piszę pracę dyplomową o turystyce konnej i pomyślałam, że warto na pierwszej stronie dać taką złotą myśl o koniach. tylko, że nie wiem co wybrać. może Wy mi pomożecie :) moj nr 1 to "Żadna godzina życia nie została zmarnowana gdy się ją spędziło w siodle" ( Winston Churchill) tylko, ze jest to bardzo popularny cytat i widziałam, ze osoby piszące o jezdziectwie u mnie na uczelni już go wykorzystali. ja z resztą też ale w jednym z rozdziałów. mam mam wiele książek poświeconych jeździe konnej i są tam przepiękne słowa, ale dotyczą głownie dążenia do perfekcji w jeździe, do harmonii. może znacie coś? coś hmmm...ponadczasowego by pasowało do konnej turystyki. czyli nie chodzi tu o piękną sylwetke na koniu tylko o tą bliskość ze zwierzęciem. mam jeszcze taki cytat, ale nie jestem pewna czyje są to słowa. możliwe, że Williama Faulkner'a ale głowy nie dam"Koń daje nam okazję do chwilowego choćby powrotu do natury".
William Shakespeare "Konia! konia! królestwo za konia!" .......................................................................................... Blaise Pascal — Nieobjęta Ziemia "Przeczyć, wierzyć i całkowicie wątpić jest tym dla człowieka czym bieg dla konia." ............................................................................................. ,,Galopem przez życie'' .............................................................................................. ,,Złap jesienny wiatr w swe dłonie i krzyknij z całych sił tak bardzo kocham KONIE'' .............................................................................................. ,,Człowiek musi nauczyć się chodzić koń z tym się rodzi'' ................................................................................................ "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr." ................................................................................................. Pędzą konie, dzikie konie Po zielonej, wielkiej łące. A za nimi w pełnym blasku, Szczerozłote patrzy słońce.
Gnają naprzód w stronę morza. Wiatr na skrzydłach gra. Na ich czele czarny ogier, Czarne oczy ma.
Już dotarły na skraj plaży Biegną szybko tak, Że spod kopyt wylatuje Szczerozłoty piach.
I już pędzą w pełnym biegu Po tym pięknym morskim brzegu.
Krople czystej morskiej wody, Co pryskają dla ochłody, Na ich grzbietach wciąż lądują, O ocean dopytują.
No a konie, dzikie konie, Tak cudownie rozpędzone Teraz w stronę wschodu gnają. Roziskrzone oczy mają. Pełne szczęścia i radości Z odzyskanej dziś wolności.
Pędzą dalej piękne konie Po pachnącej sianem łące. A za nimi wciąż stęsknione, Szczerozłote patrzy słońce. Maja Bronkowska ............................................................... nie wiem czy coś Ci to pomoże, ale może się przyda (wszystko znalezione w internecie)
"Koniom i zakochanym inaczej pachnie siano" To może nie na stronę tytułową, ale tak mi się spodobało odnośnie tematu koni. Słowa Stanisława Jerzego Leca.
odbiegając minimalnie od tematu :) to są moje ulubione "mądrości":
"koń coraz dalej odbiega jeśli go gonić.Lecz jeśli jest twój pozwól mu biegać, bo i tak sam wróci" przysłowie chińskie - kiedyś trafiłam na ciasteczko z tą wróżbą "Wpokonywaniu przeszkody na koniu jest coś, co sprawia że czujesz się wspaniale" WILLIAM FAULKNER "Niebo jest wysokie, a ziemia szeroka. Jeśli dosiądziesz konia, zrozumiesz, co to oznacza" RUDOLF C. BINDING "Radość bycia z końmi daje połączenie rzadkich elementów: gracji, piękna, energii i ognia." SHARON RALLS LEMON
I Allach wziął garść południowego wiatru, owiał go swym oddechem i stworzył konia… – Będziesz fruwał bez skrzydeł i wojował bez miecza, o, Koniu…
"mistrzem może zostać jedynie ten, kto nie tylko fizycznie ale i psychicznie potrafi zespolić się z koniem w jedną harmonijną całość RICHARD WATJEN
Wejdź na "końskie " strony np. Qnwortal, Re-volta lub na forum jakiejś "końskiej" Fundacji,TARA, PRO EQUO. Tam sporo fajnych tekstów mają w swoich podpisach. Może coś wybierzesz. Pozdrawiam
Ponad pół wieku temu przeczytałem w "Przekroju" przysłowie arabskie, któremu do dziś jestem wierny w poczynaniach "Szlachetny koń nie będzie jadł siana, którego mu raz odmówiono".
Kinka, miałam nadzieję, że znajdę autora "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr" lecz niestety ... ale może wybierzesz coś z tego, są tu podani autorzy niektórych powiedzeń/przyslów:
O KONIACH Konie… Jeśli Bóg stworzył coś piękniejszego, to zachował to dla siebie. *** I Allach wziął garść południowego wiatru, owiał go swym oddechem i stworzył konia… – Będziesz fruwał bez skrzydeł i wojował bez miecza, o, Koniu… LEGENDA BEDUIŃSKAKoń to żywa poezja. *** Kto dosiadł konia, ten dosiadł wiatr. *** Są trzy rzeczy najpiękniejsze na świecie: okręt pod pełnymi żaglami, koń w galopie i kobieta w tańcu. PRZYSŁOWIE PERSKIE
W pokonywaniu przeszkody na koniu jest coś, co sprawia że czujesz się wspaniale. WILLIAM FAULKNER Koń daje nam okazję do chwilowego choćby powrotu do natury. *** Żadna godzina życia spędzona w siodle nie jest godziną straconą. WINSTON CHURCHILL Koń stworzony ku bieganiu, jak ptak ku lataniu. *** Nie ma nic piękniejszego, niż jeździec jadący w harmonii z koniem, którego dosiadł. *** Koń stworzony z wiatru, ma w sobie moc wszystkich żywiołów. *** Konie, dumne konie, zasłuchane w szumy traw, lekkie i swobodne, jak na czystym niebie ptak. Kiedy tak patrzę, do biegu się rwą… Chciałbym uciec stąd, chciałbym gnać za swą tęsknotą... KRZYSZTOF DZIKOWSKI My, konie, nie chcemy umierać na wojnach. MARIA PAWLIKOWSKA-JASNORZEWSKA Niebo jest wysokie, a ziemia szeroka. Jeśli dosiądziesz konia, zrozumiesz, co to oznacza. RUDOLF C. BINDING Wie kiedy jesteś szczęśliwy wie kiedy jesteś zadowolony, wie kiedy jesteś pewny siebie, i zawsze wie kiedy masz marchewkę. *** Wiatr niebiański wieje pomiędzy końskimi uszami. PRZYSŁOWIE ARABSKIE Jeździć na koniu to jakby unosić się w chmurach. *** Nie ma większej tajemnicy niż ta pomiędzy jeźdźcem i jego koniem. ROBERT SMITH SURTEES Koń kocha wolność. Nawet najsłabszy, stary, spracowany koń będzie tarzał się po ziemi albo puści się w niezdarny galop, kiedy tylko poczuje, że jest wolny od więzów. GERALD RAFERTY Piękny koń to zawsze ogromne przeżycie – z rodzaju tych, które można zepsuć słowami. BERYL MARKHAM ...Usłyszałem rżenie. Było tak radosne i melodyjne, że moje serce zadrżało ze szczęścia na sam jego dźwięk. NATHANIEL HAWTHORNE Koniu krzywy, koniu siwy, Ozdobiony łachem grzywy, Kocham zawiew zmydlonych Twym potem rzemieni I oddech, juchą polnej dymiący zieleni. BOLESŁAW LEŚMIAN Koń jest odbiciem marzeń ludzi o nich samych – silny, potężny, piękny. I potrafi sprawić, że możemy choć na chwilę uciec od naszej ziemskiej egzystencji. PAM BROWN Radość bycia z końmi daje połączenie rzadkich elementów: gracji, piękna, energii i ognia. SHARON RALLS LEMON Mojemu psychiatrze płacę tylko za siano i owies, a on wysłuchuje codziennie moich zwierzeń. *** Cwał na koniu to lekarstwo na każde zło. BENJAMIN DISRAELI Jeżdżąc na koniu doświadczamy prawdziwej wolności. HELEN THOMSON Boże broń, abym poszedł do Nieba, w którym nie ma koni. R.B. Cunninghame Graham Poranne słońce zaczynało ogrzewać ziemię swoim ciepłem. Otaczały mnie dźwięki drogie każdemu jeźdźcowi – parskanie koni czyszczących gardła, delikatny świst ogonów, brzęk metalowych sprzączek gdy zarzucaliśmy siodła na końskie grzbiety – małe dźwięki bez znaczenia, ale pozostały one na zawsze w mojej podświadomości. WYNFORD VAUGHAN-THOMAS Konie są mądrzejsze od ludzi. Nigdy nie słyszałem, żeby koń stawiał na człowieka. WILL ROGERS Gdziekolwiek człowiek pozostawił odcisk swojej stopy na długiej drodze cywilizacyjnego rozwoju, znajdujemy obok niego odcisk końskiego kopyta. JOHN MOORE „Koń” i “wolność” to dla mnie synonimy. VERYL GOODNIGHT Koń może użyczyć jeźdźcowi siły i szybkości, których mu brakuje, ale mądry jeździec pamięta, że to tylko pożyczka. PAM BROWN Gdzie na tym świecie człowiek może znaleźć takie szlachectwo bez dumy, przyjaźń bez zazdrości, czy piękno bez próżności? Gracja konia jest związana z siłą, a siła łagodnością jest tłumiona. Służy bez służalczości, walczy bez wrogości. Nikt nie dorównuje mu mocą, nikt nie jest tak szybki i tak cierpliwy. RONALD DUNCAN Koń mimo wszystkich cierpień, których doświadczył, zachował rajską słodycz krwi. JOHANNES JENSEN Konie użyczają nam skrzydeł, których nie posiadamy. *** Gdzieś-tam musi być jakieś soczyste pastwisko, Gdzie szemrzą strumyki i rosną wysokie drzewa – Jakieś rajskie miejsce, do którego idą konie. STANLEY HARRISON Koń jest bożym darem dla człowieka. PRZYSŁOWIE ARABSKIE
"Jeździectwo jest pięknym sportem i może być uznane za sztukę, na której wyżyny chciałbyś się wznieść. Dostąpić tego może jednak ten, kto z całym zrozumieniem wniknie w psychikę konia i kto nie siłą, ale wyczuciem osiągnie z nim porozumienie" - Wilhelm Museler
Mnie bardzo się podoba znana Ci pewnie sentencja z Koranu - szczególnie to zdanie, które wytłuściłam...Owocnych poszukiwań !
„... Zanim Bóg ukończył wielkie dzieło stworzenia i ulepił z gliny człowieka, zwrócił się do wiatru południowego słowami: uczynię z ciebie stworzenie w które włożę potęgę i chwałę moich przyjaciół, a poniżenie nieprzyjaciół moich. Wiatr odpowiedział-Stwórz. Wtedy wziął Bóg garść wiatru i stworzył zeń konia. -Ja ciebie stwarzam koniem i nazywam arabskim. Przywiązuję dobro i szczęście do kosmyka twojej grzywy nad czołem. Bogate łupy będą zdobyte na twoim grzbiecie a moc będzie z tobą gdziekolwiek byś się znalazł...” /Koran/
Na to pytanie już musisz sama sobie odpowiedzieć :))) Tak na poważnie ,Generał Wieniawa-Długoszowski to bardzo barwna i kontrowersyjna postać Człowiek o wielkim poczuciu humoru, znakomity poeta (piszący niestety przeważnie do szyflady) autor wielu pikantnych satyrycznych wierszy i bohater wielu skandali towarzyskich XXlecia międzywojennego Późniejszy ambasador RP w Rzymie i niestety niedoszły Prezydent RP na uchodźctwie. Człowiek . którego honor i niemożliwość przełknięcia czary goryczy i upokorzenia jakie serwował mu zarówno obóz Sikorskiego jak i szuje ( jak by to powiedział Piłsudski) związane z tą gorszą, podłą częścią obozu sanacyjnego, nie pozwoliły na dalsze życie. Szykanowany i upokorzony tym , że odmówiono mu pełnienia służby wojskowej, nawet jako szeregowemu żołnieżowi Popełnił samobójstwo 1 lipca 1942r w Nowym Jorku To tyle mych refleksji i wywodów historycznych na temat tego Wielkiego człowieka z którego obóz Sikorskiego a potem władze PRL zrobiły pijaka i awanturnika Zainteresowanym polecam książkę Jacka Majchrowskiego "Ulubieniec Cezara"
Sięgnij do jakiejś księgi przysłów lub cytatów - konie znajdziesz wszędzie, a jednocześnie będziesz miała pewne i, co w tej sytuacji ważne, krytyczne źródło.Powodzenia i trzymam kciuki za pracę
dzieki Wam wszystkim, jeszcze nie wybrałam, ale dzieki Wam poznałam nowe aforyzmy, cytaty...
powiedzcie mi jeszcze proszę co czujecie patrząc na tą fotografię. ja obiektywna być nie mogę bo to były moje "Gadziny", a zastanawiam się czy nie umieścić tego zdjęcia w pracy na wstępie z cytatem.
już sama nie wiem...jest 2 w nocy a ja jeszcze siedzę, piszę i chyba już nie myślę, więc jeśli napisałam jakieś brednie...wybaczcie :)
Widać na pierwszy rzut oka,że Ci ufają. A cytat musiałby być właśnie o zaufaniu, przywiązaniu.i współpartnerstwie. Ja to tak odczuwam. Śliczne zdjęcie, prosimy o więcej takich !
Ja odnoszę wrażeni, że konie czują się swobodnie, natomiast Ciebie jakby ta scena nieco zaskoczyła. Pozdrawiam.Zdjęcie fajne, ale jakby mało miało wspólnego z turystyką konną. Jeśli już to z agroturystyką.
może się tak wydaje, ze jestem zaskoczona... skubałam sobie słonecznika wtedy na hamaku, a tu nagle przyleciały do mnie konie przewitać się, w sumie jak zwykle gdy odpoczywałam na hamaku. kasztanka łakomczuch też chciała posmakować ziarenek:)
w pracy mam rozdział o gospodarstwach agroturystycznych, które oferują jazdę konną
piszę pracę dyplomową o turystyce konnej i pomyślałam, że warto na pierwszej stronie dać taką złotą myśl o koniach. tylko, że nie wiem co wybrać. może Wy mi pomożecie :) moj nr 1 to "Żadna godzina życia nie została zmarnowana gdy się ją spędziło w siodle" ( Winston Churchill) tylko, ze jest to bardzo popularny cytat i widziałam, ze osoby piszące o jezdziectwie u mnie na uczelni już go wykorzystali. ja z resztą też ale w jednym z rozdziałów. mam mam wiele książek poświeconych jeździe konnej i są tam przepiękne słowa, ale dotyczą głownie dążenia do perfekcji w jeździe, do harmonii.
może znacie coś? coś hmmm...ponadczasowego by pasowało do konnej turystyki. czyli nie chodzi tu o piękną sylwetke na koniu tylko o tą bliskość ze zwierzęciem.
mam jeszcze taki cytat, ale nie jestem pewna czyje są to słowa. możliwe, że Williama Faulkner'a ale głowy nie dam"Koń daje nam okazję do chwilowego choćby powrotu do natury".
Życie ludzkie jest jak koń mijający nas w galopie. ale niestety nie znam autora
Koń, jaki jest, każdy widzi...
..........................................................................................
Blaise Pascal — Nieobjęta Ziemia "Przeczyć, wierzyć i całkowicie wątpić jest tym dla człowieka czym bieg dla konia."
.............................................................................................
,,Galopem przez życie''
..............................................................................................
,,Złap jesienny wiatr w swe dłonie i krzyknij z całych sił tak bardzo kocham KONIE''
..............................................................................................
,,Człowiek musi nauczyć się chodzić koń z tym się rodzi''
................................................................................................
"Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr."
.................................................................................................
Pędzą konie, dzikie konie
Po zielonej, wielkiej łące.
A za nimi w pełnym blasku,
Szczerozłote patrzy słońce.
Gnają naprzód w stronę morza.
Wiatr na skrzydłach gra.
Na ich czele czarny ogier,
Czarne oczy ma.
Już dotarły na skraj plaży
Biegną szybko tak,
Że spod kopyt wylatuje
Szczerozłoty piach.
I już pędzą w pełnym biegu
Po tym pięknym morskim brzegu.
Krople czystej morskiej wody,
Co pryskają dla ochłody,
Na ich grzbietach wciąż lądują,
O ocean dopytują.
No a konie, dzikie konie,
Tak cudownie rozpędzone
Teraz w stronę wschodu gnają.
Roziskrzone oczy mają.
Pełne szczęścia i radości
Z odzyskanej dziś wolności.
Pędzą dalej piękne konie
Po pachnącej sianem łące.
A za nimi wciąż stęsknione,
Szczerozłote patrzy słońce.
Maja Bronkowska
...............................................................
nie wiem czy coś Ci to pomoże, ale może się przyda (wszystko znalezione w internecie)
nie znałąm tego wiersza,jest ładny ale jedank nie pasuje do pracy, dzieki :)
też zastanawiałam sie nad "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr." ale nie znam pochodzenia tego cytatu
"Koniom i zakochanym inaczej pachnie siano"
To może nie na stronę tytułową, ale tak mi się spodobało odnośnie tematu koni.
Słowa Stanisława Jerzego Leca.
hehe...też mi się podoba :)
odbiegając minimalnie od tematu :)
to są moje ulubione "mądrości":
"koń coraz dalej odbiega jeśli go gonić.Lecz jeśli jest twój pozwól mu biegać, bo i tak sam wróci" przysłowie chińskie - kiedyś trafiłam na ciasteczko z tą wróżbą
"Wpokonywaniu przeszkody na koniu jest coś, co sprawia że czujesz się wspaniale" WILLIAM FAULKNER
"Niebo jest wysokie, a ziemia szeroka. Jeśli dosiądziesz konia, zrozumiesz, co to oznacza" RUDOLF C. BINDING
"Radość bycia z końmi daje połączenie rzadkich elementów: gracji, piękna, energii i ognia." SHARON RALLS LEMON
I Allach wziął garść południowego wiatru, owiał go swym oddechem i stworzył konia…
– Będziesz fruwał bez skrzydeł i wojował bez miecza, o, Koniu…
"mistrzem może zostać jedynie ten, kto nie tylko fizycznie ale i psychicznie potrafi zespolić się z koniem w jedną harmonijną całość RICHARD WATJEN
Wejdź na "końskie " strony np. Qnwortal, Re-volta lub na forum jakiejś "końskiej" Fundacji,TARA, PRO EQUO. Tam sporo fajnych tekstów mają w swoich podpisach. Może coś wybierzesz. Pozdrawiam
Ponad pół wieku temu przeczytałem w "Przekroju" przysłowie arabskie, któremu do dziś jestem wierny w poczynaniach
"Szlachetny koń nie będzie jadł siana, którego mu raz odmówiono".
Kinka, miałam nadzieję, że znajdę autora "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr" lecz niestety ...
ale może wybierzesz coś z tego, są tu podani autorzy niektórych powiedzeń/przyslów:
O KONIACH
Konie… Jeśli Bóg stworzył coś piękniejszego, to zachował to dla siebie.
I Allach wziął garść południowego wiatru, owiał go swym oddechem i stworzył konia…
– Będziesz fruwał bez skrzydeł i wojował bez miecza, o, Koniu…
LEGENDA BEDUIŃSKA Koń to żywa poezja.
Kto dosiadł konia, ten dosiadł wiatr.
Są trzy rzeczy najpiękniejsze na świecie: okręt pod pełnymi żaglami, koń w galopie i kobieta w tańcu.
PRZYSŁOWIE PERSKIE
W pokonywaniu przeszkody na koniu jest coś, co sprawia że czujesz się wspaniale.
WILLIAM FAULKNER
Koń daje nam okazję do chwilowego choćby powrotu do natury.
Żadna godzina życia spędzona w siodle nie jest godziną straconą.
WINSTON CHURCHILL
Koń stworzony ku bieganiu, jak ptak ku lataniu.
Nie ma nic piękniejszego, niż jeździec jadący w harmonii z koniem, którego dosiadł.
Koń stworzony z wiatru, ma w sobie moc wszystkich żywiołów.
Konie, dumne konie,
zasłuchane w szumy traw,
lekkie i swobodne,
jak na czystym niebie ptak.
Kiedy tak patrzę,
do biegu się rwą…
Chciałbym uciec stąd,
chciałbym gnać za swą tęsknotą...
KRZYSZTOF DZIKOWSKI
My, konie, nie chcemy umierać na wojnach.
MARIA PAWLIKOWSKA-JASNORZEWSKA
Niebo jest wysokie, a ziemia szeroka. Jeśli dosiądziesz konia, zrozumiesz, co to oznacza.
RUDOLF C. BINDING
Wie kiedy jesteś szczęśliwy
wie kiedy jesteś zadowolony,
wie kiedy jesteś pewny siebie,
i zawsze wie kiedy masz marchewkę.
Wiatr niebiański wieje pomiędzy końskimi uszami.
PRZYSŁOWIE ARABSKIE
Jeździć na koniu to jakby unosić się w chmurach.
Nie ma większej tajemnicy niż ta pomiędzy jeźdźcem i jego koniem.
ROBERT SMITH SURTEES
Koń kocha wolność. Nawet najsłabszy, stary, spracowany koń będzie tarzał się po ziemi albo puści się w niezdarny galop, kiedy tylko poczuje, że jest wolny od więzów.
GERALD RAFERTY
Piękny koń to zawsze ogromne przeżycie – z rodzaju tych, które można zepsuć słowami. BERYL MARKHAM
...Usłyszałem rżenie. Było tak radosne i melodyjne, że moje serce zadrżało ze szczęścia na sam jego dźwięk.
NATHANIEL HAWTHORNE
Koniu krzywy, koniu siwy,
Ozdobiony łachem grzywy,
Kocham zawiew zmydlonych
Twym potem rzemieni
I oddech, juchą polnej dymiący zieleni.
BOLESŁAW LEŚMIAN
Koń jest odbiciem marzeń ludzi o nich samych – silny, potężny, piękny. I potrafi sprawić, że możemy choć na chwilę uciec od naszej ziemskiej egzystencji.
PAM BROWN
Radość bycia z końmi daje połączenie rzadkich elementów: gracji, piękna, energii i ognia.
SHARON RALLS LEMON
Mojemu psychiatrze płacę tylko za siano i owies, a on wysłuchuje codziennie moich zwierzeń.
Cwał na koniu to lekarstwo na każde zło.
BENJAMIN DISRAELI
Jeżdżąc na koniu doświadczamy prawdziwej wolności.
HELEN THOMSON
Boże broń, abym poszedł do Nieba, w którym nie ma koni.
R.B. Cunninghame Graham
Poranne słońce zaczynało ogrzewać ziemię swoim ciepłem. Otaczały mnie dźwięki drogie każdemu jeźdźcowi – parskanie koni czyszczących gardła, delikatny świst ogonów, brzęk metalowych sprzączek gdy zarzucaliśmy siodła na końskie grzbiety – małe dźwięki bez znaczenia, ale pozostały one na zawsze w mojej podświadomości.
WYNFORD VAUGHAN-THOMAS
Konie są mądrzejsze od ludzi. Nigdy nie słyszałem, żeby koń stawiał na człowieka.
WILL ROGERS
Gdziekolwiek człowiek pozostawił odcisk swojej stopy na długiej drodze cywilizacyjnego rozwoju, znajdujemy obok niego odcisk końskiego kopyta.
JOHN MOORE
„Koń” i “wolność” to dla mnie synonimy.
VERYL GOODNIGHT
Koń może użyczyć jeźdźcowi siły i szybkości, których mu brakuje, ale mądry jeździec pamięta, że to tylko pożyczka.
PAM BROWN
Gdzie na tym świecie człowiek może znaleźć takie szlachectwo bez dumy, przyjaźń bez zazdrości, czy piękno bez próżności?
Gracja konia jest związana z siłą, a siła łagodnością jest tłumiona.
Służy bez służalczości, walczy bez wrogości.
Nikt nie dorównuje mu mocą, nikt nie jest tak szybki i tak cierpliwy.
RONALD DUNCAN
Koń mimo wszystkich cierpień, których doświadczył, zachował rajską słodycz krwi.
JOHANNES JENSEN
Konie użyczają nam skrzydeł, których nie posiadamy.
Gdzieś-tam musi być jakieś soczyste pastwisko,
Gdzie szemrzą strumyki i rosną wysokie drzewa –
Jakieś rajskie miejsce, do którego idą konie.
STANLEY HARRISON
Koń jest bożym darem dla człowieka.
PRZYSŁOWIE ARABSKIE
"Jeździectwo jest pięknym sportem i może być uznane za sztukę, na której wyżyny chciałbyś się wznieść. Dostąpić tego może jednak ten, kto z całym zrozumieniem wniknie w psychikę konia i kto nie siłą, ale wyczuciem osiągnie z nim porozumienie" - Wilhelm Museler
Daneczka69 dzieki, że próbowałaś :) te cytaty to pewnie ze strony fundacji Eulalii, coś mi się tak zdaje:)
nadia mam tą książkę Muselera.
Mnie bardzo się podoba znana Ci pewnie sentencja z Koranu - szczególnie to zdanie, które wytłuściłam...Owocnych poszukiwań !
„... Zanim Bóg ukończył wielkie dzieło stworzenia i ulepił z gliny człowieka, zwrócił się do wiatru południowego słowami: uczynię z ciebie stworzenie w które włożę potęgę i chwałę moich przyjaciół, a poniżenie nieprzyjaciół moich. Wiatr odpowiedział-Stwórz. Wtedy wziął Bóg garść wiatru i stworzył zeń konia.
-Ja ciebie stwarzam koniem i nazywam arabskim. Przywiązuję dobro i szczęście do kosmyka twojej grzywy nad czołem. Bogate łupy będą zdobyte na twoim grzbiecie a moc będzie z tobą gdziekolwiek byś się znalazł...” /Koran/
Są trzy rzeczy najpiękniejsze na świecie: okręt pod pełnymi żaglami, koń w galopie i kobieta w tańcu.
Tego autorem o ile się nie mylę jest Balzac. Pozdrawiam
Gdziekolwiek człowiek pozostawił odcisk swojej stopy na długiej drodze cywilizacyjnego rozwoju, znajdujemy obok niego odcisk końskiego kopyta
To jest mój typ
Bolesław Wieniawa-Długoszowski :
"Bo w sercu ułana, gdy je położysz na dłoń, na pierwszym miejscu panna, przed nią tylko koń."
Powiedz mi Zbyhu, dlaczego nie jestem zdziwiona "Twoją cytatą"?
Na to pytanie już musisz sama sobie odpowiedzieć :)))
Tak na poważnie ,Generał Wieniawa-Długoszowski to bardzo barwna i kontrowersyjna postać Człowiek o wielkim poczuciu humoru, znakomity poeta (piszący niestety przeważnie do szyflady) autor wielu pikantnych satyrycznych wierszy i bohater wielu skandali towarzyskich XXlecia międzywojennego Późniejszy ambasador RP w Rzymie i niestety niedoszły Prezydent RP na uchodźctwie. Człowiek . którego honor i niemożliwość przełknięcia czary goryczy i upokorzenia jakie serwował mu zarówno obóz Sikorskiego jak i szuje ( jak by to powiedział Piłsudski) związane z tą gorszą, podłą częścią obozu sanacyjnego, nie pozwoliły na dalsze życie. Szykanowany i upokorzony tym , że odmówiono mu pełnienia służby wojskowej, nawet jako szeregowemu żołnieżowi Popełnił samobójstwo 1 lipca 1942r w Nowym Jorku
To tyle mych refleksji i wywodów historycznych na temat tego Wielkiego człowieka z którego obóz Sikorskiego a potem władze PRL zrobiły pijaka i awanturnika Zainteresowanym polecam książkę Jacka Majchrowskiego "Ulubieniec Cezara"
Sięgnij do jakiejś księgi przysłów lub cytatów - konie znajdziesz wszędzie, a jednocześnie będziesz miała pewne i, co w tej sytuacji ważne, krytyczne źródło.Powodzenia i trzymam kciuki za pracę
Może tutaj coś znajdziesz ciekawego: http://www.horsesports.fora.pl/konie-i-jazda-konna,1/cytaty-aforyzmy-przyslowia,88.html
dzieki Wam wszystkim, jeszcze nie wybrałam, ale dzieki Wam poznałam nowe aforyzmy, cytaty...
powiedzcie mi jeszcze proszę co czujecie patrząc na tą fotografię. ja obiektywna być nie mogę bo to były moje "Gadziny", a zastanawiam się czy nie umieścić tego zdjęcia w pracy na wstępie z cytatem.
już sama nie wiem...jest 2 w nocy a ja jeszcze siedzę, piszę i chyba już nie myślę, więc jeśli napisałam jakieś brednie...wybaczcie :)
Widać na pierwszy rzut oka,że Ci ufają. A cytat musiałby być właśnie o zaufaniu, przywiązaniu.i współpartnerstwie. Ja to tak odczuwam. Śliczne zdjęcie, prosimy o więcej takich !
Ja odnoszę wrażeni, że konie czują się swobodnie, natomiast Ciebie jakby ta scena nieco zaskoczyła. Pozdrawiam.
Zdjęcie fajne, ale jakby mało miało wspólnego z turystyką konną. Jeśli już to z agroturystyką.
może się tak wydaje, ze jestem zaskoczona... skubałam sobie słonecznika wtedy na hamaku, a tu nagle przyleciały do mnie konie przewitać się, w sumie jak zwykle gdy odpoczywałam na hamaku. kasztanka łakomczuch też chciała posmakować ziarenek:)
w pracy mam rozdział o gospodarstwach agroturystycznych, które oferują jazdę konną
Kinka a co z mottem ? Zdecydowałas sie na coś ? Podziel się z nami..
chciałam coś mniej znanego, ale.... jednak zostało to "Żadna godzina życia nie została zmarnowana gdy się ją spędziło w siodle" ( Winston Churchill).
I może słusznie. Proste, ładne i pasuje do tematu . pozdrawiam
„Żadna godzina życia spędzona w siodle nie jest godziną straconą.”
Do mnie to tłumaczenie przemawia bardziej. Jest krótsze i jaśniejsze. Pozdrawiam.
Muszę się pochwalić :)
Obrona już za mną :)
obrona 5, praca 5 :)
co za ulga:))
Brawo ! Zuch dziewczyna !
I warto było tak się przejmować.
GRATULUJĘ.
I tak trzymaj !!! BRAWO!!!