Chodzi mi tak mniej więcej o określenie czasu, w którym powstała, ew. stylu. Jest to szafa z litego drewna fornirowana, ale nie wiem jaki to rodzaj drewna. Nie umiem też nazwać dokładnie tej szafy- biblioteczka? rodzaj kredensu? I jak nazywa się technika, w której wykonany jest zewnetrzny fornir?
agik, taki mebel zwykle jest nazywany trzydrzwiową szafą biblioteczną /lub biblioteką/ z przeszkleniem.Brak jakichkolwiek ozdób wskazywałby raczej na b. wczesny okres powojenny/l. 40-50/, ale z kolei okucia raczej na koniec okresu międzywojennego. Czy są autentyczne /widać jakąkolwiek patynę?/. Co do forniru - zdjęcia są dość niewyraźne, ale jak przymknę oczy i spojrzę ponownie mam wrazenie,że widzę układający się wzór mozaikowy, ale czy gładki czy w kłos/ czyli zbiegający się pod ukosem ku środkowi/ to już nie. Nie jestem też pewna co do koloru na każdym ze zdjęć jest inny. Poszukaj może coś podobnego np na Allegro...
Chodzi mi tak mniej więcej o określenie czasu, w którym powstała, ew. stylu.
Jest to szafa z litego drewna fornirowana, ale nie wiem jaki to rodzaj drewna.
Nie umiem też nazwać dokładnie tej szafy- biblioteczka? rodzaj kredensu?
I jak nazywa się technika, w której wykonany jest zewnetrzny fornir?
Wczesne rococo, albo późny Gomułka
Bahus
Może tu znajdziesz coś podobnego i opisanego http://www.allegro.pl/26240_szafy.html?id=26240&order=t&view=gtext&p=2
Pozdrawiam
agik, taki mebel zwykle jest nazywany trzydrzwiową szafą biblioteczną /lub biblioteką/ z przeszkleniem.Brak jakichkolwiek ozdób wskazywałby raczej na b. wczesny okres powojenny/l. 40-50/, ale z kolei okucia raczej na koniec okresu międzywojennego. Czy są autentyczne /widać jakąkolwiek patynę?/. Co do forniru - zdjęcia są dość niewyraźne, ale jak przymknę oczy i spojrzę ponownie mam wrazenie,że widzę układający się wzór mozaikowy, ale czy gładki czy w kłos/ czyli zbiegający się pod ukosem ku środkowi/ to już nie. Nie jestem też pewna co do koloru na każdym ze zdjęć jest inny. Poszukaj może coś podobnego np na Allegro...
Dzięki wielkie
Na allegro szukałam, ale podobnego modelu nie znalazłam...
Czos- nie umiem aktywować linku, wieć nie wiem, czy podobne.
Nostra- okucia są mosiężne i zostały wyczyszone - dlatego są takie jasne.
To taki właśnie wzór mozaikowy- nie kłos- wzór idzie pion- pioziom...
Bahus- a jak się nazywa ten styl miedzy rococo a wczesnym Gomułką? ;) bo własnie mam wrazenie, ze w ten okres celuję. :)
http://www.allegro.pl/26240_szafy.html?id=26240&order=t&view=gtext&p=2
z tego co mówisz, to wygląda na szachownicę?
No, taka szachownica :)
Wg. mnie to fornir mahoniowy, raczej jestem pewien, że to mahoń