Witajcie :) W przyszłym tygodniu jest 18-stka mojej córki i chcę zrobic jej tort-niespodziankę w stylu angielskim. Zaznaczam, że to będzie mój pierwszy raz ;) Tort próbny zamierzam zrobić dzisiaj wieczorem korzystając z nieobecności Tosi w domu ;) Teorie opanowuję już od ponad miesiąca i dziś właśnie spostrzegłam się, że mam wiedzę na temat dobrego biszkoptu, masy cukrowej/marcepanowej, znalazłam też przepisy na kremy (czekoladowy i ananasowy) ale... jakoś przeoczyłam fakt, że przecież biszkopt trzeba czymś nasączyć! Ratuneczku! Nie mam o tym pojęcia. Mogłabym prosić o pomoc w tym względzie? Z tym, że musi to być płyn bez alkoholu i pasujący do ww kremów. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam ciepło, Danka.
Ja zawsze robię uniwersalne nasączenie do toru , które zawsze pasuje do kązdego tortu, A więc przygotowujemy esencjonalną herbatę, nastepnie dodaję do niej sporo soku z cytryny i teraz już wystarczy dopasować esencję zapachową do każdego tortu np, migdałowa do makowego, arakowa do owocowego idt idt. Oczywiście dajemy tej esencję dosyć malutko. A jeszcze tajemnica dobrego tortu,- zawsze do ciasta nawet biszkoptowego należy dodac ociupinkę soli.
Witajcie :)
W przyszłym tygodniu jest 18-stka mojej córki i chcę zrobic jej tort-niespodziankę w stylu angielskim. Zaznaczam, że to będzie mój pierwszy raz ;) Tort próbny zamierzam zrobić dzisiaj wieczorem korzystając z nieobecności Tosi w domu ;) Teorie opanowuję już od ponad miesiąca i dziś właśnie spostrzegłam się, że mam wiedzę na temat dobrego biszkoptu, masy cukrowej/marcepanowej, znalazłam też przepisy na kremy (czekoladowy i ananasowy) ale... jakoś przeoczyłam fakt, że przecież biszkopt trzeba czymś nasączyć! Ratuneczku! Nie mam o tym pojęcia. Mogłabym prosić o pomoc w tym względzie? Z tym, że musi to być płyn bez alkoholu i pasujący do ww kremów. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam ciepło, Danka.
P.S. do posmarowania blatów biszkoptowych wymyśliłam konfiturę wiśniową - będzie pasowała?
Ja zawsze robię uniwersalne nasączenie do toru , które zawsze pasuje do kązdego tortu, A więc przygotowujemy esencjonalną herbatę, nastepnie dodaję do niej sporo soku z cytryny i teraz już wystarczy dopasować esencję zapachową do każdego tortu np, migdałowa do makowego, arakowa do owocowego idt idt. Oczywiście dajemy tej esencję dosyć malutko. A jeszcze tajemnica dobrego tortu,- zawsze do ciasta nawet biszkoptowego należy dodac ociupinkę soli.
Jako neutralne nasączenie zwykle sprawdza się syrop cukrowy.
ja po prostu mieszam wodę mineralną ze spirytusem, ewentualnie dodaję dla smaku trochę rumu, cukru waniliowego i soku z cytryny