W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, mozna,,,temperatura o 20 stopni mniejsza niz w tradycyjnym,,, Mysle jednak , ze chodzi o tradycyjny piekarnik (cieplo: gora, dol) , w takim nic sie nie upiecze na 2 polkach jednoczesnie, chyba , ze bedziesz przekladal co 15 minut placki z gory na dol, z dolu do gory:)
Przyjdz do mnie , ja Ci upieke 4 placki naraz:) tineczka
aaa, zrobilam powiekszenie i zobaczylam dokladnie, od lewej : ten symbol z wiatrakiem , to termoobieg,,,ten drugi to termoobieg z funkcja gril, nastepny gril, potem gora , gora /dol i tylko sama gora
do pieczenia plackow uzywaj tylko ten z wiatrakiem powodzenia:) tineczka
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości: > aaa, zrobilam powiekszenie i zobaczylam dokladnie, od lewej : ten symbol > z wiatrakiem , to termoobieg,,,ten drugi to termoobieg z funkcja gril, > nastepny gril, potem gora , gora /dol i tylko sama gorado pieczenia plackow > uzywaj tylko ten z wiatrakiempowodzenia:)tineczka
Bardzo dziękuję. Od lutego drożeje prąd. Więc warto pomyśleć o jak najbardziej ekonomicznym wykorzystaniu piekarnika. Dotyczy to szczególnie chleba (ale i ciast również) Bahus
Oooo, u nas tez wszystko ma byc drozsze: od benzyny , pradu do maki:(((
Musze Cie zmartwic Bahusku, tylko wymiana wszystkich "starych" aparatow kuchennych pomoze Ci na oszczedzenie pradu.
Kuchenka, lodowka, zamrazalnik, pralka ( o czyms zapomnialam? ), maja miec klase A ( chodzi o zuzycie energi) . Wszystkie "stare" biora za duzo pradu. Zamrazalnik ma sie sam odmrazac regularnie. Maszyny do prania i suszenia trzeba wylaczac za kazdym razem, inaczej bije cennik:(((
Telewizory, dvd, komputery nie moga stac on line,bo prad biora caly czas((, zarowki musza byc wymienione na te nowe z gazem, ale jak jakas sie zbije , trzeba uciekac z domu natychmiast, bo zatrucie gazem grozi smiercia:(((
Jak my przezyjemy nastepne lata???
Nie wiem, chyba na jakiejs bezludnej wyspie w spokoju, bez elektrycznosci i stresow:))))
hi hi ja sie tez przykladam do oszczednosci pradu, mam sprzet podwojne AA, zarowki oszczednosciowe ( troche sa ciemne, ale trudno ) u nas sa strefy pobierania pradu, np. po 19 jest tanszy, wiec pralka i zmywarka "chodzi" tylko z wieczora i slyszalam zeby nie wlaczac jednoczesnie kilku sprzetow bo uzycie sie podwaja i taryfa jest drozsza, na razie zostawiam stand by
Widze,ze to galka regulacji od mojego piekarnika:)Mam te kuchenke juz 12 lat i tylko raz pieklam na termoobiegu-jakos na poczatku,jak tylko kupilam,ciasto drozdzowe.Byla to totalna porazka-pamietam,ze nic nie uroslo,a wszedzie-na wierzchu,w srodku i na spodzie,mialo ten sam kolor-ciemnopomaranczowy:(Klapa na calego-pies musial jesc.No i boje sie piec na termoobiegu,tylko kruche ciasteczka i rurki ostatnio upieklam.A tej funkcji uzywam tylko do podpieczenia mieska na wierzchu... No ale w zwiazku z podwyzkami trzeba bedzie ktoregos dnia sprobowac... Pozdrawiam:)
mam ( mialam ) piekarnik Husqvarna Regina z termoobiegiem w ktorym mozna piec na pieciu blachach jednoczesnie. Do pieczenia ciast sa specjalne blachy aluminiowe, perforowane.Taka blacha ma dziurki na calej powierzchni i termoobieg piecze wszystko dookola. Tak na przyklad suszylam grzyby w sezonie, od razu na pieciu blachach:)
Ja mam wlasnie taki z termoobiegiem i przyznam sie ze pieklam nawet 3 blaszki na raz - co prawda byly to ciastka, ale zawsze. Temper. faktycznie nieco nizsza niz normalnie iwszystko sie udalo. W takim Z grzaniem gora, dol bywa kiepsko. Jak wynajmowalam mieszkanie trafil mi sie piekarnik grzejacy tylko po bokach a z gory byl tylko grill. W takim to placka sie nie dalo upiec - co najwyzej nadpiec po bokach.
Faktycznie zapomniałem napisać, że mam piekarnik z termoobiegiem. na pokrętle jest wiatraczek i drugi wiatraczek z linią falowaną u góry...czyli dwa zakresy termoobiegu. Bahus
Na termoobiegu upieczesz podwójną ilość - tzn na dwóch poziomach. Można i na trzech - z tym, że powinny być wtedy wykorzystywane oryginalne blachy od piekarnika - takie z otworami bo bokach. wsuwa się je otworami do końca piekarnika - drugie wypadają przy drzwiczkach. Inne ułożenie blachy (otwory po bokach) powoduje nierównomierne przypiekanie (odkryłam to po jakiś dwóch latach użytkowania, wcześniej nigdy nie zastanawiając się w jaki sposób wkładam blachę). Wtedy powietrze ma możliwość cyrkulacji. Oczywiście można też wykorzystywać kratki - działają tak samo. Jeżeli zastosujesz inne blachy (ja mam blachę ze starego piekarnika) - wtedy jeden z poziomów będzie wymagał dodatkowego podpiekania (nie pamiętam już który).
Każdy piekarnik piecze inaczej - tu trzeba własny rozpoznać i zaprzyjaźnić się z jego fochami. Temperatura niższa i czas pieczenia krótszy - ale to też zależy od piekarnika. U mnie jest optymalna temperatura 160 stopni (na wszystkie wypieki) i czas: na ciasteczka -10-12 minut, pizza - 20-30 minut, ciasta ok 20 minut (minimum - wszystko zależy od grubości), chleby 45-60 minut- zazwyczaj na górnym poziomie piekę chałki lub bułki francuskie - to jest max 15 minut, wyciągam i dalej piekę chleb na niższym poziomie przez 30 minut do 45 minut, przełączając juz na grzanie dwoma grzałkami, bez termoobiegu.
Nigdy na dwa poziomy nie piekę biszkoptu oraz sernika. Pozostałe rzeczy - mięsa, chleby, inne ciasta lecą na termoobiegu
Do tej pory piekłem chleb no i wszystko inne, zawsze na kratce w połowie piekarnika. Wpierw góra-dół, a na 5-10 min "dopiekanie" na termoobiegu bez zmiany temperatury. Teraz (jak to już napisałem wyżej) trzeba będzie piec bardziej ekonomicznie. Tym bardziej, że przeczytałem, iż chleb i pieczywo, a także ciasto podrożeją o średnio 30%. Bahus
P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za rzeczowe porady.
witam, widze ze masz doswiadczenie "w piecach" ja mam nowy piekarnik....lubie piec ciasta, ale ten piec mnie dobija...juz nie wiem jak go ustawic....elektryczny, grzeje gora/dol + termoobieg, sama gora, odmrazanie....z regoly wstawiam ciasto na srodku, 180°C z poczatku pieczenia gora/dol termoobieg, potem po 15 min. bez termoobiegu, bo mam wrazenie ze zbytnio wysusza. Ciasta maja "gruba skore" spod i wierzch i sa dosc malo wyrosniete...wyglada na to ze temp. jest zbyt wysoka, wiec zaczelam piec na nizszej, ale nic to nie dalo...dzisiaj nawet byl pan z servisu...wzial 50 euro i powiedzial ze piec jest ok. Pomozcie
Halo! Lubię piec ciasta lecz te nieszczęsne piekarniki. Wydaje mi się że problemem może być blacha do ciasta.Ja testuję swój piec, pracuję nad tym jak go wybadać. Miałam stary piec i wszystko wychodziło, a teraz są problemy
Czy można piec w piekarniku elektrycznym dwie blachy placka jednocześnie (na dwóch półkach). Jeśli tak to jak ustawić piekarnik?
Bahus
W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, mozna,,,temperatura o 20 stopni mniejsza niz w tradycyjnym,,,
Mysle jednak , ze chodzi o tradycyjny piekarnik (cieplo: gora, dol) , w takim nic sie nie upiecze na 2 polkach jednoczesnie, chyba , ze bedziesz przekladal co 15 minut placki z gory na dol, z dolu do gory:)
Przyjdz do mnie , ja Ci upieke 4 placki naraz:)
tineczka
to ja Ci wyślę ciasto pocztą, a Ty mi odeślesz upieczone placki ;)
a poważnie- jaki masz piekarnik! To super tak naraz 4 placki. Nie masz problemu z grzebaniem się przed świętami.
Ja piekę jednocześnie tylko 2 blachy ciastek, pierniczków albo mięsa na dwóch poziomach
Bahus
aaa, zrobilam powiekszenie i zobaczylam dokladnie, od lewej : ten symbol z wiatrakiem , to termoobieg,,,ten drugi to termoobieg z funkcja gril, nastepny gril, potem gora , gora /dol i tylko sama gora
do pieczenia plackow uzywaj tylko ten z wiatrakiem
powodzenia:)
tineczka
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
> aaa, zrobilam powiekszenie i zobaczylam dokladnie, od lewej : ten symbol
> z wiatrakiem , to termoobieg,,,ten drugi to termoobieg z funkcja gril,
> nastepny gril, potem gora , gora /dol i tylko sama gorado pieczenia plackow
> uzywaj tylko ten z wiatrakiempowodzenia:)tineczka
Bardzo dziękuję. Od lutego drożeje prąd. Więc warto pomyśleć o jak najbardziej ekonomicznym wykorzystaniu piekarnika. Dotyczy to szczególnie chleba (ale i ciast również)
Bahus
Oooo, u nas tez wszystko ma byc drozsze: od benzyny , pradu do maki:(((
Musze Cie zmartwic Bahusku, tylko wymiana wszystkich "starych" aparatow kuchennych pomoze Ci na oszczedzenie pradu.
Kuchenka, lodowka, zamrazalnik, pralka ( o czyms zapomnialam? ), maja miec klase A ( chodzi o zuzycie energi) .
Wszystkie "stare" biora za duzo pradu. Zamrazalnik ma sie sam odmrazac regularnie. Maszyny do prania i suszenia trzeba wylaczac za kazdym razem, inaczej bije cennik:(((
Telewizory, dvd, komputery nie moga stac on line,bo prad biora caly czas((, zarowki musza byc wymienione na te nowe z gazem, ale jak jakas sie zbije , trzeba uciekac z domu natychmiast, bo zatrucie gazem grozi smiercia:(((
Jak my przezyjemy nastepne lata???
Nie wiem, chyba na jakiejs bezludnej wyspie w spokoju, bez elektrycznosci i stresow:))))
hi hi ja sie tez przykladam do oszczednosci pradu, mam sprzet podwojne AA, zarowki oszczednosciowe ( troche sa ciemne, ale trudno )
u nas sa strefy pobierania pradu, np. po 19 jest tanszy, wiec pralka i zmywarka "chodzi" tylko z wieczora i slyszalam zeby nie wlaczac jednoczesnie kilku sprzetow bo uzycie sie podwaja i taryfa jest drozsza, na razie zostawiam stand by
Widze,ze to galka regulacji od mojego piekarnika:)Mam te kuchenke juz 12 lat i tylko raz pieklam na termoobiegu-jakos na poczatku,jak tylko kupilam,ciasto drozdzowe.Byla to totalna porazka-pamietam,ze nic nie uroslo,a wszedzie-na wierzchu,w srodku i na spodzie,mialo ten sam kolor-ciemnopomaranczowy:(Klapa na calego-pies musial jesc.No i boje sie piec na termoobiegu,tylko kruche ciasteczka i rurki ostatnio upieklam.A tej funkcji uzywam tylko do podpieczenia mieska na wierzchu...
No ale w zwiazku z podwyzkami trzeba bedzie ktoregos dnia sprobowac...
Pozdrawiam:)
haha, nie ma problemu, wysylaj:)))
mam ( mialam ) piekarnik Husqvarna Regina z termoobiegiem w ktorym mozna piec na pieciu blachach jednoczesnie. Do pieczenia ciast sa specjalne blachy aluminiowe, perforowane.Taka blacha ma dziurki na calej powierzchni i termoobieg piecze wszystko dookola. Tak na przyklad suszylam grzyby w sezonie, od razu na pieciu blachach:)
Ja mam wlasnie taki z termoobiegiem i przyznam sie ze pieklam nawet 3 blaszki na raz - co prawda byly to ciastka, ale zawsze. Temper. faktycznie nieco nizsza niz normalnie iwszystko sie udalo.
W takim Z grzaniem gora, dol bywa kiepsko. Jak wynajmowalam mieszkanie trafil mi sie piekarnik grzejacy tylko po bokach a z gory byl tylko grill. W takim to placka sie nie dalo upiec - co najwyzej nadpiec po bokach.
Faktycznie zapomniałem napisać, że mam piekarnik z termoobiegiem. na pokrętle jest wiatraczek i drugi wiatraczek z linią falowaną u góry...czyli dwa zakresy termoobiegu.
Bahus
Wspaniale, teraz pytanie: masz specjalne blachy? Opisalam je wyzej. Jak nie masz , to kup i bedziesz mogl piec na wszystkich jednoczesnie:)
tineczka
Na termoobiegu upieczesz podwójną ilość - tzn na dwóch poziomach. Można i na trzech - z tym, że powinny być wtedy wykorzystywane oryginalne blachy od piekarnika - takie z otworami bo bokach. wsuwa się je otworami do końca piekarnika - drugie wypadają przy drzwiczkach. Inne ułożenie blachy (otwory po bokach) powoduje nierównomierne przypiekanie (odkryłam to po jakiś dwóch latach użytkowania, wcześniej nigdy nie zastanawiając się w jaki sposób wkładam blachę). Wtedy powietrze ma możliwość cyrkulacji. Oczywiście można też wykorzystywać kratki - działają tak samo. Jeżeli zastosujesz inne blachy (ja mam blachę ze starego piekarnika) - wtedy jeden z poziomów będzie wymagał dodatkowego podpiekania (nie pamiętam już który).
Każdy piekarnik piecze inaczej - tu trzeba własny rozpoznać i zaprzyjaźnić się z jego fochami. Temperatura niższa i czas pieczenia krótszy - ale to też zależy od piekarnika. U mnie jest optymalna temperatura 160 stopni (na wszystkie wypieki) i czas: na ciasteczka -10-12 minut, pizza - 20-30 minut, ciasta ok 20 minut (minimum - wszystko zależy od grubości), chleby 45-60 minut- zazwyczaj na górnym poziomie piekę chałki lub bułki francuskie - to jest max 15 minut, wyciągam i dalej piekę chleb na niższym poziomie przez 30 minut do 45 minut, przełączając juz na grzanie dwoma grzałkami, bez termoobiegu.
Nigdy na dwa poziomy nie piekę biszkoptu oraz sernika. Pozostałe rzeczy - mięsa, chleby, inne ciasta lecą na termoobiegu
Do tej pory piekłem chleb no i wszystko inne, zawsze na kratce w połowie piekarnika. Wpierw góra-dół, a na 5-10 min "dopiekanie" na termoobiegu bez zmiany temperatury. Teraz (jak to już napisałem wyżej) trzeba będzie piec bardziej ekonomicznie. Tym bardziej, że przeczytałem, iż chleb i pieczywo, a także ciasto podrożeją o średnio 30%.
Bahus
P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za rzeczowe porady.
witam, widze ze masz doswiadczenie "w piecach" ja mam nowy piekarnik....lubie piec ciasta, ale ten piec mnie dobija...juz nie wiem jak go ustawic....elektryczny, grzeje gora/dol + termoobieg, sama gora, odmrazanie....z regoly wstawiam ciasto na srodku, 180°C z poczatku pieczenia gora/dol termoobieg, potem po 15 min. bez termoobiegu, bo mam wrazenie ze zbytnio wysusza. Ciasta maja "gruba skore" spod i wierzch i sa dosc malo wyrosniete...wyglada na to ze temp. jest zbyt wysoka, wiec zaczelam piec na nizszej, ale nic to nie dalo...dzisiaj nawet byl pan z servisu...wzial 50 euro i powiedzial ze piec jest ok. Pomozcie
Halo!
Lubię piec ciasta lecz te nieszczęsne piekarniki. Wydaje mi się że problemem może być blacha do ciasta.Ja testuję swój piec, pracuję nad tym jak go wybadać. Miałam stary piec i wszystko wychodziło, a teraz są problemy
wlasnie! mi tez w starym wychodzilo
teraz nawet moje "dyzurne" ulubione ciasto jogurtowe mi nie wychodzi
na razie sie nie poddaje....ale nie wiem kiedy mi sie to znudzi...ufa