Forum

Kuchenne porady

Tort, czym najlepiej nasączyć biszkopt?

• Autor: Daneczka69 Data: 2009-01-29 09:51:08

Witajcie :)
    W przyszłym tygodniu jest 18-stka mojej córki i chcę zrobic jej tort-niespodziankę w stylu angielskim. Zaznaczam, że to będzie mój pierwszy raz ;) Tort próbny zamierzam zrobić dzisiaj wieczorem korzystając z nieobecności Tosi w domu ;) Teorie opanowuję już od ponad miesiąca i dziś właśnie spostrzegłam się, że mam wiedzę na temat dobrego biszkoptu, masy cukrowej/marcepanowej, znalazłam też przepisy na kremy (czekoladowy i ananasowy) ale... jakoś przeoczyłam fakt, że przecież biszkopt trzeba czymś nasączyć! Ratuneczku! Nie mam o tym pojęcia. Mogłabym prosić o pomoc w tym względzie? Z tym, że musi to być płyn bez alkoholu i pasujący do ww kremów. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam ciepło, Danka.

• Autor: Daneczka69 Data: 2009-01-29 10:00:05

P.S. do posmarowania blatów biszkoptowych wymyśliłam konfiturę wiśniową - będzie pasowała?

• Autor: Laugasel Data: 2009-01-29 10:01:24

Ja zawsze robię uniwersalne nasączenie do toru , które zawsze pasuje do kązdego tortu, A więc przygotowujemy esencjonalną herbatę, nastepnie dodaję do niej sporo soku z cytryny i teraz już wystarczy dopasować esencję zapachową do każdego tortu np, migdałowa do makowego, arakowa do owocowego idt idt.  Oczywiście dajemy tej esencję dosyć malutko. A jeszcze tajemnica dobrego tortu,- zawsze do ciasta nawet biszkoptowego należy dodac ociupinkę soli.

• Autor: Wkn Data: 2009-01-29 10:34:35

Jako neutralne nasączenie zwykle sprawdza się syrop cukrowy.

• Autor: ola mg Data: 2009-01-29 10:36:07

ja po prostu mieszam wodę mineralną ze spirytusem, ewentualnie dodaję dla smaku trochę rumu, cukru waniliowego i soku z cytryny

Przejdź do pełnej wersji serwisu