z owocami i kruszonką
Z margaryny, mąki, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę, odsypać 1 szklankę. Do pozostałego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia i śmietanę utrzeć. Wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40 min. w temp. 180 st. ........................................................ ................................................ Kurczę z prodiża
Bardzo młode kurczaki po oczyszczeniu przekroić na połowy, osolić. półówki kurczaków otoczyć w mące, umoczyć w rozbitym z mlekiem jajku a następnie otoczyć w tartej bułce. Na deseczce przycisnąć każdą półówkę ręką, aby przylepiła się dobrze warstwa panierki. Ułożyć kurczaki w wysmarowanym tłuszczem prodiżu, na wierzchu na każdej półówce położyć po kawałeczku tłuszczu i upiec. Podawać z ziemniakami i mizerią. ........................................................ ................................................. SCHAB W PRODIŻU
1 kg schabu bez kości ponacinać jak na kotlety, ale nie do końca -powstaje taka niby książeczka. Oprószyć solą i pieprzem, w nacięcia powkładać bekon surowy, lub szynkę parmeńską, lub pancete- zależy, co wolisz. Włożyć do prodiża, dodać obrane niezbyt duże ziemniaki, obrane jarzyny (marchew, pietruszka, seler, kapusta wloska) pokrojone w spore kawałk, podlać oliwą i piec ok. 1 godz. Można podlać odrobiną wina lub rosołu, ale ostrożnie, bo płyn odparowuje bardzo wolno. ........................................................ ............................................... ZAPIEKANKA Z RYŻU
Składniki: 1 szklanka ryżu, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 2 dag masła lub margaryny, sól, 2 jajka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, kilka łyżek dżemu z czarnych porzeczek lub wiśniowego, 2 dag masła, masło lub margaryna do smarowania naczynia, tarta bułka do wysypania, 1/2 szklanki Śmietany do polania zapiekanki.
Wykonanie: Wymyty ryż wsypać do solonej wrzącej wody z dodatkiem masła, gotować kilka minut, a następnie dodać szklankę wrzącego mleka. Gdy płyn wsiąknie w ryż naczynie zakryć i zawinąć w papier i w koc, odstawić do dogotowania. Wysmarować naczynie masłem, wysypać tartą bułką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem. Przestudzony ryż wymieszać z utartymi żółtkami, cynamonem lub cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę, wymieszać z ryżem. Połowę ryżu włożyć do naczynia, posmarować dość grubo dżemem, przykryć pozostałym ryżem. Wygładzić powierzchnię, posypać niewielką ilością tartej bułki, skropić stopionym masłem. zapiekać w prodiżu około 25 min. Zapiekankę podawać polaną śmietaną już po rozłożeniu na talerze. ..................................... Zapiekane piersi z kurczaka
piersi z kurczaka ziemniaczki ser żółty majonez sól, pieprz cebula olej do wysmarowania prodiża
Piersi z kurczaka umyć, posolić, ułożyć na środku prodiża albo żaroodpornego naczynia, zostawiając naokoło miejsce na ziemniaczki i posypać warstewką pieprzu. Na to dać warstwę pokrojonej w kostkę cebuli (jak ktoś lubi) i starkowanego żółtego sera. Wszystko posmarować majonezem, żeby serek nie wystawał. Ziemniaczki obrać, pokroić na duże cząstki, posolić i ułożyć na brzegach prodiża wokół kurczaka. Zapiekać około godziny aż serek bedzie się ciągnął. ........................................................ ................................................... DORSZ PIECZONY W PRODIŻU
Ładny, gruby filet z dorsza układamy w prodiżu, polewamy łyżką rozpuszczonego masła, solimy i zapiekamy przez 30 minut. Można go, dla odmiany pokropić łyżeczką soku z cytryny lub łyżeczką białego, wytrawnego wina. Po 30 minutach otwieramy prodiż, zalewamy filet gęstym sosem chrzanowym i znowu zapiekamy około 15 minut. ........................................................ .................................................... KARP PO ZATORSKU
Składniki:
1 kg ryby 2 jajka 10 dkg sera żółtego 10 dkg pieczarek zielona pietruszka sól, papryka, pieprz mąka śmietana masło lub margaryna
Sposób przygotowania:
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu, na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w prodiżu. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec przez pół godziny, przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.
4 bułeczki, 2 łyżki mleka, 4 dag masła, sól, pieprz, łyżeczka żółtego startego sera
Czerstwe bułki-kajzerki ściąć do 1/3 wysokości i wydrążyć miękisz. Wewnątrz skropić mlekiem i posmarować cienko masłem. Do tak przygotowanych bułeczek wbić po jednym surowym jajku, posolić, posypać pieprzem oraz utartym serem i położyć na wierzchu po kawałku masła. Bułeczki zapiec w prodiżu. Podać gorącą z dodatkiem soku pomidorowego. Ścięte czubki bułek można wykorzystać na grzanki do zupy. ........................................................ ..................................................... A teraz przepis na pieróg biłgorajski - sławne danko, trudny, ale warto!
Składniki: 1 kostka masła, 1/4 kostki smalcu, 2 żółtka ugotowane, ponadto 3 jajka całe, mąka (ponad 2 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia, do smaku odrobinę soli, pieprzu ziołowego i naturalnego oraz majeranku, pół szklanki śmietany (do farszu), łyżka śmietany do ciasta, ok. 30 dkg białego sera, 1,5 kg ziemniaków, ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej.
Ciasto Zagnieść kruche ciasto w następujący sposób: jedną czwartą kostki masła i jedną czwartą kostki smalcu siekać z mąką (około 1,5 szklanki). Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę soli i pieprzu ziołowego, dwa ugotowane żółtka i siekać nadal. Następnie dodać całe jajko i łyżkę śmietany. Całość zagnieść dodając tyle mąki, aby ciasto było wyrobione jak plastelina. Podzielić ciasto na dwie części. Po rozwałkowaniu, jedną wyłożyć spód i boki w prodiżu. Pozostałym ciastem wyłożyć cienką warstwą wierzch farszu.
Farsz Porządnie wypłukać i osączyć na sicie 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Roztopić trzy czwarte kostki masła. Około 30 dkg sera białego (półtłustego lub tłustego), rozgnieść (np. praską lub tłuczkiem z dziurkami). Ugotować półtora kilograma ziemniaków. Do naczynia wyłożyć kaszę gryczaną i wysypać na nią gorące ziemniaki oraz wlać roztopione masło. Tłuczkiem do ziemniaków wymieszać całość i maksymalnie rozdrobnić. Przyprawić do smaku solą i naturalnym zmielonym pieprzem. Jak ktoś lubi, może doprawić drobiną majeranku czy gałki muszkatołowej. Po ostudzeniu, do masy dodać rozdrobniony ser i 2 surowe jajka oraz pół szklanki śmietany. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki lub prodiża wyłożonego cienką warstwą kruchego ciasta „na słono”. Ciasto na wierzchu farszu posmarować żółtkiem i nakłuć widelcem (wtedy nie odstaje przy pieczeniu). Piec w prodiżu około półtorej godziny. Przez pierwszych 20 minut z włączonym spodem prodiża, potem wystarczy tylko włączone wieko. Zakończyć pieczenie, gdy skórka pieroga jest zrumieniona. Pieróg ostudzony najbardziej smakuje z masłem, pasztetem, wędliną, z kefirem, śmietaną itd. Doskonały jest też świeżo upieczony, albo podsmażany. ........................................................ ....................................................... QUICHE
Ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 łyżeczki soli.
Farsz: 20 dag makreli, 20 dag kabaczka, 1 szklanka śmietany 30-procent., 4 jajka, 4 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz.
Masło posiekać z mąką i solą, dodać 3 łyżki wody, szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim wysmarowany masłem prodiż (dno i ścianki do wys. 3 cm). Farsz: pokroić rybę i obranego kabaczka. Śmietanę zmiksować z jajkami, solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać. Na cieście ułożyć rybę i kabaczek, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec 30 - 40 min. ........................................................ ..................................................... DORSZ ZAPIEKANY
Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 40 dag pieczarek, 1 cebula (15 dag), 4 łyżki startego parmezanu, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz.
Filety opłukać i osuszyć. Cebula obrać i pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać. Pieczarki oczyścić - pokroić w plasty i podsmażyć z cebulą na maśle, następnie przełożyć do prodiża. Filety ułożyć na pieczarkach, posypać natką, dodać sól, pieprz i tymianek. Sos: z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, porcjami dodawać zimne mleko i mieszając zagotować. Rybę polać sosem, posypać parmezanem, przykryć i zapiekać 40 min. ........................................................ ......................................................... DORSZ PO TURECKU
Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 1 cebula (15 dag), po 20 dag brukselki, marchewki i różyczek kalafiora (mogą być mrożone), 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, vegeta, sól, pieprz.
Sos: 25 dag sera żółtego (warmiński, tylżycki), 1 1/2 szklanki śmietany 12%.
Filety opłukać i osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, przykryć i włożyć do lodówki na 30 min. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Warzywa wymieszać z polową cebuli, włożyć do prodiża, posypać vegetą i polać połową sosu. Na wierzchu ułożyć filety, polać pozostałym sosem i posypać cebulą oraz odłożonym serem. Piec 45 min. Sos: ser zetrzeć (6 łyżek sera odłożyć), dodać śmietanę oraz jajka i starannie wymieszać. ........................................................ ....................................................... NADZIEWANE KURZE UDKA
Z udek usunąć kości, lekko posolić. ZROBIĆ FARSZ: mielone mięso wymieszać z natką pietruszki, orzechami, doprawić solą, pieprzem, imbirem. Nadziać udka, otwory zakryć plastrami boczku i zaszyć. Cebulę i marchew pokroić w krążki. W rondelku rozgrzać tłuszcz, obsmażyć udka, dodać warzywa, razem chwilę smażyć, następnie podlać kilkoma łyżkami rosołu i ułożyć w prodiżu, piec ok. 30 min. Po ostudzeniu usunąć nici i pokroić w grube plastry.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Ubijając dodać cukier i żółtka . Po ubiciu gładkiej masy dodać wodę, olej - ubić, dodać proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie zmiksować. Można część wlać do prodiża, a drugą część wymieszać z kakao po czym wlać wlać do prodiża, tworząc obręcz na jasnej części masy. Piec do zarumienienia, ok35-40minut.
Dziękuję bardzo zaraz skopiuję sobie przepisy, bo szczerze mówiąc brakuje mi na WZ jakiegoś podziału na potrawy specjalnie do różnych kuchennych "przyrządzaczy": kuchenki mikrofalowej, prodiża, jest tylko szybkowar.
A co do szukania to od ilości nieco zgłupiałam, liczyłam, że użytkownicy prodiży podpowiedzą mi model, albo choć firme coby zawęzić poszukiwania.
Ale co tam. Po Twoich przepisach, mam już taki apetyt, że pójdę na żywioł i zaryzykuję cos na miarę moich możliwości finansowych.
Może i tak, ale nie mam naprawdę gdzie go postawić. Mam mini aneks kuchenny, jeden blat roboczy wielkości szafki 80 cm i koniec. Prodiż jest po prostu mały i mogę go schować.
Kochani, w innym wątku "pochwaliłam się", że niestety nie mam piekarnika. Jestem już tak zdesperowana, bo nie da się żyć bez dommowych ciast i pasztetów, że mam zamiar kupić prodiż. Ale nie mam koncepcji jaki, a zwrócić muszę uwagę na:
a) oszczędnosć prądu,
b) oszczędność miejsca w kuchni,
c) wygodę działania,
d) niezawodność.
Wiem, że wielu z Was nadal używa prodiża i chwali go sobie.
I chciałabym zapytać się jeszcze czy przepisy muszą być jakoś modyfikowane by udały się w prodiżu? Czy czas wypieku się zmienia?
Bosssz, jaka ja mam ochotę na domową szarlotkę....
Nie znam się na prodiżach niestety ale może to Ci pomoże, tu są różne modele może coś wybierzesz
http://www.nokaut.pl/szukaj/sprzet-agd/prodi%BF.html
A tu kilka przepisów na potrawy w prodiżu:
Amerykańskie ciasto z jabłkami
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min
........................................................ .................................................
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki:
- 2 cukry waniliowe,
- 1 margaryna,
- 1 szkl. cukru,
- 3 szkl. mąki,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szkl. śmietany,
- dowolne owoce.
Z margaryny, mąki, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę, odsypać 1 szklankę. Do pozostałego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia i śmietanę utrzeć. Wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40 min. w temp. 180 st.
........................................................ ................................................
Kurczę z prodiża
2 kurczaki,
sól,
łyżka mąki,
jajko,
łyżka mleka,
2-3 łyżki tartej bułki,
2 łyżki masła lub margaryny
Bardzo młode kurczaki po oczyszczeniu przekroić na połowy, osolić. półówki kurczaków otoczyć w mące, umoczyć w rozbitym z mlekiem jajku a następnie otoczyć w tartej bułce. Na deseczce przycisnąć każdą półówkę ręką, aby przylepiła się dobrze warstwa panierki. Ułożyć kurczaki w wysmarowanym tłuszczem prodiżu, na wierzchu na każdej półówce położyć po kawałeczku tłuszczu i upiec. Podawać z ziemniakami i mizerią.
........................................................ .................................................
SCHAB W PRODIŻU
1 kg schabu bez kości ponacinać jak na kotlety, ale nie do końca -powstaje taka niby książeczka. Oprószyć solą i pieprzem, w nacięcia powkładać bekon surowy, lub szynkę parmeńską, lub pancete- zależy, co wolisz. Włożyć do prodiża, dodać obrane niezbyt duże ziemniaki, obrane jarzyny (marchew, pietruszka, seler, kapusta wloska) pokrojone w spore kawałk, podlać oliwą i piec ok. 1 godz. Można podlać odrobiną wina lub rosołu, ale ostrożnie, bo płyn odparowuje bardzo wolno.
........................................................ ...............................................
ZAPIEKANKA Z RYŻU
Składniki:
1 szklanka ryżu, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 2 dag masła lub margaryny, sól, 2 jajka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, kilka łyżek dżemu z czarnych porzeczek lub wiśniowego, 2 dag masła, masło lub margaryna do smarowania naczynia, tarta bułka do wysypania, 1/2 szklanki Śmietany do polania zapiekanki.
Wykonanie: Wymyty ryż wsypać do solonej wrzącej wody z dodatkiem masła, gotować kilka minut, a następnie dodać szklankę wrzącego mleka. Gdy płyn wsiąknie w ryż naczynie zakryć i zawinąć w papier i w koc, odstawić do dogotowania. Wysmarować naczynie masłem, wysypać tartą bułką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem. Przestudzony ryż wymieszać z utartymi żółtkami, cynamonem lub cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę, wymieszać z ryżem. Połowę ryżu włożyć do naczynia, posmarować dość grubo dżemem, przykryć pozostałym ryżem. Wygładzić powierzchnię, posypać niewielką ilością tartej bułki, skropić stopionym masłem. zapiekać w prodiżu około 25 min. Zapiekankę podawać polaną śmietaną już po rozłożeniu na talerze.
.....................................
Zapiekane piersi z kurczaka
piersi z kurczaka
ziemniaczki
ser żółty
majonez
sól, pieprz
cebula
olej do wysmarowania prodiża
Piersi z kurczaka umyć, posolić, ułożyć na środku prodiża albo żaroodpornego naczynia, zostawiając naokoło miejsce na ziemniaczki i posypać warstewką pieprzu. Na to dać warstwę pokrojonej w kostkę cebuli (jak ktoś lubi) i starkowanego żółtego sera. Wszystko posmarować majonezem, żeby serek nie wystawał. Ziemniaczki obrać, pokroić na duże cząstki, posolić i ułożyć na brzegach prodiża wokół kurczaka.
Zapiekać około godziny aż serek bedzie się ciągnął.
........................................................ ...................................................
DORSZ PIECZONY W PRODIŻU
Ładny, gruby filet z dorsza układamy w prodiżu, polewamy łyżką rozpuszczonego masła, solimy i zapiekamy przez 30 minut. Można go, dla odmiany pokropić łyżeczką soku z cytryny lub łyżeczką białego, wytrawnego wina. Po 30 minutach otwieramy prodiż, zalewamy filet gęstym sosem chrzanowym i znowu zapiekamy około 15 minut.
........................................................ ....................................................
KARP PO ZATORSKU
Składniki:
1 kg ryby
2 jajka
10 dkg sera żółtego
10 dkg pieczarek
zielona pietruszka
sól, papryka, pieprz
mąka
śmietana
masło lub margaryna
Sposób przygotowania:
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu, na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w prodiżu. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec przez pół godziny, przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.
Jajka zapiekane w bułeczkach
4 bułeczki,
2 łyżki mleka,
4 dag masła,
sól, pieprz,
łyżeczka żółtego startego sera
Czerstwe bułki-kajzerki ściąć do 1/3 wysokości i wydrążyć miękisz. Wewnątrz skropić mlekiem i posmarować cienko masłem. Do tak przygotowanych bułeczek wbić po jednym surowym jajku, posolić, posypać pieprzem oraz utartym serem i położyć na wierzchu po kawałku masła. Bułeczki zapiec w prodiżu. Podać gorącą z dodatkiem soku pomidorowego. Ścięte czubki bułek można wykorzystać na grzanki do zupy.
........................................................ .....................................................
A teraz przepis na pieróg biłgorajski - sławne danko, trudny, ale warto!
Składniki:
1 kostka masła, 1/4 kostki smalcu, 2 żółtka ugotowane, ponadto 3 jajka całe, mąka (ponad 2 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia, do smaku odrobinę soli, pieprzu ziołowego i naturalnego oraz majeranku, pół szklanki śmietany (do farszu), łyżka śmietany do ciasta, ok. 30 dkg białego sera, 1,5 kg ziemniaków, ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej.
Ciasto
Zagnieść kruche ciasto w następujący sposób: jedną czwartą kostki masła i jedną czwartą kostki smalcu siekać z mąką (około 1,5 szklanki). Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę soli i pieprzu ziołowego, dwa ugotowane żółtka i siekać nadal. Następnie dodać całe jajko i łyżkę śmietany. Całość zagnieść dodając tyle mąki, aby ciasto było wyrobione jak plastelina. Podzielić ciasto na dwie części. Po rozwałkowaniu, jedną wyłożyć spód i boki w prodiżu. Pozostałym ciastem wyłożyć cienką warstwą wierzch farszu.
Farsz
Porządnie wypłukać i osączyć na sicie 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Roztopić trzy czwarte kostki masła. Około 30 dkg sera białego (półtłustego lub tłustego), rozgnieść (np. praską lub tłuczkiem z dziurkami). Ugotować półtora kilograma ziemniaków.
Do naczynia wyłożyć kaszę gryczaną i wysypać na nią gorące ziemniaki oraz wlać roztopione masło. Tłuczkiem do ziemniaków wymieszać całość i maksymalnie rozdrobnić. Przyprawić do smaku solą i naturalnym zmielonym pieprzem. Jak ktoś lubi, może doprawić drobiną majeranku czy gałki muszkatołowej.
Po ostudzeniu, do masy dodać rozdrobniony ser i 2 surowe jajka oraz pół szklanki śmietany. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki lub prodiża wyłożonego cienką warstwą kruchego ciasta „na słono”. Ciasto na wierzchu farszu posmarować żółtkiem i nakłuć widelcem (wtedy nie odstaje przy pieczeniu). Piec w prodiżu około półtorej godziny. Przez pierwszych 20 minut z włączonym spodem prodiża, potem wystarczy tylko włączone wieko. Zakończyć pieczenie, gdy skórka pieroga jest zrumieniona.
Pieróg ostudzony najbardziej smakuje z masłem, pasztetem, wędliną, z kefirem, śmietaną itd. Doskonały jest też świeżo upieczony, albo podsmażany.
........................................................ .......................................................
QUICHE
Ciasto:
20 dag mąki,
10 dag masła,
1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
20 dag makreli,
20 dag kabaczka,
1 szklanka śmietany 30-procent.,
4 jajka,
4 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz.
Masło posiekać z mąką i solą, dodać 3 łyżki wody, szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim wysmarowany masłem prodiż (dno i ścianki do wys. 3 cm). Farsz: pokroić rybę i obranego kabaczka. Śmietanę zmiksować z jajkami, solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać. Na cieście ułożyć rybę i kabaczek, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec 30 - 40 min.
........................................................ .....................................................
DORSZ ZAPIEKANY
Składniki:
80 dag filetów z dorsza,
40 dag pieczarek,
1 cebula (15 dag),
4 łyżki startego parmezanu,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól, pieprz.
Sos:
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła,
2 szklanki mleka.
Filety opłukać i osuszyć. Cebula obrać i pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać. Pieczarki oczyścić - pokroić w plasty i podsmażyć z cebulą na maśle, następnie przełożyć do prodiża. Filety ułożyć na pieczarkach, posypać natką, dodać sól, pieprz i tymianek. Sos: z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, porcjami dodawać zimne mleko i mieszając zagotować. Rybę polać sosem, posypać parmezanem, przykryć i zapiekać 40 min.
........................................................ .........................................................
DORSZ PO TURECKU
Składniki:
50 dag filetów z dorsza,
1 cebula (15 dag),
po 20 dag brukselki, marchewki i różyczek kalafiora (mogą być mrożone), 2 łyżki oliwy,
sok z 1/2 cytryny,
vegeta, sól, pieprz.
Sos:
25 dag sera żółtego (warmiński, tylżycki),
1 1/2 szklanki śmietany 12%.
Filety opłukać i osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, przykryć i włożyć do lodówki na 30 min. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Warzywa wymieszać z polową cebuli, włożyć do prodiża, posypać vegetą i polać połową sosu. Na wierzchu ułożyć filety, polać pozostałym sosem i posypać cebulą oraz odłożonym serem. Piec 45 min. Sos: ser zetrzeć (6 łyżek sera odłożyć), dodać śmietanę oraz jajka i starannie wymieszać.
........................................................ .......................................................
NADZIEWANE KURZE UDKA
Składniki:
4 udka,
20 dag mielonego mięsa,
1 łyżka siekanej natki pietruszki,
1 łyżka siekanych orzechów włoskich,
4 plastry wędzonego boczku,
sól, pieprz, imbir, gałka muszkat., goździk,
1 cebula,
1 marchew,
4 dag masła,
1/2 szklanki rosołu.
Z udek usunąć kości, lekko posolić. ZROBIĆ FARSZ: mielone mięso wymieszać z natką pietruszki, orzechami, doprawić solą, pieprzem, imbirem. Nadziać udka, otwory zakryć plastrami boczku i zaszyć. Cebulę i marchew pokroić w krążki. W rondelku rozgrzać tłuszcz, obsmażyć udka, dodać warzywa, razem chwilę smażyć, następnie podlać kilkoma łyżkami rosołu i ułożyć w prodiżu, piec ok. 30 min. Po ostudzeniu usunąć nici i pokroić w grube plastry.
Biszkoptowe z prodiża.
1,5 szkl. mąki (tortowa, szymanowska)
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1, 5szkl.cukru
3 jaja
8 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody(cukier roztopi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
cukier waniliowy lub zapach
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Ubijając dodać cukier i żółtka . Po ubiciu gładkiej masy dodać wodę, olej - ubić, dodać proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie zmiksować. Można część wlać do prodiża, a drugą część wymieszać z kakao po czym wlać wlać do prodiża, tworząc obręcz na jasnej części masy. Piec do zarumienienia, ok35-40minut.
Dziękuję bardzo zaraz skopiuję sobie przepisy, bo szczerze mówiąc brakuje mi na WZ jakiegoś podziału na potrawy specjalnie do różnych kuchennych "przyrządzaczy": kuchenki mikrofalowej, prodiża, jest tylko szybkowar.
A co do szukania to od ilości nieco zgłupiałam, liczyłam, że użytkownicy prodiży podpowiedzą mi model, albo choć firme coby zawęzić poszukiwania.
Ale co tam. Po Twoich przepisach, mam już taki apetyt, że pójdę na żywioł i zaryzykuję cos na miarę moich możliwości finansowych.
Dzięki :)
Dlaczego chcesz kupić prodiż , a nie elektryczny piekarnik? Wydaje mi się że byłby praktyczniejszy.
Może i tak, ale nie mam naprawdę gdzie go postawić. Mam mini aneks kuchenny, jeden blat roboczy wielkości szafki 80 cm i koniec. Prodiż jest po prostu mały i mogę go schować.