Kochani!!!Jak myslicie?Do czego mozna zuzyc olej rzepakowy?Mam cala butelke,w ogole nie napoczeta.Szkoda przeciez wyrzucic,a kapusta wigilijna smakuje tak naprawde tylko w wigilie....
Taką informację znalazłam o oleju rzepakowym w internecie: Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią: 1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej. 2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego U mnie w kuchni olej ten jest podstawowym składnikiem wszystkich sałatek - w tej postaci jest najsmaczniejszy.Rewelacyjne wychodzi też ciasto drożdżowe na pizzę z tym olejem.Można go stosować jak każdy inny olej.
hej, troche sie z Toba nie zgadzam....otoz olej extra vergine z oliwek ma najlepszy raport jesli chodzi o kwas linolowy i linolenowy ( tzw omega 6 i 3), ktory dla doroslych jest ten idealny 10 do 1 a dla dzieci i starszych osob 5:1. Poza tym NNKT nie powinny przekraczac wiecej niz 15 % dostarczonych organizmowi kalorii, poniewaz NNKT niestety szybko ulegaja procesowi ossydacji (utlenianiu) a co za tym idzie tworzeniu sie wolnych rodnikow odpowiedzialnych za "starzenie" sie komorek i powstawanie nowotworow. Tak wiec olej rzepakowy ma ichzbyt duzo. Co oczywiscie nie znaczy, ze jest szkodliwy. Jest bardzo bogaty w lecytyne, ta odpowiedzialna za nasza pamiec, i procesy starzenia sie. Jednak olej z oliwy ( extra vergine - co oznacza z pierwszego tloczenia) jest tym najlepiej zbilansowanym jesli chodzi o wszystkie jego skladniki chemiczne i najzdrowszym. Obniza cholesterol LDL (ten zly) ma wlasciwosci przeciwalergiczne i przeciwzapalne, zapobiega nowotworom jelita, piesi i prostaty, wzmacnia odpornosc organizmu. Olej ten jest wylacznie tloczony na zimno i w naturalny sposob przez zgniatanie oliwek. Ale nie kupujcie nigdy oleju "sansa" jest to olej z "odpadkow" i czesto moze byc tloczony chemicznie, tak jak wiekszosc oleji z nasion. Jest idealny (najlepszy w porownaniu z innymi) do smazenia i na surowo do salatek. Jest wiec olejem uniwersalnym, chociaz w Polsce moze zbyt drogim. Jesli chodzi o olej rzepakowy jest (rowniez) dobry do smazenia, gdyz wysoka temp. nie prowadzi do alteracji jego skladnikow, tak jak arachidowy. Nie wolno natomiast smazyc nigdy na oleju slonecznikowym! Fakt iz olej tloczony jest na zimno nie znaczy ze nie mozna na nim smazyc, jak myslala autorka postu. Jest zdrowszy, bo uzyskany bez obrobki chemicznej bardzo szkidliwej. Pozdrawiam :)
Pytanie raczej dziwne, przecież to normalny olej. Mozna go zużyc do wszystkiego, do smażenia, gotowania, do sałatek. Własnorecznie robiony majonez najlepiej wychodzi wlasnie z oleju rzepakowego. Pozdrawiam i zyczę smacznego jasia
Bo to nie jest zwykly olej rzepakowy,tylko wigilijny,tloczony na zimno,w kolorze ciemnozoltym-wpadajacym w zielonkawy.Nie uzywalam w ogole na wigilie,poniewaz mialam pogrzeb w domu:( A poniewaz tak stoi i zawala w lodowce to chcialam sie dowiedziec,co mozna z niego zrobic.
No,ale juz wiem-do surowek i salatek,ale nie do smazenia.Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam:)
Gratuluje, masz wspanialy i zdrowy olej. Nie trzymaj go w lodowce, tylko w ciemnym miejscu.
Mozesz spokojnie uzywac go do smazenia, jest do tego wspanialy, bo wytrzymuje wysoka temperature ( nie zmienia smaku) w przeciwnosci do oliwy virgin z oliwek.
To jest jeden z najzdrowszych oleji i ja uzywam go codziennie:)
Mialam troche watpliwosci,poniewaz jest na zimno tloczony,wiec nie bylam pewna czy mozna na nim smazyc.Ale juz wiem:) Wiec wyciagne go z tej lodowki(bo juz mnie wkurzac zaczynal bo co za drzwiczki pociagnelam to on sie przewracal)no i przy najblizszej okazji sprobuje na nim cos zrobic.Fakt,ma on specyficzny zapach i smak,ale moze rodzinka zaakceptuje:) Dziekuje i pozdrawiam:)
Nie napisałaś, że to jest olej tłoczony na zimno. Tylko nie wiedziałam dlaczego wspomniałaś o kapuscie wigilijnej , nie znam takiego zwyczaju. pozdrawiam jasia
Tu.gdzie mieszkam,w wigilie podaje sie kapuste wlasnie z olejem lnianym lub rzepakowym.Na butelce nawet napisane-wigilijny.No,ale o tym zwyczaju juz bylo pisane. Pozdrawiam wszystkich!
Ja tez uzywam na codzien, nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze rzepakowy znaczy wigilijny, uzywam do smazenia, a tak w ogole to uzywam z piec roznych - rzepak, arachidowy, oliwkowy, orzechowy, slonecznikowy, z pestek winogron, lniany, lo Boze , to nie piec,bo jeszcze w zanadrzu z piec .Nawet mi nie przyszlo do glowy to bogactwo ktorym szastam w zaleznosci od humoru.
Polecam jednak na czas zimowy, szczegolnie do salatki z endywii winegret z oleju orzechowego (a jesli mozecie nabyc ocet orzechowy, to jak Bozie kocham, nie pozalujecie), niby taka zwyczajna cykoria , a zmieni sie na krolowa. I nikt nie pozaluje, zwlaszcza, ze mozna podjesc na calkiem wydatna przystawke jak dolozymy z mala garstke skwareczkow dobrze podsmazonych (tluszczyk wydajamy dla zwierzatek domowych). W takim razie salatke przed podaniem uwyraznimy kilkoma kropelkami Maggi, a potem wymieszamy.
Kochani!!!Jak myslicie?Do czego mozna zuzyc olej rzepakowy?Mam cala butelke,w ogole nie napoczeta.Szkoda przeciez wyrzucic,a kapusta wigilijna smakuje tak naprawde tylko w wigilie....
Ja mam ten sam problem moze ktoś cos podpowie.
Taką informację znalazłam o oleju rzepakowym w internecie:
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią:
1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej.
2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego
U mnie w kuchni olej ten jest podstawowym składnikiem wszystkich sałatek - w tej postaci jest najsmaczniejszy.Rewelacyjne wychodzi też ciasto drożdżowe na pizzę z tym olejem.Można go stosować jak każdy inny olej.
hej, troche sie z Toba nie zgadzam....otoz olej extra vergine z oliwek ma najlepszy raport jesli chodzi o kwas linolowy i linolenowy ( tzw omega 6 i 3), ktory dla doroslych jest ten idealny 10 do 1 a dla dzieci i starszych osob 5:1. Poza tym NNKT nie powinny przekraczac wiecej niz 15 % dostarczonych organizmowi kalorii, poniewaz NNKT niestety szybko ulegaja procesowi ossydacji (utlenianiu) a co za tym idzie tworzeniu sie wolnych rodnikow odpowiedzialnych za "starzenie" sie komorek i powstawanie nowotworow. Tak wiec olej rzepakowy ma ich zbyt duzo. Co oczywiscie nie znaczy, ze jest szkodliwy. Jest bardzo bogaty w lecytyne, ta odpowiedzialna za nasza pamiec, i procesy starzenia sie. Jednak olej z oliwy ( extra vergine - co oznacza z pierwszego tloczenia) jest tym najlepiej zbilansowanym jesli chodzi o wszystkie jego skladniki chemiczne i najzdrowszym. Obniza cholesterol LDL (ten zly) ma wlasciwosci przeciwalergiczne i przeciwzapalne, zapobiega nowotworom jelita, piesi i prostaty, wzmacnia odpornosc organizmu. Olej ten jest wylacznie tloczony na zimno i w naturalny sposob przez zgniatanie oliwek. Ale nie kupujcie nigdy oleju "sansa" jest to olej z "odpadkow" i czesto moze byc tloczony chemicznie, tak jak wiekszosc oleji z nasion. Jest idealny (najlepszy w porownaniu z innymi) do smazenia i na surowo do salatek. Jest wiec olejem uniwersalnym, chociaz w Polsce moze zbyt drogim. Jesli chodzi o olej rzepakowy jest (rowniez) dobry do smazenia, gdyz wysoka temp. nie prowadzi do alteracji jego skladnikow, tak jak arachidowy. Nie wolno natomiast smazyc nigdy na oleju slonecznikowym!
Fakt iz olej tloczony jest na zimno nie znaczy ze nie mozna na nim smazyc, jak myslala autorka postu. Jest zdrowszy, bo uzyskany bez obrobki chemicznej bardzo szkidliwej. Pozdrawiam :)
Pytanie raczej dziwne, przecież to normalny olej.
Mozna go zużyc do wszystkiego, do smażenia, gotowania, do sałatek.
Własnorecznie robiony majonez najlepiej wychodzi wlasnie z oleju rzepakowego.
Pozdrawiam i zyczę smacznego jasia
Ja używam go do smażenia , do surówek i do ciast
Bo to nie jest zwykly olej rzepakowy,tylko wigilijny,tloczony na zimno,w kolorze ciemnozoltym-wpadajacym w zielonkawy.Nie uzywalam w ogole na wigilie,poniewaz mialam pogrzeb w domu:(
A poniewaz tak stoi i zawala w lodowce to chcialam sie dowiedziec,co mozna z niego zrobic.
No,ale juz wiem-do surowek i salatek,ale nie do smazenia.Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam:)
Gratuluje,
masz wspanialy i zdrowy olej. Nie trzymaj go w lodowce, tylko w ciemnym miejscu.
Mozesz spokojnie uzywac go do smazenia, jest do tego wspanialy, bo wytrzymuje wysoka temperature ( nie zmienia smaku) w przeciwnosci do oliwy virgin z oliwek.
To jest jeden z najzdrowszych oleji i ja uzywam go codziennie:)
pozdrawiam tineczka
Mialam troche watpliwosci,poniewaz jest na zimno tloczony,wiec nie bylam pewna czy mozna na nim smazyc.Ale juz wiem:)
Wiec wyciagne go z tej lodowki(bo juz mnie wkurzac zaczynal bo co za drzwiczki pociagnelam to on sie przewracal)no i przy najblizszej okazji sprobuje na nim cos zrobic.Fakt,ma on specyficzny zapach i smak,ale moze rodzinka zaakceptuje:)
Dziekuje i pozdrawiam:)
Pozdrawiam i zycze smacznego i zdrowego gotowania:)
Powachalam i sprobowalam "moj" olej,,,pachnie polem rzepakowym a smakuje orzechowo:)
Nie napisałaś, że to jest olej tłoczony na zimno.
Tylko nie wiedziałam dlaczego wspomniałaś o kapuscie wigilijnej , nie znam takiego zwyczaju.
pozdrawiam jasia
Jasiu, ja tez nie znam takiego zwyczaju, ale dziewczyny pisaly o tym przed okresem BN:))
Pozdrawiam tineczka
To chyba chodziło o olej lniany. Pisano o tym w tym wątku: http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=219288&post=219505
Tu.gdzie mieszkam,w wigilie podaje sie kapuste wlasnie z olejem lnianym lub rzepakowym.Na butelce nawet napisane-wigilijny.No,ale o tym zwyczaju juz bylo pisane.
Pozdrawiam wszystkich!
Dzieki Smakosiu, ja chyba zaczynam miec wczesna skleroze, hehe,,,,
Ja tez uzywam na codzien, nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze rzepakowy znaczy wigilijny, uzywam do smazenia, a tak w ogole to
uzywam z piec roznych - rzepak, arachidowy, oliwkowy, orzechowy, slonecznikowy, z pestek winogron, lniany, lo Boze , to nie piec,bo jeszcze w zanadrzu z piec .Nawet mi nie przyszlo do glowy to bogactwo ktorym szastam w zaleznosci od humoru.
Polecam jednak na czas zimowy, szczegolnie do salatki z endywii winegret z oleju orzechowego (a jesli mozecie nabyc ocet orzechowy, to jak Bozie kocham, nie pozalujecie), niby taka zwyczajna cykoria , a zmieni sie na krolowa.
I nikt nie pozaluje, zwlaszcza, ze mozna podjesc na calkiem wydatna przystawke jak dolozymy z mala garstke skwareczkow dobrze podsmazonych (tluszczyk wydajamy dla zwierzatek domowych). W takim razie salatke przed podaniem uwyraznimy kilkoma kropelkami Maggi, a potem wymieszamy.