Forum

Kuchenne porady

Twarog do sernika

• Autor: Netka Anetka Data: 2009-01-30 18:55:07

Chcialabym zniechecic Was do kupna "Twarogu na sernik" z firmy na W.
    Cos okropnego.Nie polecam.Ser smakuje jak guma i chyba z serem niewiele ma wspolnego.

• Autor: zuro3 Data: 2009-01-30 20:15:05

Sama się przekonalam ,że ser nie jest serem.Teraz uważnie czytam sklad na etykiecie,bo wiem ,że są produkty seropodobne,zwłaszcza w wiaderkach.Najlepiej kupić normalny twaróg w kostkach i przemielić.Wiem ,że pracy przy tym jest trochę i też tego nie lubie ,ale wtedy mam gwarancję ,że ser to ser.

• Autor: ssasanka Data: 2009-01-30 20:23:26

Witam! A ja używam serków homogenizowanych i sernik wychodzi super ,naprawdę polecam.

• Autor: Glumanda Data: 2009-01-30 22:08:41

Ja rowniez :) a z mojego przepisu nie ma mocnych.. ;) http://wielkiezarcie.com/przepis16662.html

• Autor: jasia Data: 2009-01-31 17:34:51

A ja właśnie kupiłam w kostce " twaróg extra połtłusty mielony - OSM Czarnków",
     jest pyszny i prawdziwy twaróg. Nie ma przy nim roboty.
    pozdrawiam jasia

• Autor: Julcia Data: 2009-02-27 11:01:30

A ja do sernika używam twarogu aksamitnego w wiaderku z oetkera. Jest na nim przepis na sernik i sernik w łatki. Pyszny wychodzi taki puszysty i delikatny. Czasami używam go też do pierogów i do leniwych.

Wszyscy chwalą mój serniczek i jeszcze nam się nie znudził a jest prawie w każdą niedzielę:)

• Autor: ssasanka Data: 2009-02-27 15:30:09

Julcia to podaj przepis na twój serniczek.

• Autor: Julcia Data: 2009-03-02 14:22:30

Użytkownik ssasanka napisał w wiadomości:
    > Julcia to podaj przepis na twój serniczek.

Bardzo proszę:) Umieszczam przepis tutaj ponieważ nie jest to mój przepis, tylko z wiaderka twarogu aksamitnego Dr.Oetkera.

Sernik tradycyjny:
    1opakowanie twarogu aksamitnego
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    8 jajek
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    aromat cytrynowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g rodzynek

Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyc do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26cm. sernik piec około 90 min.
    Piekarnik gazowy: temp. 170 stopni (powinien być podgrzany)
    Piekarnik elektryczny: temp. 170 stopni (powinien być podgrzany).

Naprawdę wszystkim polecam i ten przepis i twaróg aksamitny, bo ten serniczek wychodzi boski. Smacznego;)

• Autor: ssasanka Data: 2009-03-02 19:09:23

Julcia dzięki za przepis ,moja rodzinka to sernikożercy i na pewno go wypróbuje ,pozdro.

Przejdź do pełnej wersji serwisu