Forum

Powitalnia i życzeniodajnia

Komentarz

• Autor: ursula Data: 2009-01-31 01:23:54

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Jestem tu nowa i dlatego wpisuje sie w Powitaniach.
    Wlasnie przegladalam jeden z bardzo wielu WSPANIALYCH przepisow na tej stronie i mam komentarz i niesmiala prosbe.
    Wiekszosc z Was jest bardzo wyrozumiala i cierpliwie odpowiada na pytania (np. ile to kostka twarogu, a serek homo albo 1 opakowanie suchych drozdzy), ale...niektorzy sie nasmiewaja (ciekawe, bo to nie sa autorzy przepisow).
    Chcialam im grzecznie przypomniec " ZAPOMNIAL WOL JAK CIELECIEM BYL".
    Niektorzy z nas sa kompletnymi nowicjuszami lub probuja zupelnie nowe (a jakie fantastyczne) przepisy, a jeszcze inni mieszkaja bardzo daleko i uzywaja innych produktow (np. moja kostka masla ma 454g, twarogu nie sprzedaje sie w kostkach, nie wiem ile to 1 1/2 KASI ani nie mam okazji kupic polskich serkow homo).
    Wiem, ze narazam sie na krytyke, ale:
    1. jestem za madra, zeby sie tym przejmowac
    2. jezeli zdecydowaliscie sie podzielic Waszym przepisem z innymi - to skladniki powinny byc dokladnie podane.
    Oszczedzi Wam to rowniez czasu, a nam pozwoli wykorzystac Wasz przepis "od reki" (czasami odpowiedz przychodzi po kilku dniach).
    Ponawiam wiec moja prosbe do Was wszystkich - dajcie szanse kazdemu z nas wyprobowac te wspaniale, smaczne i czesto oryginalne przepisy.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Urszula

• Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-31 01:42:52

Witam Cię serdecznie .
    Nie przejmuj się ursulo ewentualnymi niemiłymi komentarzami, gotuj, piecz i pytaj, bo kto pyta nie bładzi.Zwłaszcza,iż wywnioskowałam,że mieszkasz za granicą, gdzie niedostępne są polskie produkty.Dla własnego "bezpieczeństwa" pytając zaznaczaj,że tam, gdzie mieszkasz nie są dostępne takie artykuły. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego gotowania.

• Autor: peggy83 Data: 2009-01-31 07:51:20

Witam! Bardzo mądre uwagi...niektórzy już zapomnieli jak przypalali wodę na herbatę i myślą że pozjadali wszelkie rozumy...trudno, bywają tacy ludzie i powiem szczerze, że nic z tym chyba nie da sie zrobić.
    Ale nie przejmuj się, ja tu jestem już dość długo i jak dotąd nie spotkalam sie z niemiłymi reakcjami na pytania w komentarzach :)
    Gotuj z nami śmiało! Smacznego!

• Autor: Transylwania Data: 2009-01-31 08:49:47

Witaj serdecznie Ursula! Tez moge sie tylko przylaczyc i powiedziec "nie przejmuj sie". Ale to jest latwo powiedziec! Mnie tez to ogromnie irytuje, te wieczne stawianie takich dennych pytan n.p. co to jest kostka kasi! Skad to czlowiek moze wiedziec co to jest kasia i ile ma gram??? U mnie ma kostka masla 200 g. Opuscilam Polske jako dziecko, puzniej spedzilam pare lat mojego zycia w Niemczech a teraz mieszkam w Rumunii - wszedzie sa inne produkty przystosowane do konsumu ich ludzi... N.p. do tej pory sie jeszcze nie dowiedzialam ile ml pojemnosci ma banalna puszka mleka kondensowanego (bardzo chetnie bym zrobilam jakies ciacho z karamelem lub likier do ktorego sie gotuje mleko w puszce). Problem lezy w tym, ze ja tutaj wtej Rumunii nie znalazlam mleka w puszce - tylko w tetrapack (smieszne i smutne) ;o( A wiec myslalam "ok! jak bede przynajmniej ta ilosc wiedziala to przeleje te mleko do sloika i bede je w sloiku gotowac - moze cos z tego wyjdzie". Nici z tego - jak moge to wyprobowac - jak nie znam ilosci...? Przyznam sie szczerze, ze tez na oko gotuje - ale, jak wpisuje jakis przepis staram sie jak najdokladniej podac wszystkie skladniki aby innym uprzyjemnic prace... Przylaczam sie do twojej prozby, serdecznie pozdrawiam - Ewa

• Autor: till Data: 2009-01-31 09:04:00

http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html masa, którą polewam mazurki nie jest co prawda na bazie mleka skondensowanego, ale moim zdaniem warto poznać ten smak:))) mleko 2% (czy trochę więcej) na pewno masz pod ręką, więc jak Cię najdzie na polewanie ciasta, to spróbuj może w ten sposób. Oczywiście masa jest bardzo słodka, podobnie jak ta z mleka skondensowanego- i tak ma być.
    Pozdrawiam :)

• Autor: dankarz Data: 2009-01-31 09:24:18

Eh dziewczyny, za bardzo sie przejmujecie tym, że ktoś cos tam napisze głupiego, większość użytkowników stara się wytłumaczyć i odpowiedziec na każdy komentarz. Ewa tak jak radziła Till spróbuj tej polewy jest bardzo dobra, ten przpis wypróbowałam wiele razy i mogę z czystym sumieniem polecić. Mleko w puszce można zastąpić tą polewą spokojnie, jest nawet lepsza. Do masy gdzie używa sie gotowanego mleka w puszce możesz też zastosować ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis4237.html, wiele razy korzystałam i też polecem.
    Pozdrawiam serdecznie danka

• Autor: dankarz Data: 2009-01-31 09:33:26

Dzięki Dorotko

• Autor: mysha2006 Data: 2009-01-31 09:56:51

Mleko słodzone zagęszczone w puszce ma ok 533 g.

• Autor: Transylwania Data: 2009-01-31 13:01:27

Dziewczyny - serdeczne dzieki - nareszcie mam problem z glowy!!! (co ja bym bez was zrobila???) Pozdrawiam!

• Autor: CZOS Data: 2009-01-31 10:57:12

Witam i popieram wypowiedź. Na szczęście to są chyba incydenty, a nie rzeczywistość. Pozdrawiam

• Autor: bytomianka Data: 2009-01-31 13:40:16

Witam Cię serdecznie w naszym gronie!

• Autor: tineczka Data: 2009-01-31 15:51:04

Witaj Urszulo!!!

Rozumiem doskonale Twoj komentarz i prosbe o dokladnosc w podawaniu produktow w przepisy:)
    Nie mieszkam w Polsce od 1970-go roku i tez nie mam pojecia co to jest "kasia" albo "opakowanie" i tak dalej.

Byl juz nie raz tutaj watek z taka sama prosba, no coz , ciagle nowi przychodza i nie wiedza o miedzynarodowosci WZ-tu:))

Nie przejmuj sie krytyka ( nie mysle, ze bedzie wogole na tapecie) , pytaj :)

Ja mieszkam w Szwecji , tu nie dostanie sie twarogu, nauczylam sie robic taki ser sama z kwasnego mleka.

Margaryny nie uzywam wogole w moim gotowaniu/pieczeniu, zastepuje ja maslem ( u nas od 225 g do 500 g kostka) i tez chce wiedziec ile gramow jest potrzebne.

Serdeczne pozdrowienia.
    tineczka

• Autor: anna702 Data: 2009-01-31 18:43:33

witam ! ja tez czasem mam ten problem ale wtedy rezygnuje z przepisu, albo uzywam zastepczych produktow...ale masz fajnie ze mozesz zakisic mleko!!!! tu mleko nie kisnie hi hi i nie ma maslanki
    mi troche sprawia problem deko....w gramach jest wszystko jasne
    masz tez problem z "torebka" proszku do pieczenia "malym" :)

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-01-31 16:02:16

Witaj Urszula i czego nie wiesz, nie rozzumiesz to śmiało pytaj!!

• Autor: carmen112 Data: 2009-01-31 17:13:42

Witaj Urszulko w Naszym gronie! Napewno bedziesz czuc sie tutaj dobrze.Pozdrawiam...

• Autor: krysta Data: 2009-01-31 22:46:38

Witaj!!!

• Autor: mariaand Data: 2009-02-01 10:21:18

WITAJ!!! Witam kolejnego miłośnika kuchni.

• Autor: ursula Data: 2009-02-01 17:58:49

Dziekuje wszystkim za powitania i poparcie.
    Wyprobowalam juz kilka przepisow (a ile wydrukowalam !!!!), wszystkie bardzo udane, a te bez dokladnych proporcji skladnikow - pomijam niestety.
    Bardzo lubie gotowac i piec, wiec bede stale tu zagladac.
    Chyba niedlugo powinnam podzielic sie z Wami jakims moim przepisem (ja gotuje przewaznie "na oko", tylko do pieczenia potrzebuje dokladne proporcje).
    Serdecznie pozdrawiam.
    Urszula

• Autor: grazka2211 Data: 2009-02-02 11:51:39

witam Cę Ja niestety tez nie mieszkam  w Polsce(Irlandia-niby polskie produkty są ale nigdy nie te co są potrzebne) ale się tak zastanawiam czy w kraju kostka kostce jest równa bo nie chce się kłócić ani wymądrzać ale to co pamiętam to jedna kostka margaryny ważyła 250 g a inna 225g to samo dotyczy sie proszku do pieczenia cukru waniliowego i kilku innych rzeczy.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu